USD
НБУ
39.38
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.32
Готівка
42.95
Втрати орків: 4 7 9 7 1 0 (+980)
USD
НБУ
39.38
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.32
Готівка
42.95

На Сумщині затримали колишнього заступника керівника громади, який працював на РФ

СБУ затримала ексзаступника голови громади у Сумській області, який виявився агентом РФ і для контакту з куратором пройшов "полон" в окупантів
СБУ_2
СБУ затримала агента РФ на Сумщині
Джерело: СБУ

Контррозвідка Служби безпеки викрила "законсервованого" агента ФСБ, який збирав розвіддані на прикордонній території Сумщини. За матеріалами слідства, він був завербований ще до початку повномасштабного вторгнення РФ. А до травня 2022 року обіймав посаду заступника однієї з об’єднаних територіальних громад регіону.

Зазначається, коли частину Сумщини окупували, зловмисник виїхав до Росії через ворожий блокпост. На території країни-агресора він зустрівся зі своїм куратором із ФСБ, від якого отримав завдання щодо розвідувально-підривної діяльності в Україні.

"За кілька днів російський агент повернувся до прикордонного району, частина якого ще була окупована, а своє зникнення пояснював начебто перебуванням "у полоні" в рашистів. За завданням куратора з ворожої спецслужби фігурант, перебуваючи на посаді заступника голови ОТГ, продовжив збирати інформацію про місця переміщення та озброєння українських захисників у прикордонні", – йдеться в повідомленні СБУ.

Правоохоронці додали, згодом для розширення своїх можливостей зловмисник звільнився з посади та влаштувався до місцевої агрофірми і під виглядом робочих поїздок розвідував інформацію для окупантів. Зокрема, дізнавався місця базування підрозділів ЗСУ, Держприкордонслужби та Національної гвардії, які залучені до оборони північно-східних рубежів України.

СБУ затримала агента РФ на Сумщині
Джерело: СБУ

Крім того, використовуючи особисті зв’язки, зрадник збирав персональні дані командирів військових частин та очільників місцевих громад. Контррозвідники СБУ затримали зловмисника під час спроби передати геолокації декількох підрозділів Сил оборони. У фігуранта вилучено мобільний телефон, який він використовував для фотофіксації об’єктів та комунікації із ФСБ.

Він передавав ворогу фото та відео через анонімний чат у месенджері у вигляді медіафайлів з відмітками на електронних картах. За наявними даними, розвідінформація потрібна була агресору для підготовки нових повітряних атак і диверсійних вилазок на Сумщину.

"Наразі затриманому повідомлено про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану). Він перебуває під вартою", – зазначили у спецслужбі.

Йому загрожує довічне ув’язнення, додали в СБУ. У Сумській обласній прокуратурі уточнили, що рішенням суду 1 грудня 2023 року йому обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без права на заставу.

СБУ затримала агента РФ на Сумщині
Джерело: СБУ

Нагадаємо, СБУ викрила зловмисників із міста Дніпро, які планували продати до Росії запчастини до винищувачів МіГ-29. Партії цих авіаційних комплектуючих раніше були викрадені на одному з українських підприємств. У спецслужбі уточнили, що "ділки" хотіли продати країні-агресору стартер-генератори та авіанасоси із запчастинами до багатоцільових винищувачів МіГ-29 на суму понад 10 мільйонів гривень.

Раніше стало відомо, що співробітники СБУ затримали агента ФСБ, якого завербували в Росії та відправили в Україну для проведення розвідувально-підривної діяльності. Саме за його координатами 31 грудня 2022 року агресор завдав ракетного удару по одному із корпусів Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

Читайте також:
Україна створює мережу секретних підприємств з виробництва зброї, – ЗМІ Україна створює мережу секретних підприємств з виробництва зброї, – ЗМІ
У Словаччині фіксують зростання незаконних перетинів кордону чоловіками з України У Словаччині фіксують зростання незаконних перетинів кордону чоловіками з України
Зеленський підписав закони про продовження воєнного стану та мобілізації Зеленський підписав закони про продовження воєнного стану та мобілізації
В червні Україна отримає перші 180 тисяч боєприпасів у межах чеської ініціативи, – Павел В червні Україна отримає перші 180 тисяч боєприпасів у межах чеської ініціативи, – Павел