USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Норвегія надасть Україні додаткове обладнання для систем ППО NASAMS

Норвегія демонструє рішучість у підтримці українського народу
зброя
РСЗВ М270
Джерело: відкриті джерела

Уряд Норвегії вирішив надати Україні пакет підтримки для систем протиповітряної оборони NASAMS. Про це повідомляє пресслужба Міністерства оборони країни.

Так, у пакет підтримки увійдуть два додаткові центри управління вогнем, дві пускові установки NASAMS та запасні частини.

"Це обладнання забезпечить витривалість, резерви, гнучкість та підвищить ефективність уже переданих Україні систем ППО", - сказав міністр оборони Бьорн Арільд Грам.

Раніше Норвегія у співпраці зі США передала Україні дві системи ППО NASAMS.

Що відомо про цю систему ППО

NASAMS (Norwegian/National Advanced Surface to Air Missile System) – розроблений норвезькою фірмою Kongsberg Defence & Aerospace спільно з американською фірмою Raytheon мобільний ЗРК для знищення повітряних об'єктів супротивника (БпЛА, балістичні ракети, гелікоптери, літаки, крилаті ракети тощо) на середніх та малих висотах за будь-яких метеоумов. Може вражати цілі на відстані до 180 км і висоті до 21 км.

Батарея ЗРК покоління II складається із 12 пускових установок (кожна несе шість ракет), восьми радарів, одного центру управління вогнем, однієї машини з електронно-оптичною камерою та одного автомобіля Tactical Control Cell. Імовірність ураження цілі однією ракетою – 85%. Максимальна швидкість цілі – 1 км/с. Взято на озброєння в Норвегії 1994 року. Випущено три покоління ЗРК.

Норвегія збільшить військову допомогу Україні на понад 238 млн доларів

Напередодні стало відомо, що уряд Норвегії збільшить розмір фонду військової допомоги України у 2023 році на 2,5 мільярди норвезьких крон (238,6 мільйона доларів, - ред.). Про це заявив прем’єр-міністр країни Йонас Гар Стере. 

Прем’єр зауважив, що раніше Норвегія погодила надання 15 млрд крон на громадянську та військову підтримку у 2023 році в межах програми, однак уряд країни вирішив використати додаткові 2,5 мільярда норвезьких крон у 2023 році, оскільки Україна зараз потребує додаткової підтримки.

Крім того, Норвегія зобов’язалася збільшити власний внесок у фонд підтримки України від НАТО.

"Норвегія збільшує свій внесок у Комплексний пакет допомоги НАТО. Норвегія надасть 300 мільйонів норвезьких крон фінансування у 2023 році та загалом 1,5 мільярда норвезьких крон протягом п’ятирічного періоду", — сказав Стере.

Новини за темою: Данія і Норвегія передадуть Україні вісім тисяч 155-мм артилерійських боєприпасів

Як ще допомагала Норвегія Україні?

16 лютого уряд ухвалив програму, згідно з якою країна протягом п'яти років виділить на підтримку Україні 75 млрд норвезьких крон, тобто майже 7 млрд євро. Про це повідомляє пресслужба норвежського уряду. 

Програма розрахована на період з 2023-го по 2027 рік. Протягом цього часу Норвегія виділятиме Україні щорічно 15 мільярдів норвезьких крон. 

"Я дуже задоволений наявністю такої широкої підтримки щодо цієї програми для України, яка діятиме упродовж наступних п’яти років, тобто і за парламенту наступного скликання. Ми разом засуджуємо війну Росії проти України та підтримуємо легітимне право українського народу захищатися",  заявив прем’єр Йонас Гар Стьоре.

Кошти спрямують на військову підтримку і гуманітарні потреби в Україні та сусідніх країнах, які також постраждали від російсько-української війни. Допомога піде на підтримку цивільної інфраструктури та відбудови тоді, "коли це стане можливо".

Протягом 2023 року Норвегія виділить 7,5 млрд крон підтримки на військові потреби України і стільки ж – на цивільні. Надалі пропорцію допомоги на цивільні та військові потреби визначатимуть безпосередньо перед наступним роком. 

До того ж Норвегія спільно з Великою Британією надасть Україні вісім РСЗВ великої дальності М270 та три радари артилерійського наведення Arthur. Про це заявив міністр оборони Норвегії Бьорн Арілд Грем на зустрічі з главою Міноборони Великої Британії Беном Воллесом у Нортвуді.

Грем зазначив, що, роблячи такий значний внесок в оборону України, Норвегія демонструє рішучість у підтримці українського народу.

"Пдтверджуємо постачання далекобійної артилерії та радарів. Норвегія надає три РЛС артилерійської локації Arthur і до восьми реактивних артилерійських установок далекої дії типу РСЗВ. Пожертви робляться в тісній співпраці з Великою Британією", – сказав міністр.

Читайте також:
Мінекономіки скасувало бронь від мобілізації для співробітників букмекерської контори та служби доставки Мінекономіки скасувало бронь від мобілізації для співробітників букмекерської контори та служби доставки
Військові можуть заповідати виплату одноразової грошової допомоги родичам на випадок загибелі: Уряд ухвалив постанову Військові можуть заповідати виплату одноразової грошової допомоги родичам на випадок загибелі: Уряд ухвалив постанову
Військовозобов’язаним видаватимуть спеціальні штрихкоди Військовозобов’язаним видаватимуть спеціальні штрихкоди
Стало відомо про перші розстріли цивільних у Вовчанську Стало відомо про перші розстріли цивільних у Вовчанську