USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

РФ незаплановано вдарила новою ракетою, щоб дати істеричну відповідь за Бєлгород, – експерт

Сьогоднішня атака на Україну не готувалася заздалегідь
Військовий оглядач, учасник російсько-української війни Олексій Гетьман
Військовий оглядач, учасник російсько-української війни Олексій Гетьман
Джерело: скріншот

Росія продовжує виготовляти ракети. Про це свідчить зокрема те, що ракета Х-101, яку сьогодні збили над Україною, була виготовлена у четвертому кварталі 2023 року. Про це заявив військовий оглядач, учасник російсько-української війни Олексій Гетьман в ефірі UWN.

"Коли казали, що залишилось небагато ракет – це порахували, мені здається, трохи помилково. Тобто порахували, скільки ракет було по відкритій інформації, скільки використали і скільки в них залишилось. Мені здається, що просто не рахували кількість ракет, які вони можуть виготовляти, а виготовляти росіяни можуть. На початку війни в них була можливість 40–50 ракет на місяць, а зараз вже рік тому вони збільшили щонайменше, починаючи із 2023 року, збільшили виробництво приблизно у два рази до 80–90 ракет на місяць. Тому та ракета Х-101, яку перехопили і яка виготовлена в четвертому кварталі 2023 року, – це означає, що вони їх виробляють", – сказав він.

Гетьман висловив припущення, що сьогоднішня атака не готувалася заздалегідь.

"Це така істерична відповідь (за Бєлгород, – ред.), щоб його слова не повисли в повітрі, що він сказав, а нічого зробили. Тому, скоріше за все, ми побачили ракету четвертого кварталу 2023 року, бо зазвичай, коли роблять щось нове, нова ракета... вони ж не одразу її везуть на бомбардування прикріплювати, на оперативні склади, з яких завантажуються ті ракети. Вони везуть на такі стратегічні склади, а там виймають ті, що вироблялися раніше, проводять таку ротацію цих ракет, більш старі використовують, а нові тримають, щоб вони були на складах. Ми розуміємо, що ракети теж на певний термін придатності, якщо довго лежить, то може бути якісь проблеми, тому краще ті, що старіші, це вочевидь, запускати, а нові зберігати", – додав він.

Крім того, експерт нагадав, що перед атакою 29 грудня у РФ було близько 850 ракет.

"Враховуючи те, що дві сотні вони запустили, мало б залишитись десь зараз 650 всіх ракет – це багато чи мало? Це багато, але треба пам’ятати, що на початок повномасштабного вторгнення в них тільки "Іскандерів" балістичних було 900, тільки одного виду було 900 і так далі, інших по декілька сотень", – каже Гетьман.

Нагадаємо, раніше про те, що ракета, яку збили, була свіжою писав Defense Express.

2 січня зранку окупанти здійснили масовану атаку по кількох українських містах. Відомо про постраждалих та руйнування інфраструктури. Силами та засобами Повітряних сил у взаємодії із підрозділами Сил оборони України було знищено 72 повітряні цілі: 10 із 10 аеробалістичних ракет Х-47М2 "Кинджал"; 59 із 70 крилатих ракет Х-101/Х-555/Х-55; 3 із 3 крилаті ракети "Калібр".

Читайте також:
100 ракет для ППО отримає Україна від Великої Британії за травень 100 ракет для ППО отримає Україна від Великої Британії за травень
Україна програє інформаційну війну, - політтехнолог Україна програє інформаційну війну, - політтехнолог
Окупанти впроваджують у школах ТОТ України новий пропагандистський предмет Окупанти впроваджують у школах ТОТ України новий пропагандистський предмет
Дані в ТЦК у будь-якому разі доведеться оновлювати, а за невиконання - штраф від 17 тис. грн, - адвокат Дані в ТЦК у будь-якому разі доведеться оновлювати, а за невиконання - штраф від 17 тис. грн, - адвокат