USD
НБУ
39.23
Готівка
39.50
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.05
Втрати орків: 4 3 9 9 7 0 (+780)
USD
НБУ
39.23
Готівка
39.50
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.05

Лукашенко пропонує охочим мати ядерну зброю вступати до "Союзної держави" з Росією: У Казахстані відповіли

В Астані сприйняли пропозицію Лукашенка за жарт
Лукашенко

Лукашенко

Джерело: відкриті джерела
Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко закликав країни вступати до союзу Росії та Білорусі – так званої Союзної держави, щоб мати спільну ядерну зброю. Про це повідомляє "ТАСС".

Так, білоруський диктатор заявив, що ніхто не виступає проти наявності у Казахстану та інших країн таких самих тісних відносин, як у Москви з Мінськом.

"Якщо хтось переживає – не думаю, що Касим-Жомарт Токаєв переживає щодо цього, але якщо раптом – так ніхто не проти, щоб у Казахстану та інших країн були такі самі тісні стосунки, як у нас із РФ. Це дуже просто. До союзу Білорусі з Росією треба вступати, і все – ядерна зброя буде на всіх", – заявив Лукашенко.

Водночас президент Казахстану Токаєв сприйняв як жарт пропозицію Лукашенка вступити до так званої "Союзної держави" Росії та Білорусі для отримання ядерної зброї.

За словами Токаєва, необхідності в цьому немає, оскільки існують "інші інтеграційні об'єднання, насамперед Євразійська економічна спілка".

"Щодо ядерної зброї, вона нам не потрібна, бо ми приєдналися до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї, Договору про заборону випробувань ядерної зброї та залишаємося вірними зобов'язанням у межах цих міжнародних документів", – додав лідер Казахстану.

Що з ядерною зброєю РФ? 

Президент РФ Володимир Путін наприкінці березня цього року оголосив про наміри розмістити ядерну зброю на території Білорусі. Тоді він заявляв, що білоруські екіпажі розпочнуть з квітня навчання на оперативно-тактичних комплексах "Іскандер", які можуть бути носіями ядерного заряду. І пообіцяв, що до початку липня у Білорусі буде збудоване сховище для ядерних зарядів у Білорусі.

Однак документ про розміщення російської тактичної ядерної зброї був підписаний лише 25 травня. Він визначає порядок утримання ядерної зброї у спеціальному сховищі на території Білорусі.

"Відповідно до рішення наших верховних головнокомандувачів організовано роботу з розміщення нестратегічної ядерної зброї Російської Федерації на території Республіки Білорусь", – заявив міністр оборони РФ Сергій Шойгу на переговорах з міністром оборони Білорусі Віктором Хреніним.

При цьому додав, що Білорусі передано ракетний комплекс "Іскандер-М", здатний використовувати ракети з ядерною зброєю.

"Частина білоруських літаків переобладнана для можливого застосування ядерної зброї. Військовослужбовці пройшли відповідну підготовку", – повідомив він.

Водночас Шойгу наголосив, що контроль над ядерною зброєю та рішення про застосування все ж залишається за Москвою.

Раніше ми писали, що українська влада вважає, що ядерна зброя Росії – це не зброя, це засіб стратегічного стримування.

Читайте також:
США та Британія розслідують криптовалютні транзакції Росії на 20 млрд доларів, – Bloomberg США та Британія розслідують криптовалютні транзакції Росії на 20 млрд доларів, – Bloomberg
Куйбишевський нафтопереробний завод у Росії зупинився після атаки дронів, – Reuters Куйбишевський нафтопереробний завод у Росії зупинився після атаки дронів, – Reuters
Росстат констатував обвальне падіння виробництва бензину після ударів по російських НПЗ Росстат констатував обвальне падіння виробництва бензину після ударів по російських НПЗ
Російський посол покинув територію Польщі після інциденту з ракетою Російський посол покинув територію Польщі після інциденту з ракетою