USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Навідник ракети на село Гроза, де загинуло 59 людей, отримав підозру у держзраді

Під час окупації Купʼянська фігурант, будучи діючим правоохоронцем, добровільно перейшов на бік ворога
Експравоохоронцю з Харківщини, який навів ракету на с. Гроза, оголосили другу підозру
Експравоохоронцю з Харківщини, який навів ракету на с. Гроза, оголосили другу підозру
Джерело: Харківська обласна прокуратура

Колишньому українському правоохоронцю, який під час окупації Куп’янська активно допомагав загарбникам та разом із братом навів ворожу ракету по кафе у селищі Гроза, де загинули 59 місцевих жителів, повідомили про підозру у держзраді. Про це інформує Харківська обласна прокуратура.

Прокурори спільно з працівниками ДБР та ДВБ Нацполу зібрали необхідну доказову базу для повідомлення про ще одну підозру молодшому брату, який причетний до ракетного удару 5 жовтня 2023 року по кафе у с. Гроза Купʼянського району. Тоді 59 мирних мешканців загинули, ще п'ятеро отримали поранення. Серед загиблих – 8-річний хлопчик.

"За даними слідства, влітку 2022 року під час окупації Купʼянська фігурант, будучи діючим правоохоронцем, добровільно перейшов на бік ворога. Він став "и. о. инспектора дорожно-патрульной службы группы дорожно-патрульной службы отдела государственной инспекции безопасности дорожного движения" у так званому "Управлении внутренних дел Временной гражданской администрации Харьковской области", – розповіли у Харківській обласній прокуратурі.

Зазначається, що він ніс службу на російських блокпостах, під час якої безпідставно зупиняв та вилучав автомобілі у цивільних громадян.

"Згодом він отримав нову "должность" від окупантів та став "инспектором (дорожно-патрульной службы) взвода №1 отдельной роты ДПС Государственной инспекции безопасности дорожного движения"", – додали у відомстві.

За роботу на РФ зрадник щомісячно отримував 45 тисяч російських рублів.

Перед деокупацією Харківщини підозрюваний разом зі своїм братом втік на територію Росії. Їх обох звільнили з лав Національної поліції України.

"За процесуального керівництва Харківської обласної прокуратури заочно повідомлено про підозру 23-річному колишньому поліцейському за фактом державної зради, вчиненої в умовах воєнного стану (ч. 2 ст. 111 КК України)", – зазначили у Харківській обласній прокуратурі.

Там нагадали, що старшому брату, якого теж підозрюють у наведенні російської ракети на Грозу, також інкриміновано державну зраду (ч. 2 ст. 111 КК України). 

"Наразі за вказаним фактом обвинувальний акт стосовно нього перебуває на розгляді у Київському районному суді м. Полтави", – йдеться у повідомленні.

За державну зраду братам загрожує довічне позбавлення волі.

Що відомо про трагедію у Грозі?

5 жовтня 2023 року російські війська завдали ракетного удару по магазину-кафе в селі Гроза, що на Харківщині, коли там відбувалися поминки за військовослужбовцем, якого перепоховали у рідному селі. 59 людей загинули, серед них були лише цивільні особи – пенсіонери, медики, фермери, вчителі, підприємці, цілі родини.

За інформацією правоохоронців, удару по кафе росіяни завдали ракетою "Іскандер-М", її уламки вилучили з місця трагедії.

Нагадаємо також, в ООН визнали, що армія РФ відповідальна за ракетний удар по Грозі.

Читайте також:
100 ракет для ППО отримає Україна від Великої Британії за травень 100 ракет для ППО отримає Україна від Великої Британії за травень
Україна програє інформаційну війну, - політтехнолог Україна програє інформаційну війну, - політтехнолог
Окупанти впроваджують у школах ТОТ України новий пропагандистський предмет Окупанти впроваджують у школах ТОТ України новий пропагандистський предмет
Дані в ТЦК у будь-якому разі доведеться оновлювати, а за невиконання - штраф від 17 тис. грн, - адвокат Дані в ТЦК у будь-якому разі доведеться оновлювати, а за невиконання - штраф від 17 тис. грн, - адвокат