USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 4 7 4 7 0 (+1200)
USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25

На фронті фіксують просування ворога в районі Донбасу та Харківщини

Однак воїни ЗСУ на всій протяжності лінії бойового зіткнення та в тилу вогнем виснажують наступальний потенціал окупантів
ЗСУ
ЗСУ. Фото ілюстративне
Джерело: Генштаб ЗСУ

На передовій віднедавна фіксують просування загарбників поблизу Кремінної, Часового Яру та Авдіївки. Також і в  Харківській області росіяни тиснуть поблизу Липців та Вовчанська, але Збройні сили України на цьому напрямку змушують ворога переходити до оборони, зазначають аналітики Інституту вивчення війни (ISW).

Харківщина

Експерти посилаються на геолокаційні кадри, опубліковані 29 травня. І кажуть, що війська РФ нещодавно незначно просунулися поблизу Липців і в межах південно-східного Глибокого на Харківщині.

"Ворог накопичує особовий склад поблизу Глибокого, використовуючи легку техніку (мотоцикли та квадроцикли), щоб підвести піхоту впритул до лінії фронту", – сказав командир українського батальйону, який діє на Харківському напрямку.

Водночас український військовий оглядач Костянтин Машовець додає, що підрозділи російської 18-ї мотострілецької дивізії перейшли до дій "активної оборони" на лінії Глибоке – Лук'янці. І припустив, що ЗСУ, можливо, притупили темпи просування росіян та змусили перейти до тактичної оборони.

Натомість російські "воєнкори" відзначали посилення темпів наступальних дій РФ біля Липців і стверджували, що російські війська просунулися в напрямку Липців до 350 метрів, кажуть в ISW.

Війська РФ нещодавно просунулися й поблизу Вовчанська в межах Стариці.

Луганщина

Аналітики зазначають, що війська РФ нещодавно просунулися поблизу Кремінної під час продовження російських наступальних операцій уздовж лінії Куп'янськ – Сватове – Кремінна 29 травня. Просуваються загарбники й на схід від Торського.

"Російські "воєнкори" стверджували, що війська РФ нібито просунулися поблизу Берестового і на схід від Андріївки. Але поки західні експерти не спостерігали візуальних доказів цих тверджень", – йдеться в повідомленні.

Донеччина

Крім того, фахівці наводять дані Генштабу ЗСУ, де зазначили, що 29 травня російські війська здійснили один наземний удар на Сіверському напрямку в районі Виїмки. До того ж нещодавно вороги мали незначний успіх на схід і південний схід від Часового Яру.

Зокрема, геолокаційні кадри, опубліковані 29 травня, показують, що окупанти просунулися на південь від Іванівського та в межах мікрорайону Каналу у східній частині Часового Яру. "Воєнкори" розповідали, що війська РФ покращили свої тактичні позиції в мікрорайоні Каналу відповідно до доступних геолокаційних кадрів і нібито створили нові плацдарми на південній та східній околицях Нового мікрорайону в Часовому Ярі, хоча в Інституті вивчення війни ще не спостерігали візуального підтвердження.

Натомість офіцер пресслужби 26-ї артилерійської бригади Олег Калашніков в ефірі телемарафону розповів, що ворог не лише штурмував квартал Новий та район Каналу в самому Часовому Яру. 

"Дійсно, все частішими є випадки механізованих атак, вони залучають як танки, так і ББМ. Це пов'язано із тим, що піхотні групи не можуть зламати оборону. Тому росіяни залучаютьь механізовану складову, бо намагаються не лише знайти слабке місце, але й продавити нас та просунутися", – пояснив Калашніков.

Також окупанти намагалися просунутися в напрямку Іванівського, Кліщіївки та Андріївки й на північний захід від Авдіївки.

"29 травня війська РФ продовжували наступальні дії на захід і південний захід від Донецька, однак підтверджених змін лінії фронту на цій ділянці не було. Російські джерела поширили кадри, на яких показано механізований штурм російського посиленого взводу поблизу Красногорівки (на захід від Донецька) і стверджували, що військам РФ нібито вдалося прорвати деякі оборонні лінії ЗСУ в цьому районі", – повідомили в ІSW.

Південь

Разом з тим, за інформацією аналітиків, 29 травня на заході Запорізької області тривали позиційні бої, однак підтверджених змін лінії фронту не було. Війська РФ також продовжували наступати поблизу Роботиного, Вербового, Малих Щербаків та Малої Токмачки.

Тривали позиційні бої на східній частині Херсонської області і в районі Кринок, але підтверджених змін лінії фронту не було, резюмують експерти.

Що кажуть у Генштабі ЗСУ?

Тим часом у Генеральному штабі ЗСУ доповідають інформацію станом на 23:00 год 29 травня. І підтверджують те, що наші воїни на всій протяжності лінії бойового зіткнення та в тилу вогнем виснажують наступальний потенціал ворога. 

Зокрема, на Харківському напрямку відбулося сім бойових зіткнень із російськими загарбниками. Відбито чотири атаки у районах села Липці і міста Вовчанськ. У останньому тривають бойові дії, також продовжується атака ворога біля села Стариця.
 
А на Лиманському напрямку відбито п’ять спроб противника просунутися вперед у районах сіл Терни, Торське та в Серебрянському лісі. Тривають бої в районі Тернів. Противник успіху не має. Ситуація контрольована.
 
До речі, днями західні аналітики припускали, що росіяни, ймовірно, можуть наступати в районі Золочева та Богодухова.
Читайте також:
Путін не підтримує припинення вогню в Україні зараз. Зеленський має свою відповідь Путін не підтримує припинення вогню в Україні зараз. Зеленський має свою відповідь
В Україні – 14 неукомплектованих бригад, про контрнаступ говорити зарано, – Зеленський В Україні – 14 неукомплектованих бригад, про контрнаступ говорити зарано, – Зеленський
ЗСУ відійшли з мікрорайону Канал у Часовому Яру, – речник ОСУВ ЗСУ відійшли з мікрорайону Канал у Часовому Яру, – речник ОСУВ "Хортиця"
Поважати і співчувати, а не жаліти. Як спілкуватися з людьми без кінцівки або з протезом Поважати і співчувати, а не жаліти. Як спілкуватися з людьми без кінцівки або з протезом