USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 7 4 7 0 (+1320)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00

Молот правосуддя проти кувалди анархії: Офіс генпрокурора повідомив про підозру керівнику ПВК "Вагнера" Пригожину

Час припиняти криваві гастролі росіян, які прикриваються іменем відомого композитора, говорить генпрокурор
Пригожин
Джерело: Фокус

Офіс генпрокурора повідомив про підозру керівнику приватної військової компанії "Вагнера" Євгену Пригожину. Про це заявив генпрокурор Андрій Костін.

Він зазначив, що, за даними слідства, Пригожин був наділений повноваженнями щодо вербування, підготовки та управління підлеглих йому осіб задля подальшого використання їх у бойових діях на території України. Все це відбувалося за повної підтримки чинного російського режиму.

"Керівник цієї ПВК безпосередньо відповідальний за тисячі воєнних злочинів. Він відкрито визнає свою роль у веденні війни проти України та з дозволу Кремля вирішує кадрові питання, вербуючи десятки тисяч увʼязнених. Раніше засуджений за розбій, сьогодні він – герой Росії. Злочинна "еліта" терористичного режиму. Відповідальності не уникнуть також і пересічні вагнерівці. Навіть ті, хто втік за кордон", – наголосив Костін.

При цьому додав, що прокурори вже провели допити двох таких бійців, які перебувають в ЄС. Також триває перевірка щодо причетності до воєнних злочинів ще одного учасника ПВК, який перебуває у Норвегії.

"Відповідний запит на проведення слідчих дій незабаром буде відправлений до наших норвезьких колег. Переконаний, разом із міжнародними партнерами ми забезпечимо всеосяжну відповідальність як для кожного злочинця, хто зі зброєю в руках прийшов на нашу землю, так і для їхніх покровителів, які роблять бізнес на крові. Молот правосуддя завжди сильніший за кувалду анархії", – наголосив генпрокурор.

Детальніше про ПВК "Вагнера"

ПВК "Вагнера" була створена 2013 року на основі так званого "Слов'янського корпусу". 

Звідки назва?

Своєю назвою ПВК зобов'язана своєму командувачу – російському підполковнику запасу Дмитру Уткіну. Його позивний – "Вагнер". Саме тому так і назвали ПВК. 

Яке відношення має Пригожин до ПВК "Вагнера"

Про те, що Євген Пригожин є засновником ПВК "Вагнера", говорили ще з моменту її заснування. Сам Пригожин активно спростовував цю інформацію. Однак несподівано восени 2022 року він підтвердив, що є власником "Вагнера".

"Я, як і багато інших бізнесменів, їздив на полігони, де збиралися "козачки", і намагався смітити грошима, щоб набрати групу, яка поїде і захистить росіян. Але дуже швидко зрозумів, що серед усіх цих "козачків" та інших воєнізованих товаришів – половина шахраїв, а половина тих, хто брав гроші, наймав добровольців і відправляв їх голими-босими на реальну смерть. Тоді я полетів на один із полігонів і зайнявся цим сам", – цитує слова Пригожина пресслужба компанії "Конкорд", яка йому належить.

Дії проти України

Вже у 2014 році "музиканти" брали активну участь в анексії Криму. 7 жовтня 2017 року СБУ оприлюднила результати розслідування, які доводять, що перші відомості про вагнерівців в Україні з'явилися ще 29 травня 2014 року. "Музиканти" брали участь у боях за Луганський аеропорт, у битві за Дебальцеве, а також у багатьох диверсіях, провокаціях проти ЗСУ.

Після повномасштабного вторгнення ПВК "Вагнера" бере активну участь у війні проти України. Найбільша їх кількість сконцентрована на Бахмутсько-Соледарському напрямку. Для поповнення рядів найманців Пригожин здійснив турне по колоніях Росії, вербуючи там зеків на війну в Україні.

На сьогоднішній день точна кількість зеків, які загинули на війні в Україні, невідома. Адже достеменно невідома кількість завербованих у ПВК "Вагнера". За оцінкою фонду "Русь сидящая", їх кількість перевищила 30 тисяч осіб.

Нагадаємо, США визнали ПВК "Вагнера" транснаціональною злочинною організацією. В грудні 2022 року американські сенатори представили двопартійний законопроєкт, який вимагає від державного секретаря США визнати приватну військову компанію "Вагнера" іноземною терористичною організацією.

Читайте також:
Взяття під контроль ЗСУ острова Нестрига підвищить якість контрдиверсійних заходів, - Плетенчук Взяття під контроль ЗСУ острова Нестрига підвищить якість контрдиверсійних заходів, - Плетенчук
У Харкові й прилеглих районах після удару по телевежі відновили цифрове мовлення Т2 У Харкові й прилеглих районах після удару по телевежі відновили цифрове мовлення Т2
Україна відступить від Європейської конвенції про захист прав людини під час воєнного стану Україна відступить від Європейської конвенції про захист прав людини під час воєнного стану
Україна може знову залишитися без зброї наприкінці 2025 року, попри недавню допомогу від США, – припущення Україна може знову залишитися без зброї наприкінці 2025 року, попри недавню допомогу від США, – припущення