USD
НБУ
39.47
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.18
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 3 9 3 0 (+950)
USD
НБУ
39.47
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.18
Готівка
43.00

МВФ надасть Україні великий кредит: Якою він бачить країну у майбутньому

Цьогоріч уряд України може отримати три транші на 4,5 млрд доларів
МВФ
Джерело: відкриті джерела

Україна отримала програму кредитування від МВФ на 15,6 млрд доларів на чотири роки. Перший транш від МВФ у 2,7 млрд доларів, який Мінфін отримав 3 квітня 2023 року, розпочинає найскладнішу програму фонду, яку коли-небудь доводилось виконувати Україні. Про це повідомляє Forbes.ua.

Цьогоріч уряд може отримати три транші на 4,5 млрд доларів.Програма стане зеленим світлом для куди більш масштабного фінансування від міжнародних донорів і партнерів для відбудови України.

Другий важливий аспект – EFF (міжнародна некомерційна юридична організація, розташована в США, що спеціалізується на захисті громадянських прав у галузі цифрового права) передбачає два сценарії розвитку подій, пов'язаних з війною: за базовим – гаряча фаза бойових дій має закінчитись у першій половині 2024 року, за негативним – у 2025-му. Відтак Україна, за оцінкою МВФ, потребуватиме у 2023–2027 роках від 114,4 млрд до 139,6 млрд доларів зовнішнього фінансування залежно від сценарію.

Два етапи та два сценарії для України

EFF передбачає два етапи. Перший – "військовий", розрахований на 12–18 місяців. Другий етап – це післявоєнне відновлення, яке орієнтовно триватиме до 2027 року.

Такий таймінг випливає з базового сценарію. Він передбачає, що у 2023-му партнери нададуть Україні 36,9 млрд доларів. Загальна оцінка дефіциту фінансування цьогоріч сягає 41,9 млрд доларів. Попередня програма передбачала дефіцит у 39,5 млрд доларів. 

МВФ вирішив не давати чітких прогнозів щодо зростання ВВП у 2023-му. Фонд орієнтується на діапазон від -3% до +1%, у 2024 році – на зростання у 3,2%. Інфляція знизиться до 20%.

З високою ймовірністю вже у квітні НБУ покращить свій прогноз щодо зростання ВВП цього року у 0,3%. Важлива частина базового прогнозу – експорт залишатиметься меншим на 40% від довоєнного обсягу. Причини – слабкий врожай, зниження цін на зерно та падіння потужностей в металургії. "Зерновий коридор" працюватиме протягом року.

Імпорт зростатиме за рахунок купівлі обладнання, запчастин та через карткові платежі мігрантів. Міжнародні резерви цьогоріч зростуть до 29,5 млрд доларів.

Після припинення активних бойових дій очікується зростання ВВП у 2025–2026 роках за рахунок збільшення інвестицій та споживання (враховуючи поступове повернення мігрантів). Водночас інфляція повернеться до довоєнної цілі у 5±1 % лише у 2027-му. 

Прогноз МВФ щодо розвитку України на наступні п'ять років
Джерело: Forbes

МВФ детально не описує негативний сценарій, однак зазначає, що у такому разі Україна може пережити ще два роки скорочення ВВП: на 10% у 2023-му та на 2% – у 2024 році. Також йдеться про прискорення інфляції. Дисбаланси на валютному ринку зберігатимуться довше. Тривалі бойові дії заважатимуть поверненню мігрантів. Це негативно вплине на споживчий попит та інвестиційний клімат. Крім того, за негативним сценарієм, виникне потреба у фінансуванні боргу у розмірі приблизно 7 млрд доларів на рік у 2028–2033 роках.

Що Україна пообіцяла МВФ

Лейтмотив частини меморандуму, у якій викладені умови, що має виконати Україна – уряд і НБУ, попри війну, поступово почнуть повертатися до довоєнних економічних політик. Інше звичне для мирного часу завдання – проведення структурних реформ, але тепер орієнтованих на вступ України до ЄС.

На першому етапі EFF уряд зобов'язався досягнути 19 "структурних маяків" до червня 2024-го. Майже усі (17) потрібно виконати до кінця 2023 року. 

Які з цих умов є ключовими?

  • Національна стратегія доходів як основа програми (відновлення довоєнної податкової політики. Акцизи та ПДВ на пальне повертають на довоєнний рівень з липня 2023-го. Також поновлюються податкові перевірки).
  • Порядок у держсекторі: реорганізація БЕБ, незалежність САП і повернення декларування.
  • Завдання для НБУ: посилений нагляд за банками.
  • Без друку грошей та поки з фіксованим курсом. Один із ключових елементів програми – підтримання фінансової незалежності НБУ та неприпустимість емісійного фінансування держбюджету. Банки можуть збільшити вкладення в ОВДП до довоєнного рівня – 25,8% загальних активів. На кінець 2022 року цей показник скоротився до 21%. 
Читайте також:
В Україні схвалюють 93% заявок на дозвіл отримати зброю В Україні схвалюють 93% заявок на дозвіл отримати зброю
Повторює Повторює "сирійську тактику": Росія вбила понад 90 медиків, поліцейських і рятувальників під час повторних ударів по Україні
Якщо Росія захопить Часів Яр, це відкриє їй дорогу до оборонного поясу ЗСУ, – ISW Якщо Росія захопить Часів Яр, це відкриє їй дорогу до оборонного поясу ЗСУ, – ISW
США готують найбільший пакет військової допомоги Україні на 6 мільярдів доларів, – ЗМІ США готують найбільший пакет військової допомоги Україні на 6 мільярдів доларів, – ЗМІ