USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

НАЗК анонсувало запуск порталу викривачів: Що відомо

Анонімні викривачі зможуть отримати 10% від предмета корупційного правопорушення
корупція

Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

В Україні на початку вересня планують запустити портал, який дозволить громадянам повідомляти про виявлені факти корупції. Про це поінформував голова НАЗК Олександр Новіков в ефірі телемарафону.

Він уточнив, що ця унікальна платформа створена для того, щоб співробітники установ могли анонімно надсилати повідомлення про корупцію в їхніх компаніях. Надалі ці повідомлення спрямують або їхнім керівникам, або відповідним органам для запобігання корупції. Крім того, ці повідомлення отримуватимуть правоохоронні органи: НАБУ, ДБР, НАЗК та Нацполіція.

Голова НАЗК наголосив, що платформа відповідатиме рекомендаціям ЄС і враховуватиме досвід інших країн із побудови взаємодії з викривачами.

Новини за темою: Рівень корупції в Україні найнижчий, – Марченко

Після рішення суду анонімні викривачі зможуть отримати 10% від предмета корупційного правопорушення, але розмір винагороди не може бути понад 14 млн гривень, зауважив Новіков.

Закон "Про викривачів корупції"

Нагадаємо, 17 жовтня парламент прийняв закон у другому читанні, за нього проголосували 252 нардепи. На підпис президентові Володимиру Зеленському документ передали в кінці жовтня, а схвалив його глава держави 13 листопада.

1 січня 2020 року закон "Про викривачів корупції" набув чинності.

4 лютого 2021 року Верховна Рада схвалила законопроєкт "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо упорядкування окремих питань захисту викривачів", згідно з яким створюється "Єдиний портал повідомлення".

3 березня 2021 року Зеленський повернув до Верховної Ради зі своїми пропозиціями Закон "Про внесення змін до Закону України "Про запобігання корупції" щодо впорядкування окремих питань захисту викривачів. Відтак його ухвалили 1 червня 2021 року.

Читайте також:
Щодо заступника МОН Винницького проведуть службове розслідування: Знайшли порушення, пов’язане з корупцією Щодо заступника МОН Винницького проведуть службове розслідування: Знайшли порушення, пов’язане з корупцією
У НАЗК заявили про можливе різке зростання Реєстру корупціонерів У НАЗК заявили про можливе різке зростання Реєстру корупціонерів
У 2023 році в Україні покарали майже втричі менше корупціонерів, аніж у 2021-му У 2023 році в Україні покарали майже втричі менше корупціонерів, аніж у 2021-му
Керівники Керівники "Київмедспецтрансу" за бюджетні 290 тис. гривень замовили експертизу у провадженні, де вони є підозрюваними