USD
НБУ
41.45
Готівка
41.70
EUR
НБУ
46.11
Готівка
46.70
Втрати росіян: 6 3 8 1 4 0 (+1130)
USD
НБУ
41.45
Готівка
41.70
EUR
НБУ
46.11
Готівка
46.70

Справа чеського добровольця, який воював за Україну: Суд визнав його винним у мародерстві

Філіпу Сіману призначили сім років тюрми
Сіман
Сіман
Джерело: скріншот

У Чехії визнали винним у мародерстві 27-річного добровольця Філіпа Сімана, який воював на боці України. Йому призначили сім років тюрми, повідомляє видання České noviny.

За словами прокурора, вирок Сіману є першим за злочин мародерства у зв'язку з війною в Україні. Однак цей вирок суду ще не є остаточним.

Далі справу розглядатиме Вищий суд у Празі. Прокурор оскаржив вирок, адже суд обрав покарання, яке є нижчим за нижню межу встановленої законом норми.

Водночас і Сіману дали час на обдумування апеляції. Втім, він заперечує свою провину і стверджує, що виконував наказ керівництва.

"Закон нічого такого не знає, все одно йдеться про крадіжки. І хоча будинки знищені, а їхні власники можуть бути мертвими, або в кращому разі залишили своє житло, це все одно є чиїсь речі, які ні в якому разі не можуть бути присвоєні", – прокоментувала суддя Хана Крестинова, зазначивши, що така дія не відповідає закону. 

І додала, що доступ до речей обвинувачений отримав "тільки через величезне горе, яке спіткало українців". Також аргументи адвокатів Сімана щодо того, що ці речі є трофеями, суддя назвала нонсенсом.

Крім того, Сімана звинувачували в незаконній службі в іноземних збройних силах, на яку він не отримав дозволу від президента Чехії. Однак суд виправдав його за цим звинуваченням, оскільки прем’єр-міністр Петер Фіала публічно заявив про відсутність покарання для чеських добровольців в Україні.

Новини за темою: Україна до кінця літа отримає 100 тис. боєприпасів в рамках чеської ініціативи

Що передувало?

На початку липня стало відомо, що чеського добровольця Філіпа Сімана, який воював за Україну, звинувачують у незаконній службі в українській армії і мародерстві в місці бойових дій.

Сімон став на захист України і приєднався до добровольчого батальйону "Карпатська Січ" наприкінці березня 2022 року. В Україні Сіман пройшов базову підготовку та отримав зброю. І разом зі своєю групою мав патрулювати окопи в Ірпені та Бучі, що на Київщині, та проводити "зачистки".

Згідно з обвинуваченнями, у вільний від служби час Сіман привласнював речі як загиблих солдатів, так і цивільних. Серед украденого, наприклад, було золото та ювелірні вироби.

Добровольця затримали українські військові у квітні 2022 року. Згодом його звільнили і він повернувся додому. Уже на суді Сіман прокоментував, що поїхав воювати в Україну, бо звідти його родина.

Читайте також:
Європарламентарі закликають зняти всі обмеження на удари західною зброєю по РФ Європарламентарі закликають зняти всі обмеження на удари західною зброєю по РФ
Останніми місяцями спостерігаються спроби окупантів бити по газорозподільчому обладнанню, – Галущенко Останніми місяцями спостерігаються спроби окупантів бити по газорозподільчому обладнанню, – Галущенко
ЗСУ розширили плацдарм у Курській області, а РФ просувається на Донбасі, – ISW ЗСУ розширили плацдарм у Курській області, а РФ просувається на Донбасі, – ISW
Зеленський очікує від Байдена запрошення України в НАТО до завершення його президентської каденції Зеленський очікує від Байдена запрошення України в НАТО до завершення його президентської каденції