USD
НБУ
39.60
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 7 4 7 0 (+1320)
USD
НБУ
39.60
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.00

Мін’юст просить ВАКС застосувати санкції до Табачника

Зараз ексміністр переховується від українських правоохоронців у Росії
Дмитро Табачник
Дмитро Табачник
Джерело: відкриті джерела

Міністерство юстиції подало до Вищого антикорупційного суду позов про застосування санкцій до ексміністра освіти та науки Дмитра Табачника. Про це інформує пресслужба Мін’юсту.

Зазначається, що під час повномасштабного вторгнення він разом із представниками вищих органів влади РФ організовував та координував діяльність керівників окупаційних адміністрацій Херсонської та Запорізької областей у сфері охорони здоров’я, освіти, підготовки до проведення референдумів.

А також вів підривну діяльність проти України ще до початку повномасштабного російського вторгнення, контактуючи з представником російської спецслужби.

"Табачник висловлює свою позицію у бік підтримки ключової пропагандистської риторики країни-агресора – т. зв. "денацифікації України", бере активну участь у матеріально-технічному забезпеченні створення та функціонування окупаційних адміністрацій", – йдеться в повідомленні.

Що відомо про Табачника?

Табачник – колишній міністр освіти України, який після Революції гідності виїхав за межі України та на сьогодні перебуває на тимчасово окупованих територіях.

Буч членом політради "Партії регіонів". Народний депутат України 3-го і 6-го скликань, був головою комітету закордонних справ. Обіймав посаду другого голови Адміністрації президента України (1994–1996). Двічі віцепрем'єр-міністр України (в урядах Віктора Януковича, 2002–2003, 2006–2007).

З 11 березня 2010 року по 23 лютого 2014 – міністр освіти і науки в уряді Миколи Азарова. 23 лютого 2014 року постановою Верховної Ради України №765-VII без обговорення звільнений від виконання обов'язків міністра освіти голосами 236 народних депутатів.

Перебуває у всеукраїнському розшуку з липня 2015 року, з 2014-го переховується від українських правоохоронців у Росії. Фігурант санкцій Євросоюзу за незаконне привласнення державних коштів.

Нагадаємо

У листопаді 2022 року СБУ повідомила Табачнику про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану).

Згодом СБУ наклала арешт на майно фігуранта на загальну суму понад 2 млн доларів.

Читайте також:
Частковий відступ від дотримання Європейської конвенції про захист прав і свобод людини: Посадовці прокоментували інформацію Частковий відступ від дотримання Європейської конвенції про захист прав і свобод людини: Посадовці прокоментували інформацію
Міністр агрополітики Сольський, якого раніше взяли під варту, вийшов під заставу майже у 76 мільйонів гривень. Оновлено Міністр агрополітики Сольський, якого раніше взяли під варту, вийшов під заставу майже у 76 мільйонів гривень. Оновлено
ЄС розглядає запровадження санкцій проти російських проєктів із виробництва СПГ ЄС розглядає запровадження санкцій проти російських проєктів із виробництва СПГ
Пілотний проєкт соцреабілітації СКАНДІ продовжили ще на рік: У 2023-му в ньому взяли участь 83 засуджених Пілотний проєкт соцреабілітації СКАНДІ продовжили ще на рік: У 2023-му в ньому взяли участь 83 засуджених