USD
НБУ
41.22
Готівка
41.45
EUR
НБУ
45.52
Готівка
45.90
Втрати росіян: 6 5 9 2 2 0 (+1280)
USD
НБУ
41.22
Готівка
41.45
EUR
НБУ
45.52
Готівка
45.90

Небезпечне квіткове селфі: Чому не варто торкатися борщівника та що це за рослина?

Квітка борщівника приваблива зовні, але отруйна зсередини. Попри її красу, торкатися до неї не варто
борщівник
Борщівник. Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

Оманливо красиву квітку борщівника, припускаємо, бачив чи не кожен з вас. Борщівник росте майже на всій території України – у лугах, вздовж берегів річок та доріг, полів та лісосмуг. Маючи висоту часом до шести метрів, великі квіткові шапки та розлоге листя, ця рослина часто привертає до себе увагу і манить зробити фото на згадку. Ба більше, останнім часом у мережі все частіше з'являються відео, на яких люди зривають величезну рослину. 

Але.

Такого робити точно не варто. І ось чому. Борщівник є надзвичайно небезпечним через свої фототоксичні властивості. У його соку містяться фуранокумарини – хімічні сполуки, які під впливом ультрафіолетового випромінювання (сонячного світла) викликають сильні опіки на шкірі. Й не тільки.

Чим загрожує контакт із борщівником?

Як ми вже говорили, насамперед сильні хімічні опіки, якщо сік рослини потрапить на шкіру. Такий опік може проявлятися як сильні червоні плями, так і пухирі й виразки, що можуть не загоюватися тривалий час. Й що найстрашніше: опіки від борщівника можуть залишати шрами та пігментні плями на шкірі, які можуть не зникати роками.

Опіки борщівником. Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

Ще одна проблема, яку може "подарувати" ця квітка, – алергічні реакції, що може включати висип, свербіж і набряк. За найгіршим розвитком подій все може закінчитися летально.

Варто пам'ятати й про те, що отруйним у рослини є не лише листки та стебла, але і пилок. Надмірне його вдихання може призвести до розпухання гортані та задухи.

Пилок проникає навіть крізь одяг, а якщо потрапляє в очі, може призвести навіть до втрати зору.

Головними ознаками отруєння борщівника є головний біль, млявість, запаморочення, нудота, блювання, підвищення температури. До симптомів опіку борщівником можна віднести легке почервоніння, пухирі та глибокі виразки.

Сильніше реагують на опіки люди зі світлим волоссям і світлою шкірою. У разі легкого ступеня ураження на шкірі залишається пігментна пляма.

Що робити, якщо не вбереглися?

Якщо контакту з борщівником усе-таки не вдалося уникнути і краплина соку цієї отруйної рослини попала на тіло або відбувся дотик до рослини, лікарі радять насамперед довго і ретельно промивати водою місце контакту з милом або піною для вмивання. Але, якщо з’явилися пухирі, то мочити їх не можна.

Далі необхідно обробити уражені ділянки шкіри розчином спирту, марганцівки або фурациліну. Це допоможе знежирити шкіру і послабити дію подразника. Опісля змастити уражені ділянки засобами проти опіків.

Лікарі радять приховати пошкоджені ділянки від будь-якого потрапляння сонячних променів. Все тому, що сонце посилює дію отрути, тому краще вберегти тіло від сонячних променів, аби не збільшувати ступінь опіків.

Насамкінець необхідно обов’язково приймати протиалергічні (антигістамінні) препарати. 

Після надання першої допомоги треба звернутися до лікаря. Якщо отримали опік очей чи рота, до лікаря треба звертатися максимально швидко. 

Чотирилапі теж страждають

Сік рослини може спричинити не лише жахливі опіки у людей, але й смертельні випадки у собак.

"Хоча шерсть домашніх тварин частково захищає їх, ураження можуть зазнати безшерсті ділянки або ті, де шерсть є надто тонкою (наприклад, вуха, рот і живіт). Якщо тварина буде злизувати сік з шерсті або він потрапить в очі, це може завдати ще більшої шкоди. Важливо звернутися до свого ветеринара, якщо ви припускаєте, що ваш вихованець контактував з гігантським борщівником" – зазначає видання Dogs Today.

Опіки борщівником. Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

До речі. Літо – не лише період буяння небезпечних рослин, але й час грибів. З останніми теж є невтішна статистика – багато людей в пошуках грибів часто забувають, що не кожен гриб може бути смачним і корисним. Як обрати, гриб аби не отруїтися і що робити, якщо все ж не пощастило – радили тут.

Теги: поради
Читайте також:
У Києві збільшили суму компенсації за придбання генераторів ОСББ для багатоповерхівок: Як її отримати? У Києві збільшили суму компенсації за придбання генераторів ОСББ для багатоповерхівок: Як її отримати?
В Україні стартував цілодобовий онлайн-чат психологічної підтримки для чоловіків В Україні стартував цілодобовий онлайн-чат психологічної підтримки для чоловіків
Що треба мати, аби пережити снігову пастку в дорозі Що треба мати, аби пережити снігову пастку в дорозі
Як захистити техніку від перепадів напруги Як захистити техніку від перепадів напруги