USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 6 1 5 0 (+1096)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00

МВФ оновив сценарій для економіки України у випадку затягування війни

Негативний сценарій передбачає, що війна завершиться до кінця 2025 року
МВФ

Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

Негативний сценарій від Міжнародного валютного фонду означає, що через інтенсифікацію війни шок для економіки розпочнеться вже у другому кварталі 2024 року. Про це йдеться на сайті МВФ.

"Відповідно до політики МВФ щодо кредитування в умовах винятково високої невизначеності персонал оновив сценарій погіршення ситуації, ґрунтуючись на припущенні, що у 2025 році війна буде більш інтенсивною", – зазначається в повідомленні.

Негативний сценарій передбачає, що війна завершиться до кінця 2025 року порівняно з кінцем 2024 року у базовому сценарії. При цьому шок розпочнеться у другому кварталі 2024 року через інтенсифікацію війни.

За прогнозами Фонду, це призведе до різкого зниження реального ВВП на 4% у 2024 році (порівняно зі зростанням на 3–4% у базовому сценарії) та нульового зростання у 2025 році.

Очікування МВФ падіння економіки за негативного сценарію ж покращилися порівняно з прогнозом у грудні 2023 року, коли Фонд очікував на падіння ВВП на 5%. Базовий сценарій МВФ суттєво не змінився і передбачає нижчу інфляцію.

Зазначається, що посилення війни вплине на настрої домогосподарств, темпи повернення мігрантів і призведе до шкоди інфраструктурі внаслідок ударів. 

"Враховуючи високі потреби в обороні, що зберігаються, і зниження економічної активності, бюджетний дефіцит продовжуватиме збільшуватися у 2024–2025 роках, а потім поліпшуватися лише поступово", – кажуть у МВФ.

Очікується, що дисбаланси на валютному ринку знову вийдуть на поверхню і, як очікується, зберігатимуться довше, враховуючи погіршення показників експорту, що призведе до вищого номінального знецінення найближчими роками, перш ніж воно наблизиться до базової тенденції.

Оновлений сукупний дефіцит фінансування в негативному сценарії оцінюється приблизно в 140,6 мільярда доларів, що приблизно на 19 мільярдів доларів більше, ніж базовий прогноз на 2023–2027 роки (121,8 мільярда доларів), що вимагає додаткових кроків для забезпечення стійкості боргу.

Росія може затягнути війну на 10–15 років

Британський військовий експерт, полковник армії Великої Британії у відставці Глен Грант розповів про те, що чекає українців і що планує робити Путін. За його словами, Росія готується до 10-15 років затяжної війни, аби зламати Україну.

Він зазначив, що росіяни розраховують на те, що Захід рано чи пізно не витримає і тоді відбудеться щось на кшталт "корейського сценарію". Конфлікт заморозять, створять кордон, який розділятиме Східну Україну, або так звану "Новоросію" та Україну.

Читайте також:
Окупанти майже 180 разів обстріляли українські ТЕС від початку війни Окупанти майже 180 разів обстріляли українські ТЕС від початку війни
Ситуація на фронті загострилась, – Сирський Ситуація на фронті загострилась, – Сирський
РФ знову скасувала ходу Безсмертного полку до 9 травня: Британська розвідка назвала причину РФ знову скасувала ходу Безсмертного полку до 9 травня: Британська розвідка назвала причину
Повернення чоловіків з-за кордону: Польща чекає ініціативи від України Повернення чоловіків з-за кордону: Польща чекає ініціативи від України