USD
НБУ
39.59
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.26
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 6 1 9 4 0 (+880)
USD
НБУ
39.59
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.26
Готівка
42.90

Іран модифікував дрони, якими Росія атакує Україну

Боєголовки начиняють шарами з десятків дрібних металевих фрагментів
шахед_2
Джерело: відкриті джерела

Іран, ймовірно, модифікує ударні безпілотники, які він надає Росії, щоб вибухові боєголовки могли завдати максимальної шкоди інфраструктурним цілям в Україні, повідомляє CNN.

Про це свідчить знайдена на Одещині нерозірвана боєголовка безпілотника Shahed-131.

Зазначається, що боєголовка, довжина якої трохи менше як 60 см, була поспішно модифікована шарами з десятків дрібних металевих фрагментів, які при ударі розлітаються по великому радіусу.

Окрім осколків, по колу боєголовки є ще 18 менших "зарядів", які, розплавляються вибуховою хвилею та можуть пробивати броню, створюючи такий собі ефект вибуху "на 360 градусів".

"Накопичення цих елементів по суті максимізує здатність боєголовки руйнувати такі цілі, як електростанції, розподільні мережі, лінії електропередач і великі потужні трансформатори. Вони також значно ускладнюють ремонт", – зазначає видання.

Передісторія

Нещодавно стало відомо, що Москва і Тегеран просувають плани будівництва нового заводу в Росії, який міг би виробляти не менше ніж шість тисяч безпілотників іранської розробки для війни в Україні, що є останньою ознакою поглиблення співпраці між двома країнами, повідомляє The Wall Street Journal.

За словами офіційних осіб, у рамках військового союзу РФ та Ірану на початку січня до Росії вилетіла іранська делегація високого рівня, щоб відвідати заплановане місце для заводу і обговорити деталі, необхідні для запуску проєкту. За словами офіційних осіб, обидві країни прагнуть створити швидший безпілотник, який може створити нові проблеми для ППО України.

За словами американських офіційних осіб, Тегеран вже надав Москві сотні безпілотників, які вона використала для поразки військових та цивільних цілей в Україні. А адміністрація Байдена попередила, що Росія та Іран розвивають "повноцінне оборонне партнерство". Білий дім заявляє, що Москва навчала іранських пілотів польотам на російських реактивних винищувачах із наміром відправити Тегерану ці літаки до кінця року.

У грудні Білий дім попередив, що Москва та Тегеран розглядають можливість будівництва у Росії спільної лінії з виробництва безпілотників.

Тепер, за словами офіційних осіб, пов'язаних із США, переговори переросли у конкретні плани у звязку з візитом 5 січня іранської делегації до російського міста Єлабуга. За їхніми словами, вони відвідали порожній майданчик, де лідери двох країн планують побудувати новий завод, який найближчими роками зможе виробляти не менше шести тисяч дронів.


Читайте також:
Німеччина не позбавлятиме статусу біженців чоловіків з України Німеччина не позбавлятиме статусу біженців чоловіків з України
Заборона видачі паспортів чоловікам призовного віку за кордоном не стосується консульств, – МЗС Заборона видачі паспортів чоловікам призовного віку за кордоном не стосується консульств, – МЗС
Здав позиції ЗСУ на Донеччині: Митрополит Святогірської лаври отримав підозру Здав позиції ЗСУ на Донеччині: Митрополит Святогірської лаври отримав підозру
Експерт пояснив, чому травень може стати важким для України Експерт пояснив, чому травень може стати важким для України