USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Мучили електрикою та робили "ін'єкції". Як росіяни знущалися над українцями у Біляївському ліцеї

Кілька людей не витримали тортур і померли
окупанти росіяни
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

Село Біляївка на Херсонщині на початку березня 2022 року потрапило в окупацію росіян. Там терористи обладнали катівню в ліцеї, де катували та били цивільних. Про звірства росіян розповідає видання Zmina.

У ніч із 4-го на 5 квітня 2022 року на другий поверх Біляївського навчально-виховного комплексу "Загальноосвітня школа – дошкільний навчальний заклад (ясла-садок) І–ІІІ ступенів", де росіяни влаштували свій штаб, привели перших затриманих цивільних – трьох мешканців Любимівки та одного чоловіка з Осокорівки.

Джерело: Zmina

Журналістам вдалося поспілкуватися з деякими людьми, які пережили звірства окупантів.

"Ставилися, як до худоби"

В одному з технічних приміщень на другому поверсі ліцею російські військові облаштували камеру для затриманих: біля стіни встановили триповерхові дерев'яні нари. У різний період тут утримували до 13 осіб, тож деяким полоненим доводилося спати на підлозі.

Ілюстративне фото 

Джерело: Zmina

Затриманих приводили в кімнату із зав'язаними очима, в більшості випадків – і руками. Деяким пов'язки з очей знімати забороняли.

В утриманні чоловіків майже не годували. Вони згадують, що росіяни раз на чотири-п'ять днів приносили в обрізаній п'ятилітровій пляшці рідку юшку – кожному вистачало цього харчу на пару ковтків. Іноді давали м'ясні консерви та хліб.

Жахлива ситуація була і з водою – як технічною, так і з питною. Голод і спрагу полонених росіяни використовували, зокрема, і для тиску на них – пропонували їжу та воду в обмін на зізнання, доноси чи співпрацю.

Катували, знущались та робили невідомі "ін'єкції"

Щонайменше щодо 12 чоловіків, яких утримували в приміщенні Біляївської школи, росіяни застосовували фізичне насильство, з'ясували розслідувачі.

Найпоширенішими, за словами постраждалих, були так звані "професійні" побиття. Чоловіків били прикладами зброї, киянок – дерев'яними молотками для столярних робіт, руками та ногами.

Щоб посилити тиск на затриманих, росіяни вдавалися до імітації страт. Цим вони залякували не лише потерпілих, яких нібито вбивали, а й інших утримуваних.

Також окупанти застосовували для тортур електричні стільці, муки сексуального характеру та невідомі "ін'єкції".

За словами одного з потерпілих, росіяни при ньому з ампули набрали в шприц рідину коричневого кольору. Коли йому це вкололи, один із військових додав, що це була "кислота".

Одразу після уколу в чоловіка потемніло перед очима, йому стало важко рухатися і говорити і врешті-решт він втратив свідомість. У безпам'ятстві потерпілий був недовго, як йому здається, він прийшов до тями, коли його переносили назад у кімнату утримання.

Як згадують потерпілі, інший затриманий, якому робили укол, після "ін'єкції" не міг чітко говорити, не спав, постійно рухався і розривав на собі одяг. Через кілька днів чоловіка забрали з кімнати. Через три-п'ять днів він повернувся і повідомив, що йому знову щось вкололи. Майже одразу стан потерпілого почав стрімко погіршуватися. Чоловік помер у кімнаті без медичної допомоги.

Нагадаємо, раніше ми писали, що окупаційному "коменданту" Херсонської області, який закатував до смерті двох полонених українців, оголосили про підозру. В спецслужбі розповіли, що йдеться про російського полковника Віктора Бедрика – заступника командира 22-го армійського корпусу берегових військ РФ.

Читайте також:
Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими "зубами дракона" на Харківщині
Окупанти пошкодили понад чотири тисячі станцій мобільного зв'язку та 25% мереж фіксованого, – Федоров Окупанти пошкодили понад чотири тисячі станцій мобільного зв'язку та 25% мереж фіксованого, – Федоров
США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні
ЗСУ вночі могли вразити російський МіГ-31 на аеродромі Бельбек у Криму ЗСУ вночі могли вразити російський МіГ-31 на аеродромі Бельбек у Криму