USD
НБУ
41.28
Готівка
41.45
EUR
НБУ
45.71
Готівка
46.10
Втрати росіян: 6 5 7 9 4 0 (+1230)
USD
НБУ
41.28
Готівка
41.45
EUR
НБУ
45.71
Готівка
46.10

Нібито для допомоги Україні: У Чехії викрили шахрайську схему зі збору грошей

Зібрані кошти зловмисники витрачали на власні потреби, наприклад, на подорожі за кордоном
шахраї
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

У Чехії правоохоронці викрили групу шахраїв, які прикриваючись волонтерами, зібрали понад 1,1 мільйона чеських крон (44 тис. євро) нібито на допомогу для України. Про це повідомляють місцеві ЗМІ.

Зазначається, що аферисти діяли під прапором Фонду JSME LIDÉ протягом кількох місяців. Гроші збирали через скриньки, які стояли біля універмагів та супермаркетів у Празі та навколишніх містах.

А зібрані кошти зловмисники витрачали на власні потреби.

"Подорожували світом, зупиняючись за кордоном, але також оплачуючи повсякденні витрати, такі як оренда житла та їжа. Так підозрювані скористалися складним становищем людей, які постраждали від війни в Україні, і бажанням громадян зробити свій внесок у допомогу країні", – розповіла речниця празької поліції Єва Кропачова.

Під час обшуків правоохоронці вилучили готівку на суму в сотні тисяч крон, скриньки для збору коштів та документи. Аферистам вдалося зібрати 1,1 мільйона крон.

Поліція заарештувала ймовірного головного організатора фейкового збору коштів за підозрою в шахрайстві, а також розпочала кримінальне переслідування юридичної особи, яка також була причетна до шахрайства.

Головний організатор, 18-річний хлопець, може отримати до восьми років тюрми.

Новини за темою: Справа чеського добровольця, який воював за Україну: Суд визнав його винним у мародерстві

Поряд з цим і в Україні стрімко зростає кількість шахраїв, тільки за перший квартал 2024 року відкрито на 20% більше справ за цією статтею, ніж за аналогічний період 2023-го.

Читайте також:
Україна і Чехія разом вироблятимуть артснаряди 155 мм калібру Україна і Чехія разом вироблятимуть артснаряди 155 мм калібру
Київський бізнесмен заробив майже чотири мільйони гривень на відсутніх дронах для військової частини на Закарпатті Київський бізнесмен заробив майже чотири мільйони гривень на відсутніх дронах для військової частини на Закарпатті
Привласнили понад два мільйона доларів: Правоохоронці ліквідували міжнародний шахрайський кол-центр Привласнили понад два мільйона доларів: Правоохоронці ліквідували міжнародний шахрайський кол-центр
У Полтаві затримали керівника благодійної організації, який заробив на продажі авто для ЗСУ понад 35 млн гривень У Полтаві затримали керівника благодійної організації, який заробив на продажі авто для ЗСУ понад 35 млн гривень