USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

На саміті НАТО сталося багато цікавого, що не сподобалося росіянам, - експерт

За словами Загороднього, українці мають розуміти, що країні виставили умови щодо боротьби з корупцією та кадрових перестановок
Загородній
Джерело: UWN YouTube

Вільнюський саміт минув, лишивши по собі невиправдані очікування як для українців, так і росіян. Однак, якщо в Україні розуміють, до закінчення війни і виходу на кордони 1991-го року швидше за все в НАТО не будуть брати, то в Росії осмислили, що відбулося і досить гостро відреагували на безпекові гарантії. Про це заявив в ефірі UWN керуючий партнер Української національної антикризової групи Тарас Загородній.

Аналітик переконаний, що для росіян наразі виникла "дуже погана річ". І тепер фактично починається механізм надання Україні безпекових гарантій на двосторонній основі.

"Насправді все йде за прикладом Ізраїлю за формулою: "наша зброя і ваші солдати". Як Ізраїлю допомогають? У росіян руйнується схема, яку вони планували зробити на президентських виборах наступного року у Сполучених Штатах Америки, вони сподіваються, що Трамп переможе або хтось із скептичних ізоляціоністів в Америці, і вони можуть згорнути допомогу Україні. Ці безпекові гарантії, якщо підпишуть до цього часу, до виборів в США, означає, що тепер жоден президент Штатів нічого змінити не зможе, це фактично угода з глибинною державою", - коментує Загородній.

Водночас додає, якщо прийде Трамп, на що все ж таки сподіваються росіяни, він нічого змінити не зможе і це найстрашніше, що сталося для окупантів, "тому вони так нервово на це реагували".

"Під цей саміт США надали Україні касетні снаряди, вони не підписували насправді конвенцію щодо не застосування цих касетних снарядів, але і не вітали їхнього застосування. І тому, коли пішли на це - зробили великі кроки, переступили через власну політику, що не властиво західним країнам", - пояснює експерт.

Новини за темою: Україна вже отримала касетні боєприпаси від США

Разом з тим Загородній вважає, що українці мають розуміти, що країні виставили умови щодо боротьби з корупцією та кадрових перестановок.

"Мені сподобалося в зустрічі Зеленського і Байдена така цікава фраза: "У нас для вас погані новини, ви з нами надовго". І це дуже добре на ділі, говорять, що американці будуть займатися Україною, боротимуться з корупцією, допомагатимуть нашій владі й робитимуть багато чого, аби Україна отримала в тому числі озброєння. Бо США хочуть бачити насправді сталу демократію, з якою можна працювати. Тому, я вважаю, загалом, що саміт пройшов дуже добре", - резюмує фахівець.

Підсумки саміту

Цього тижня в литовському Вільнюсі закінчився дводенний саміт НАТО. Напередодні заходу Володимир Зеленський заявляв, що очікує від зустрічі нові пакети допомоги, чіткі безпекові гарантії та запрошення України до НАТО. У підсумку Україна отримала нову зброю, програму тренування пілотів на F-16, новий орган — Раду Україна-НАТО та скасування ПДЧ до вступу в Альянс... та відповідь на питання: коли Україна увійде до НАТО.

Розбір в нашому матеріалі тут.

Читайте також:
РФ може в найближчі тижні здійснити великий наступ, - Reuters РФ може в найближчі тижні здійснити великий наступ, - Reuters
Австрія створила спеціальний фонд на 500 млн євро, щоб підтримати інвестиції в Україну Австрія створила спеціальний фонд на 500 млн євро, щоб підтримати інвестиції в Україну
РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням
Підприємство має сповіщати про повістки. Як працює цей механізм і що робити, якщо ви отримали повістку на роботі? Підприємство має сповіщати про повістки. Як працює цей механізм і що робити, якщо ви отримали повістку на роботі?