USD
НБУ
41.41
Готівка
41.70
EUR
НБУ
46.12
Готівка
46.55
Втрати росіян: 6 3 7 0 1 0 (+1130)
USD
НБУ
41.41
Готівка
41.70
EUR
НБУ
46.12
Готівка
46.55

СБУ затримала російського агента, який працював на знищення української енергетики

Він на замовлення російського ГРУ встановлював відеоспостереження за об'єктами енергетики
СБУ
Джерело: СБУ

Російські спецслужби завербували мешканця Харкова. Йому ставили завдання встановити відеоспостереження за об'єктами енергетики. Таким чином він коригував ракетно-дронові удари по Києву. Також на замовлення окупантів українець підпалював трансформатори на об'єктах "Укрзалізниці". Агента затримала Служба безпеки України.

Цілями ворога були теплові електростанції, опори ліній електропередачі та енергообладнання на залізничних розв’язках. За вказівкою розвідки РФ агент прибув до Києва, де орендував квартиру у багатоповерхівці з панорамою на місцеву ТЕС.

У тимчасовому помешканні фігурант встановив відеокамеру з програмою віддаленого доступу, яка дозволяла окупантам в режимі "реального часу" стежити за енергооб’єктом. За такою ж інструкцією зрадник обладнав "спостережний пункт" ще в одній орендованій квартирі поблизу столиці. Крім того, замасковані пристрої відеофіксації – так звані відеопастки – агент встановив для відстежування ударів по лініях електропередачі.

У такий спосіб агресор планував зафіксувати наслідки нових повітряних ударів по Київщині та водночас виявити локації ППО, відстежуючи "виходи" ракет на відео. Після підготовки "спостережних постів" агент повернувся до Харкова під виглядом відвідування батьків, але насправді для підпалу релейної шафи на стратегічній лінії залізничного сполучення.

"Контррозвідка Служби безпеки документувала кожен крок фігуранта, а на фінальному етапі спецоперації затримала його в одній з орендованих квартир у Києві. В цей час зловмисник налаштовував нову відеокамеру для онлайн-фіксації повітряних атак на місто", – повідомляє СБУ.

Під час обшуків у затриманого вилучено телефони та відеопристрої із доказами розвідувально-підривної діяльності на користь Росії.

Слідчі Служби безпеки повідомили йому про підозру за статтею "державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану". Наразі зловмисник перебуває під вартою. Йому загрожує довічне позбавлення волі з конфіскацією майна.

Раніше Служба безпеки України спільно з Нацполіцією затримала дві групи паліїв, які на замовлення РФ влаштовували підпали в Харківській і Черкаській областях.

Теги: СБУ
Читайте також:
СБУ затримала зрадника, який за 1 млн рублів здавав росіянам позиції ЗСУ під Покровськом СБУ затримала зрадника, який за 1 млн рублів здавав росіянам позиції ЗСУ під Покровськом
До суду направили справу ексгенерала СБУ, якого звинувачують у шахрайстві та зловживанні службовим становищем До суду направили справу ексгенерала СБУ, якого звинувачують у шахрайстві та зловживанні службовим становищем
Атака на Атака на "Охматдит": Встановлено особу російського генерала, який командував ракетним ударом
Схеми для ухилянтів: СБУ оголосила нову підозру очільнику Бучанського ТЦК Схеми для ухилянтів: СБУ оголосила нову підозру очільнику Бучанського ТЦК