USD
НБУ
41.32
Готівка
41.60
EUR
НБУ
45.80
Готівка
46.30
Втрати росіян: 6 3 4 8 6 0 (+1060)
USD
НБУ
41.32
Готівка
41.60
EUR
НБУ
45.80
Готівка
46.30

На Одещині чиновники Міграційної служби виготовляли липові закордонні паспорти для ухилянтів за кордоном

Свої "послуги" вони оцінювали від 500 до 2,5 тисяч доларів
Схема з виготовлення загранпаспортів на Одещині_2
Джерело: СБУ

Служба безпеки України ліквідувала в Одеській області "схему" з виготовлення закордонних паспортів для ухильників за кордоном. Її організували чиновники Міграційної служби, повідомили в СБУ.

Під час операції затримано голову місцевого районного відділення Міграційної служби та двох його підлеглих, а також чиновника регіонального підрозділу ЦНАП.

Як розповіли у спецслужбі, фігуранти налагодили механізм виготовлення закордонних паспортів із грубим порушенням процедури: без фізичної присутності клієнтів. Для фальшивих паспортів вони використовували свої відбитки пальців і фотографії, які робили клієнти дистанційно.

Корупційний механізм працював для надання "послуг" ухильникам, які перебувають за кордоном. Готові документи їм передавали через мережу посередників.

Вартість такої "послуги" зловмисники оцінювали від 500 до 2,5 тисяч доларів залежно від терміну готовності.

У межах операції правоохоронці провели 57 обшуків, під час яких вилучили понад 300 тисяч доларів, 60 тисяч євро та майже дві сотні печаток і штампів. Загалом ділки отримали замовлення на дистанційне оформлення понад 150 документів.

Наразі трьом підозрюваним посадовцям ДМС та працівнику ЦНАП повідомлено про підозру за статтею щодо перешкоджання законній діяльності ЗСУ та інших військових формувань, вчинених за попередньою змовою групою осіб. Їм загрожує до восьми років позбавлення волі.

Ба більше, правоохоронці обіцяють скасувати дію всіх липових документів, які встигли зробити фігуранти.

Нагадаємо, на Київщині очільники двох ТЦК заробили на ухилянтах 1,2 млн доларів. Фігуранти пропонували військовозобов’язаним своє сприяння в уникненні призову на підставі підроблених документів про непридатність до служби за станом здоров’я. Вартість таких "послуг" становила 37 тис. доларів з одного ухилянта.

Читайте також:
До суду направили справу ексгенерала СБУ, якого звинувачують у шахрайстві та зловживанні службовим становищем До суду направили справу ексгенерала СБУ, якого звинувачують у шахрайстві та зловживанні службовим становищем
Атака на Атака на "Охматдит": Встановлено особу російського генерала, який командував ракетним ударом
Схеми для ухилянтів: СБУ оголосила нову підозру очільнику Бучанського ТЦК Схеми для ухилянтів: СБУ оголосила нову підозру очільнику Бучанського ТЦК
СБУ затримала російського агента, який працював на знищення української енергетики СБУ затримала російського агента, який працював на знищення української енергетики