USD
НБУ
39.64
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.30
Готівка
42.95
Втрати орків: 4 7 0 8 7 0 (+1030)
USD
НБУ
39.64
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.30
Готівка
42.95

Міжнародні резерви України у січні зросли на 5%

Минулого місяця НБУ продав на валютному ринку 3 млн доларів та викупив до резервів 28,5 млн
НБУ

Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

Станом на 1 лютого 2023 року міжнародні резерви України, за попередніми даними, становили 29,9 млрд доларів США. У січні вони зросли на 5%. Про це повідомляє НБУ.

Зазначається, що минулого місяця резерви зросли завдяки надходженню великих обсягів міжнародної допомоги. Союзники України компенсували чистий продаж валюти для покриття різниці між попитом та пропозицією на валютному ринку України.

Нацбанк назвав три чинники, які впливали на динаміку міжнародних резервів.

Новини за темою: Скільки українська економіка втратила через обстріли РФ: Прогноз від НБУ

Серед них – надходження на користь уряду та виплати за обслуговування й погашення державного боргу, операції НБУ на валютному ринку України та переоцінка фінансових інструментів (унаслідок зміни ринкової вартості та курсів валют).

На валютні рахунки уряду надійшло 4,3 млн доларів. 

З них:

  • 3 256,1 млн від Європейського Союзу;
  • 1 млн від Сполучених Штатів Америки (через трастовий фонд Світового банку);
  • 71,6 млн від розміщення валютних облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП).

"Уряд України виплатив за обслуговування та погашення державного боргу в іноземній валюті 65 млн доларів. З них 59 млн – за обслуговування та погашення боргу перед Світовим банком, 5 млн – валютних ОВДП, решта – боргу перед іншими міжнародними кредиторами", – зазначили в НБУ.

Новини за темою: В Нацбанку пообіцяли більше не вдаватися до "небезпечного" друкування грошей

Крім того, минулого місяця Національний банк продав на валютному ринку 3 млн доларів та викупив до резервів 28,5 млн доларів. Чистий продаж валюти НБУ минулого місяця знизився порівняно з груднем 2022 року близько на 100 млн доларів.

В Нацбанку додали, що збереження обсягів валютних інтервенцій на рівні, близькому до попереднього місяця, з боку попиту зумовлене впливом значних бюджетних видатків наприкінці 2022 року, а з боку пропозиції – поєднанням сезонного чинника (зниження експортних надходжень на початку року) та наслідків повномасштабної війни на економічну діяльність експортерів. 

Раніше Національний банк України покращив прогноз інфляції на 2023 рік до 18,7%.

Читайте також:
Українським спортсменам рекомендують відмовитися від контактів і спільних фото з росіянами на Олімпіаді Українським спортсменам рекомендують відмовитися від контактів і спільних фото з росіянами на Олімпіаді
Україна вийшла на довоєнний рівень експорту, побивши рекорд у квітні Україна вийшла на довоєнний рівень експорту, побивши рекорд у квітні
Окупанти майже 180 разів обстріляли українські ТЕС від початку війни Окупанти майже 180 разів обстріляли українські ТЕС від початку війни
Ситуація на фронті загострилась, – Сирський Ситуація на фронті загострилась, – Сирський