USD
НБУ
41.28
Готівка
41.55
EUR
НБУ
44.81
Готівка
45.35
Втрати росіян: 6 8 1 5 8 0 (+1350)
USD
НБУ
41.28
Готівка
41.55
EUR
НБУ
44.81
Готівка
45.35

Опалювальний сезон-2024/2025: Коли українцям чекати тепла в оселях

Дочекатися опалення у безпеці: основні правила користування електричними обігрівачами
Опалювальний сезон, опалення_2

Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

В Україні опалювальний сезон-2024/2025 офіційно розпочинається 15–16 жовтня, але в кожному регіоні дата початку залежить від погодних умов, рішень місцевої влади та готовності комунальних служб. У Чернігові та Харкові передбачається почати вмикати опалення з 15 жовтня, у Житомирі – з 16 жовтня, у Мукачево – з 21. А в Одесі опалювальний сезон традиційно починається після 1 листопада. Через складну безпекову ситуацію та масову евакуацію населення, до опалювального сезону не готують комунальні об’єкти у деяких громадах Донеччини.

У Києві опалення планують почати вмикати 14 жовтня у лікарнях, школах та дитячих садочках. Житлові будинки розпочнуть підключати, коли середньодобова температура опуститься до 8 градусів протягом трьох діб та зберігатиметься тенденція до похолодання. 

Такої погоди киянам та жителям області варто очікувати вже на цьому тижні: Український гідрометцентр попередив про нічні заморозки в Києві та Київської області вже з 17 по 19 жовтня. 

Новини за темою: Понад 70% українців готові до проблем з опаленням взимку, – КМІС

А поки ми чекаємо на тепло у квартирах та гріємося самостійно, не забуваймо певні правила користування електричними обігрівачами: 

  • Перед використанням переконайтеся, що обігрівач справний і сертифікований. Не використовуйте прилади з пошкодженими проводами або після завершення терміну експлуатації.
  • Не ставте обігрівач під розеткою, адже вона може почати плавитися. Також не накривайте обігрівач і не використовуйте його для сушіння речей.
  • Не підключайте одразу кілька потужних електроприладів до однієї розетки, щоб уникнути перевантаження електромережі.
  • Не залишайте обігрівач без нагляду. Якщо прилад загорівся, не заливайте його водою. Відключіть електроенергію та зателефонуйте за номером 112 або 101.

Енергетики закликають використовувати електрику ощадливо, але заступник міністра енергетики Микола Колесник запевнив, що Україна не планує повертатися до графіків відключень світла. Навіть попри прогнозовані заморозки. 

Енергосистема на сьогодні працює стабільно. Ті прогнозовані заморозки не будуть протяжними, – сказав він.

Нагадаємо, один з найбільших районів столиці може залишитися взимку без опалення та гарячої води через арешт рахунків ТОВ "Краснолиманське".

Читайте також:
Що робити українцям, щоб пережити опалювальний сезон-2024/2025: Поради енергетиків Що робити українцям, щоб пережити опалювальний сезон-2024/2025: Поради енергетиків
Україна здатна уникнути блекаутів взимку, якщо не буде нових руйнувань з боку РФ, – Галущенко Україна здатна уникнути блекаутів взимку, якщо не буде нових руйнувань з боку РФ, – Галущенко
З 14 жовтня Київ розпочинає опалювальний сезон З 14 жовтня Київ розпочинає опалювальний сезон
Коли розпочнуться відключення електроенергії, скільки часу ми будемо без світла взимку. Прогнози експертів на опалювальний сезон Коли розпочнуться відключення електроенергії, скільки часу ми будемо без світла взимку. Прогнози експертів на опалювальний сезон