USD
НБУ
39.59
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.26
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 6 1 9 4 0 (+880)
USD
НБУ
39.59
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.26
Готівка
42.90

"Рамштайн-13": Обговорюватимуться деталі "авіаційної коаліції"

Резніков вже включив до складу української делегації представників Повітряних сил України
Рамштайн
Джерело: відкриті джерела
На засіданні "Рамштайн" у червні обговорюватимуться деталі "літакової коаліції", а також усе, що стосується  ППО, снарядів амуніції, артилерії. Про це заявив міністр оборони України Олексій Резніков, передає Міноборони.

"Перш за все ми очікуємо аналогічного рівня підтримки з боку партнерів. В рамках засідання ми будемо обговорювати детальні речі "літакової коаліції". В такому випадку ми говоримо поки що про підготовку пілотів і не тільки пілотів, а й наших техніків та інженерів, які будуть займатися обслуговуванням літаків. Тому що це дуже складна система. Предметно питання обговорюватимуться з командами міністерств оборони Нідерландів, Данії, США та інших країн, які приєдналися до цієї коаліції", – зазначив він.

Резніков наголосив, що вже включив до складу української делегації представників Повітряних сил України. Командувач ПС генерал-лейтенант Микола Олещук виділив своїх відповідальних офіцерів, які курують підготовкою пілотів та логістичними питаннями.

"Далі – решта. Все, що стосується  ППО, снарядів амуніції, артилерії. Наші пріоритети не змінилися. Ця війна – це війна ресурсів. Ресурсів – значить не тільки зброї, а й спроможностей її ремонтувати, обслуговувати і все, що до цього дотичне. Тому важливими для нас питаннями є відкриття різного типу хабів з ремонту та оснащення техніки як на території України разом з партнерами, так і у дружніх прикордонних країнах", – додав міністр.

Раніше

На зустрічі у форматі "Рамштайн" 25 травня союзники України оголосили про плани навчання українських пілотів на літаках четвертого покоління, включно з F-16. Про це поінформував глава Пентагона Ллойд Остін під час брифінгу.

За його словами, у наступні тижні буде розроблено відповідну тренувальну інфраструктуру.

"Сьогодні союзники і партнери оголосили плани навчання українських пілотів на літаках четвертого покоління, включно з F-16. Ці навчання важливі для координації контактної групи", – йдеться в повідомленні.

Хто очолить коаліцію?

Глава Пентагона подякував Данії та Нідерландам, які очолили коаліцію у сфері навчання українських пілотів. У наступні тижні партнери з Данії, Нідерландів співпрацюватимуть з іншими партнерами, а саме з Норвегією, Польщею, Бельгією, Португалією, які були згодні приєднатися.

"Ми очікуємо що до цієї важливої місії приєднаються й інші. Наразі початок цього навчання пілотів є важливим прикладом відданості підтримці України. У наступні тижні буде розроблена тренувальна інфраструктура", – додав міністр оборони США.

РФ не досягне стратегічних цілей

Росія не зможе здобути перемогу у війні проти України. Її плани щодо окупації Донецької та Луганської областей є недосяжними, заявив глава Об'єднаного комітету начальників штабів США генерал Марк Міллі.

"Будь-яке завершення війни відбувається за столом переговорів. Але ми розуміємо, що цю війну Росія не виграє. Усі цілі, які ставили перед собою росіяни, розчинилися в повітрі. Можливо, у Путіна (російського диктатора Володимира Путіна, – ред.) зараз мета захопити Донецьку і Луганську області, але ці цілі недосяжні. А стратегічні цілі України – звільнити всі свої окуповані території", – сказав Міллі.

Водночас він зазначив, що зараз на території України кілька сотень тисяч військ РФ. Тому досягти деокупації можна, але не в найближчій перспективі.

Також Міллі запевнив, що США разом із союзниками продовжать стійко допомагати Україні.

F-16 для України

Як пише Politico, Україна навряд чи до осені зможе отримати винищувачі F-16, оскільки країни-союзники наразі заявляють лише про готовність навчати українських пілотів на цих літаках.

Водночас європейські дипломати не виключають, що передача F-16 відбудеться вже восени.

За словами радника міністра оборони Олексія Резнікова Юрія Сака, Нідерланди можуть стати першою країною, яка подарує винищувачі.

Сполучені Штати – країна-виробник F-16, мають власний величезний авіаційний флот. Тим не менш Вашингтон поки розмірковує над можливістю поставок їх Україні.

Раніше у Білому домі заявляли, що Сполучені Штати Америки підтримають спільні міжнародні зусилля з навчання українських пілотів на сучасних винищувачах, але питання про те, чи буде якийсь із цих літаків відправлений безпосередньо зі США в Україну, ще невідомо. 

Читайте також:
Закон про мобілізацію почне діяти з 18 травня: Основні зміни Закон про мобілізацію почне діяти з 18 травня: Основні зміни
Єврокомісія виділила Україні другий транш на 1,5 мільярда євро за програмою Ukraine Facility Єврокомісія виділила Україні другий транш на 1,5 мільярда євро за програмою Ukraine Facility
Росія може змінити тактику і обрати нові цілі для ударів по Україні, – ISW Росія може змінити тактику і обрати нові цілі для ударів по Україні, – ISW
Сенат США проголосував за пакет підтримки Україні на понад 60 млрд доларів Сенат США проголосував за пакет підтримки Україні на понад 60 млрд доларів