USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

На шахті "Краснолиманська" гірники четвертий день під землею: Шахтарі вимагають скасування указу Галущенка щодо призначення нового керівництва

Шахтарі підписали відкритого листа до міністра енергетики Германа Галущенка
шахта
Шахта
Джерело: відкриті джерела

200 шахтарів ДП "ВК "Краснолиманська" четвертий день продовжують мирну акцію протесту під землею і припинили добувати вугілля в знак протесту через вкрай непрофесійні дії Міністерства енергетики України. Гірники незадоволені рішенням очільника відомства Германа Галущенка щодо призначення в.о. директора шахти Сергія Сівцова. І наголошують: таке рішення Міненерго підриває енергетичну безпеку країни.

Представники трудового колективу зазначають, що Сівцов був звільнений з посади директора ДП "Шахта ім. М.С. Сургая" за неналежне виконання своїх обов’язків. Зокрема, за час його керування шахтарям місяцями не виплачували зарплату, а Сівцов був причетний до махінацій із мільйонними закупівлями обладнання для шахти.

"Дії міністра енергетики Германа Галущенка щодо призначення Сівцова шкодять не просто шахті, але й усій державі. Адже цій людині довіряти не можна. Він вже "відмітився" на шахті Сургая, де люди місяцями не отримували зарплату, а підприємство було доведене до величезних боргів. Тож складається враження, що нам цю людину хочуть нав’язати просто для того, щоб реалізовувати свої "схеми" ще й тут. В результаті це призведе до того, що держава не отримає вугілля, яке критично необхідне для опалювального сезону, натомість ділки отримають собі в кишені мільйони гривень", – уточнюють шахтарі.

Гірники додають: рішення міністра Галущенка щодо призначення Сівцова директором шахти стало для них неприємною несподіванкою, оскільки колектив не був попереджений заздалегідь.

"До призначення нового директора шахта працювала в штатному режимі з видобутку вугілля, люди мали гідну постійно виплачувану заробітну плату. Ми мали впевненість у завтрашньому дні. Колектив нічого не знав про Сівцова, і для нас це була неприємна новина. Ніхто нічого не знав, тому що нас ніхто не питав і не доводив до нас цю інформацію", – заявив начальник дільниці МДРСК Максим Сухаревський.

Тож шахтарі підписали відкритого листа до міністра енергетики Германа Галущенка, голови СБУ Василя Малюка, в.о. начальника Донецької ОВА Ігоря Мороза та начальника Покровської МВА Сергія Добряка з вимогою анулювати призначення Сівцова директором шахти "Краснолиманська".

"Трудові колективи ДП "ВК "Краснолиманська" та ТОВ "Краснолиманське" виражають протест проти призначення генеральним директором ДП "ВК "Краснолиманська" Сівцова С.В. чи якоїсь іншої особи, у звʼязку з чим 3 жовтня 2023 року у першу та другу зміну шахтарі, які були доставлені безпосередньо в шахту, припинили виробничі процеси з видобутку вугілля та проходження гірничої маси та відмовляються виїжджати з шахти на поверхню. Інші зміни своєю чергою відмовляються робити спуски в шахту", – йдеться у листі.

Гірники вимагають замість Сівцова призначити директором шахти Олексія Райчева, який на це момент обіймає посаду головного інженера підприємства і 31 рік пропрацював у ДП "ВК "Краснолиманська".

"На цей момент шахта працює в режимі життєзабезпечення підприємства, всі роботи з видобутком вугілля припинені, шахтарі працюють в режимі відкачки води, провітрювання. Наразі в шахті знаходиться 258 осіб", – розповів начальник дільниці Олексій Гончаров.

На шахті повідомляють, що протест триватиме до тих пір, поки Міненерго не скасує призначення Сівцова.

Читайте також:
США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні
Штраф Україні та низка скарг на Ізраїль: Навколо Штраф Україні та низка скарг на Ізраїль: Навколо "Євробачення" розгорілися нові скандали
В Україні закрились понад 20% новостворених торік ФОПів, – Опендатабот В Україні закрились понад 20% новостворених торік ФОПів, – Опендатабот
Військова допомога від США незабаром прибуде в Україну, – Блінкен Військова допомога від США незабаром прибуде в Україну, – Блінкен