USD
НБУ
39.22
Готівка
39.40
EUR
НБУ
42.37
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 4 0 7 9 0 (+820)
USD
НБУ
39.22
Готівка
39.40
EUR
НБУ
42.37
Готівка
43.00

Фінансував випробування ракет РФ. В Україні заарештували активи російського бізнесмена Сердюка

Суд заарештував активи шести компаній у Київській та Сумській області на загальну суму 60 млн гривень
СБУ обшук_Сердюк
Джерело: СБУ
В Україні заарештували активи російського бізнесмена Миколи Сердюка, причетного до фінансування випробувань ракет армії Росії. Про це інформує пресслужба СБУ.
 
"Рішення суду стосується шести компаній із виробництва та дослідження бурової техніки, а також виготовлення аграрної продукції у Київській та Сумській областях. Загальна вартість заарештованих активів становить 60 млн гривень", – йдеться у повідомленні спецслужби.

У чому підозрюють Сердюка?

Як встановило слідство, Сердюк є власником "московського дослідного заводу бурової техніки" та "Гідроінжбуду", а також входить до найближчого оточення керівників фінансово-промислових груп Кремля.
 
У СБУ зазначають, що саме за його вказівками підконтрольні українські підприємства виробляли високотехнологічну продукцію для буріння нафтогазових свердловин та продавали її за кордон.
 
При цьому значну частину доходів російський бізнесмен направляв на фінансування науково-випробувальних полігонів Росії. Зокрема, на навчальні центри Росії, де росіяни випробовували свою бойову авіацію та ракетне озброєння.
 
За даними спецслужби, щоб приховати свій бізнес в Україні після повномасштабної війни, Сердюк намагався переписати власні підприємства на дев'ятьох представників підконтрольних комерційних структур. Також він створив дві нові фірми на Сумщині та в одній із країн ЄС для нелегального виведення власних доходів з України.
 
Проте співробітники Служби безпеки викрили угоду та заблокували її. Під час обшуків правоохоронці виявили:
  • бухгалтерську звітність;
  • чернові записи;
  • мобільні телефони та комп'ютерна техніка з підтвердженнями незаконної діяльності.
СБУ порушила кримінальну справу за ч. 2 ст. 110-2 КК України (фінансування дій, вчинених з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу, чи захоплення державної влади). Нині Сердюку та підконтрольним йому керівникам українських комерційних структур планують виписати підозри.
 
Наразі вирішується питання передачі його майна в АРМА.
 
Нагадаємо, СБУ затримала і повідомила про підозру агентам ФСБ, які збирали інформацію про місця перебування ЗСУ та координати критичної інфраструктури, у тому числі місцевих лікарень.
 
Також ми писали, що в Україні повідомили про підозру 10 суддів Конституційного суду РФ. Їх підозрюють у визнанні "законними" договорів про "приєднання до Росії тимчасово окупованих територій України".
Читайте також:
Наводила російські авіабомби на Сумщину: Затримано агентку ФСБ Росії Наводила російські авіабомби на Сумщину: Затримано агентку ФСБ Росії
З жовтня минулого року Росія захопила 505 квадратних кілометрів території України, – ISW З жовтня минулого року Росія захопила 505 квадратних кілометрів території України, – ISW
США та Британія розслідують криптовалютні транзакції Росії на 20 млрд доларів, – Bloomberg США та Британія розслідують криптовалютні транзакції Росії на 20 млрд доларів, – Bloomberg
Посадовець Київської ОВА прикидався капеланом, аби шпигувати для ворога за десантниками ЗСУ Посадовець Київської ОВА прикидався капеланом, аби шпигувати для ворога за десантниками ЗСУ