USD
НБУ
39.59
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.26
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 6 2 9 8 0 (+1040)
USD
НБУ
39.59
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.26
Готівка
42.90

Ракетний обстріл аеродрому "Канатове": Ключовому фігуранту продовжили запобіжний захід

Суд продовжив термін тримання під вартою Червінського на один місяць – до 21 липня
СБУ форма
Джерело: відкриті джерела

Шевченківський суд Києва 19 червня розглянув клопотання прокуратури й залишив ключового фігуранта Романа Червінського під вартою ще на місяць – до 21 липня. Засідання проходило в закритому режимі, повідомляє "Суспільне".

Водночас, як стверджує адвокат Романа Червінського Віктор Василюк, суд задовольнив клопотання про допит головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного.

"Зараз ми намагаємось додзвонитись до штабу. Щоб Залужний прибув на засідання суду і дав показання. Ми з ним до цього розмовляли і він обіцяв дати правдиві показання в цій справі", – сказав адвокат обвинуваченого.

Обстріл аеродрому "Канатове": Що відомо?

Служба безпеки України розслідує всі обставини, які призвели до масованого ракетного удару по аеродрому "Канатове" у Кіровоградській області 23 липня 2022 року. Про це повідомила пресслужба СБУ.

За даними слідства, цей обстріл спровокували самовільні дії окремих військовослужбовців, які вирішили провести так звану "спецоперацію" із заволодіння літаком повітряно-космічних сил РФ, чий пілот нібито погодився на пропозицію перейти на бік України.

"Під час цієї "операції", що проводилася, попри зауваження СБУ та без узгодження з відповідними державними органами, ворог отримав інформацію про розміщення особового складу Повітряних сил ЗСУ та українських літаків. Ці дані і дали змогу збройним силам РФ здійснити обстріл аеродрому "Канатове" у Кіровоградській області", – зазначають в спецслужбі.

Там додають, що внаслідок ракетного удару загинув командир військової частини та отримали поранення 17 українських захисників. Також було повністю знищено два бойові винищувачі Повітряних сил ЗСУ, а злітна смуга та інша техніка й будівлі зазнали значних пошкоджень.

У відомстві повідомили, що кримінальне провадження відкрито за ч. 2 ст. 111 ("Державна зрада") та ч. 5 ст. 426-1 ("Перевищення військовою службовою особою влади чи службових повноважень") Кримінального кодексу України. Покарання за цими статтями сягає довічного ув'язнення.

Як ідеться у матеріалі видання "Українська правда", у період з квітня по липень 2022 року українські службовці намагались завербувати російського пілота і вмовити його перегнати в Україну військовий літак. Чоловіки розробили план, який, за словами учасників операції, передбачав, що росіянину дадуть "квадрат", в якому він в обумовлений час влетить в повітряний простір України.

Перед російськими диспетчерами пілот мав імітувати аварію. Україна оголосила б про полон пілота. Росіянин та його родина отримали б гроші та нові документи. Крім того, готуючи операцію українські військові та силовики випитували у російських пілотів інформацію про те, хто віддає їм накази, де вони виконують свої завдання, хто курує їхню роботу тощо. 

"Водночас російські спецслужби вели власну гру, намагаючись вивідати в українських військових секретну інформацію. Учасники операції запевняють, що не видавали ворогу жодних даних. За їхніми словами, операція була погоджена в СБУ та у Генштабі", – йдеться в матеріалі.

За домовленістю, росіянин із літаком мав сісти 23 липня на аеродром "Канатове", що під Кропивницьким. Однак пілот не прилетів, аеродром того ранку обстріляли російськими ракетами. 

Ключовому фігуранту оголошено підозру

Ключовому фігуранту справи щодо масованого ракетного удару по аеродрому "Канатове" у Кіровоградській області Роману Червінському оголошено підозру за перевищення службових повноважень. Крім того, щодо Червінського ДБР розпочало ще одне кримінальне провадження – "Самовільне залишення військової частини або місця служби". Про це повідомив очільник СБУ Василь Малюк.

"Оголошено підозру за перевищення службових повноважень ключовому фігуранту – Роману Червінському. Бо людина, яка раніше дуже любила давати інтерв’ю і займатися особистим піаром, переховується від слідства, не приходить на допити і навіть відсутня за місцем проживання. Більш того, фактично є дезертиром, адже цей "військовий" майже вісім місяців не з’являється на службі. ДБР відкрило за даним фактом кримінальне провадження по 407 статті Кримінального кодексу", – розповів Малюк.

А вже наприкінці квітня Шевченківський районний суд Києва обрав запобіжний захід колишньому в.о командира однієї із частин Сил спецоперації Роману Червінському, який є ключовим фігурантом у справі про обстріл Росією аеродрому "Канатове". Згідно з рішенням суду Червінського відправили під арешт на два місяці без права внесення застави.

Читайте також:
Настоятеля Святогірської лаври, який Настоятеля Святогірської лаври, який "зливав" інформацію про розташування Сил оборони України, взяли під варту
США мають можливість забезпечити підтримку України впродовж 2024 року, – Салліван США мають можливість забезпечити підтримку України впродовж 2024 року, – Салліван
Польща готова допомогти Україні повернути чоловіків мобілізаційного віку, – міністр оборони Польща готова допомогти Україні повернути чоловіків мобілізаційного віку, – міністр оборони
За допомогою ATACMS Україна може послабити російську логістику та уражати російські аеродроми і склади боєприпасів, – ISW За допомогою ATACMS Україна може послабити російську логістику та уражати російські аеродроми і склади боєприпасів, – ISW