USD
НБУ
41.32
Готівка
41.60
EUR
НБУ
45.80
Готівка
46.30
Втрати росіян: 6 3 4 8 6 0 (+1060)
USD
НБУ
41.32
Готівка
41.60
EUR
НБУ
45.80
Готівка
46.30

На Черкащині вперше зареєстрували смерть від гарячки Західного Нілу

Хвороба передається через укуси комарів
комар
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

На Черкащині 65-річний чоловік помер від гарячки Західного Нілу через укус комара. Про це повідомив головний санітарний лікар області Володимир Папач, передає "Суспільне".

Такий випадок у Черкаській області було зареєстровано вперше.

Папач наголосив, що геморагічна гарячка Західного Нілу – це вірусна хвороба, що передається через укуси комарів.

У тяжких випадках вона супроводжується гарячкою, запаленням мозкових оболонок і речовини головного мозку, ураженням слизових оболонок, екзантемою. Має літньо-осінню сезонність, частіше нею хворіють сільські жителі, а також любителі полювання.

Що ще відомо про захворювання?

На сьогодні хвороба розповсюджена в багатьох країнах Африки, Азії, Середземномор'я. Окремі спалахи реєструються в країнах Центральної Азії (Казахстан, Туркменія, Таджикистан), Закавказзя (Азербайджан, Вірменія), США, Канаді, Мексиці, країнах Центральної Америки і Карибського басейну, Австралії, зафіксовані випадки в Росії та Україні.

Інфікована людина не заразна. На сьогодні немає документально зареєстрованих випадків передачі цього вірусу від людини до людини при безпечних контактах і випадків зараження працівників охорони здоров'я за умови дотримання стандартних заходів інфекційного контролю.

Головним джерелом та резервуаром гарячки Західного Нілу в природі є 17 видів переважно перелітних птахів, які у крові мають високі концентрації вірусу, а він циркулює в них до двох тижнів.

Переносники захворювання – численні види комарів, які інфікуються під час харчування кров'ю інфікованих птахів. Під час укусів комарів вірус може потрапляти в організм людей і тварин, де він здатний розмножуватися і призводити до хвороби. Вкрай рідко можливе контактне зараження кров'ю тварин. Дуже незначна частка випадків інфікування людей відбувається при трансплантації органів, переливанні препаратів крові, грудному вигодовуванні, від матері до дитини.

Симптоми

У більшості людей інфекція протікає безсимптомно, проте у 20% хворих розвиваються грипоподібні захворювання, що характеризується різким підвищенням температури, головним болем, болем у горлі, м'язах, суглобах і спині, слабкістю, нудотою і діареєю. Можуть бути також висипання на тілі, збільшення печінки та селезінки, ураження нервової системи – менінгіт, енцефаліт, ознаки ураження головного мозку (розлади свідомості, парези, паралічі).

Специфічного лікування хвороби не існує. Вакцина для запобігання захворюванню людей не розроблена.

Читайте також:
В Африці фіксують новий спалах мавпячої віспи. Найважча ситуація в Конго В Африці фіксують новий спалах мавпячої віспи. Найважча ситуація в Конго
Побиття ветерана на Черкащині: Підозрюваного взяли під варту Побиття ветерана на Черкащині: Підозрюваного взяли під варту
Побиття ветерана на Черкащині: Поліція затримала підозрюваного в нападі Побиття ветерана на Черкащині: Поліція затримала підозрюваного в нападі
Святкування Рош га-Шана: Хасидів просять утриматися від поїздки в Україну Святкування Рош га-Шана: Хасидів просять утриматися від поїздки в Україну