USD
НБУ
41.41
Готівка
41.70
EUR
НБУ
46.12
Готівка
46.55
Втрати росіян: 6 3 7 0 1 0 (+1130)
USD
НБУ
41.41
Готівка
41.70
EUR
НБУ
46.12
Готівка
46.55

Схеми для ухилянтів: СБУ оголосила нову підозру очільнику Бучанського ТЦК

Зловмиснику загрожує до 10 років ув’язнення
ЗСУ форма
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

Служба безпеки викрила нові докази корупційної діяльності керівника Бучанського РТЦК та СП. Йому оголошено підозру. Про це інформує пресцентр відомства.

"У серпні цього року за сприяння керівництва Міноборони та командування Сухопутних військ його затримали за підозрою в організації схем для ухилянтів. За матеріалами справи посадовець разом із двома спільниками пропонував військовозобов’язаним уникнути призову на підставі фіктивних висновків ВЛК про "погане здоров’я", – йдеться в повідомленні.

Зазначається, що під час обшуків у помешканнях та автомобілях фігурантів було виявлено понад 1,2 млн доларів. Майже половину цієї суми було знайдено у спеціально облаштованих схованках під підлогою та за обшивкою стін в оселі посадовця Бучанського ТЦК.

Після затримання фігуранта суд вирішив відпустити його під заставу в 1 млн гривень. Проте одразу після внесення відповідної суми застави слідчі Служби безпеки повідомили посадовцю про нову підозру, що не дозволило йому вийти на волю.

Цього разу за матеріалами військової контррозвідки СБУ злочинні дії зловмисника кваліфіковано за ст. 368-5 Кримінального кодексу України (незаконне збагачення). Наразі йому обрано запобіжний захід у виді тримання під вартою з правом внесення застави у розмірі 18 млн гривень.

Триває розслідування. Зловмиснику загрожує до 10 років ув’язнення.

Раніше затриманому і двом його спільникам повідомили про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 1 ст. 114-1 (перешкоджання законній діяльності ЗСУ та інших військових формувань);
  • ч. 3 ст. 369 (неправомірна вигода, надана службовій особі, яка займає відповідальне становище, вчинена за попередньою змовою групою осіб).

Загалом у межах кримінального провадження проведено більше ніж 30 обшуків, за результатами яких крім готівки у фігурантів виявлено незареєстровану зброю, боєприпаси, фіктивні документи ТЦК та ВЛК на десятки ухилянтів.

Передісторія

Варто нагадати, у середині серпня стало відомо, що очільники двох ТЦК у Київський області наживалися на ухилянтах. Йшлося про очільників Бориспільського та Бучанського районних військкоматів.

Їхнім спільником був громадянин країни Південного Кавказу.

Фігуранти пропонували військовозобов’язаним своє сприяння в уникненні призову на підставі підроблених документів про непридатність до служби за станом здоров’я. Вартість таких "послуг" становила 37 тис. доларів з одного ухилянта. У цю суму входила підготовка повного "пакета" документів, зокрема фіктивних меддовідок, а також "супровід" ухилянтів під час проходження військово-лікарської комісії.

Читайте також:
Зеленський очікує від Байдена запрошення України в НАТО до завершення його президентської каденції Зеленський очікує від Байдена запрошення України в НАТО до завершення його президентської каденції
Зараз немає такої ділянки фронту, де не висів би дрон: Військовий розповів, як БпЛА змінюють хід війни Зараз немає такої ділянки фронту, де не висів би дрон: Військовий розповів, як БпЛА змінюють хід війни
На фронті у Харківській області російські військові скаржаться на масові отруєння На фронті у Харківській області російські військові скаржаться на масові отруєння
СБУ затримала зрадника, який за 1 млн рублів здавав росіянам позиції ЗСУ під Покровськом СБУ затримала зрадника, який за 1 млн рублів здавав росіянам позиції ЗСУ під Покровськом