USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 7 2 1 4 0 (+1270)
USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90

Нардепи пропонують бюджетні кошти для фінансування партій віддати ЗСУ

Йдеться про всю суму, яка призначена для партій
Фінансування партій
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

У Верховній Раді України зареєстрували законопроєкт №11189, який пропонує передати кошти, виділені для політичних партій, на оборонні потреби.

Ініціаторами проєкту виступили нардепи від фракцій "Голос", "Слуга народу" та депутатських груп "За майбутнє" та "Довіра".

Текст документа поки відсутній на сайті парламенту, проте нардеп від фракції "Голос" Ярослав Юрчишин повідомив, що законопроєкт пропонує переправити на ЗСУ усі кошти, що призначені на фінансування партій.

Скільки мали отримати партії у 2024 році?

У бюджеті на 2024 рік загалом закладено 840,5 млн гривень на фінансування статутної діяльності парламентських партій. Хоча відповідно до визначеної законодавством формули ця сума мала б становити 988,9 млн гривень. 

Обсяги фінансування розраховуються за формулою: 1% мінімальної заробітної плати за попередній рік (6700 гривень), помножений на загальну кількість виборців (14,7 млн людей у 2019 році). З цієї суми 90% розподіляються пропорційно між партіями за результатами виборів, а ще 10% – між тими, хто дотримався гендерного розподілу (не менше 2/3 представників однієї статі в парламенті).

Хоча загальний обсяг завжди розраховувався за цією формулою, у бюджет на 2024 рік видатки на діяльність "ОПЗЖ" не увійшли.

Партія "Слуга народу" цього року мала отримати 490 млн гривень, "Батьківщина" – 93 мільйони, а "Європейська солідарність" – 141 мільйон. Ще 115 млн гривень передбачено для "Голосу", якому нещодавно НАЗК відновило держфінансування.

Крім того, дві партії отримують надбавки за дотримання гендерного балансу в парламенті – "Європейська солідарність" та "Голос".

Читайте також:
Журналістів повертають до парламенту, однак працювати в Раді зможуть не всі Журналістів повертають до парламенту, однак працювати в Раді зможуть не всі
"Не до душі", "не хоче бути в залі з ексчленами ОПЗЖ": Розслідувачі запитали депутатів Івахіва та Палицю, чому вони не відвідують ВР
В Україні створять реєстр осіб, які постраждали від агресії РФ: Рада підтримала законопроєкт В Україні створять реєстр осіб, які постраждали від агресії РФ: Рада підтримала законопроєкт
Міністр Сольський подав у відставку Міністр Сольський подав у відставку