USD
НБУ
39.43
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.40
Втрати орків: 4 8 9 8 7 0 (+1410)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.40

Майже 70% ветеранів не знають про пільги, гарантовані їм чинним законом, і не можуть скористатися ними, – т.в.о. глави Мінвету

Порхун анонсував кардинальні зміни в підході відомства до формування політики щодо ветеранів
ветеран
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

Майже 70% ветеранів не знають про пільги й послуги, гарантовані їм чинним законом, і не можуть скористатися ними. Про це заявив т.в.о. міністра у справах ветеранів України, Герой України, ветеран Олександр Порхун.

"Я знаю про погану комунікацію, про жахливий Facebook, Instagram тощо. Треба час. Дайте час", – заявив він, зауваживши, що цю ситуацію виправлятимуть інформаційними кампаніями.

Водночас анонсував головне – кардинальні зміни в підході відомства до формування політики щодо ветеранів. 

Зміни у ветеранській політиці

Спочатку Порхун пропонує відмовитися від радянського підходу про "пільги" й "послуги", замінивши їх соціалізацією та інструментами розвитку.

"Моя позиція – я проти пільг. Зараз міністерство хоче закласти зовсім інше поняття. Ми хочемо надати ветеранам інструменти розвитку: це може бути багато чого, починаючи зі здобуття освіти або перекваліфікації. Тому що, спілкуючись з ветеранами, зі своїми друзями.., вони змінюються на війні... Він може піти музикантом, а коли повертається, більше не хоче бути музикантом, а, приміром, уже – програмістом", – сказав посадовець.

Зняти соціальну несправедливість

За словами Героя України, навіть за нинішнього переліку пільг ветеран у Києві може скористатися метро, тролейбусом, трамваєм, маршруткою, тоді як ветеран у селі не має доступу до жодного виду транспорту. Слід змінювати й менталітет і суспільства, і самих ветеранів.

"Коли я у 2020 році порушував питання скасування виплат до 5 травня у розмірі 1 тис. 300 гривень, мені казали: "Ти що! Як же так! Ми ж воювали!". Ви за 1 тис. 300 гривень воювали? Або коли приходить ветеран і каже: "Держава повинна". Це теж неправильно. Ми розуміємо це. Треба міняти підходи. Треба міняти наш менталітет. Менталітет ветеранів", – переконаний Порхун.

Не разові виплати, а ґрунтовний підхід до підтримки ветерана

"Щось можна монетизувати. А треба зробити постійну психологічну підтримку, реабілітацію, надати можливості здобувати вищу освіту, перекваліфікуватися. І не просто здобувати освіту, а з подальшим працевлаштуванням. Треба підтримувати ветеранське підприємництво, тому що це робочі місця. Це принцип "рівний рівному", – вважає глава відомства.

"Ветеран не повинен бути довічним"

"Він може бути в душі ветераном, але в суспільстві повинен у першу чергу бути соціалізованою людиною. А ми як держава мусимо допомогти йому в цьому", – резюмував виконувач обов’язків міністра.

Додамо

Напередодні Міністерство ветеранів провело зустріч щодо обговорення деяких положень проєкту Закону України "Про основні засади ветеранської політики в Україні". Зокрема, уточнювали розподіл пільг та соціальних гарантій між ветеранами радянського періоду та сучасності.

Мінветеранів представило бачення ключових засад нового закону "Про основні засади ветеранської політики в Україні", який напрацьовують зараз.

"Говорили про необхідність розділити законодавче регулювання системи наявних пільг і гарантій соціального захисту для ветеранів радянського періоду та створити систему доступних послуг й переваг для сучасних ветеранів та тих, хто і надалі боронитиме незалежність та територіальну цілісність нашої країни", – йдеться у повідомленні.

Читайте також:
Вилучення транспорту, нові умови для відстрочки та консульських послуг: Закон про мобілізацію набув чинності Вилучення транспорту, нові умови для відстрочки та консульських послуг: Закон про мобілізацію набув чинності
Про євреїв та релігію на війні, Про євреїв та релігію на війні, "ждунів" та "капеланські" реформи. Розмова з першим рабином в ЗСУ Давидом Мільманом
МЗС відновлює консульські послуги для військовозобовʼязаних чоловіків за кордоном МЗС відновлює консульські послуги для військовозобовʼязаних чоловіків за кордоном
Під час наступу росіян у Харківській області у бійців ЗСУ вийшли з ладу Starlink Під час наступу росіян у Харківській області у бійців ЗСУ вийшли з ладу Starlink