USD
НБУ
41.32
Готівка
41.60
EUR
НБУ
45.80
Готівка
46.30
Втрати росіян: 6 3 4 8 6 0 (+1060)
USD
НБУ
41.32
Готівка
41.60
EUR
НБУ
45.80
Готівка
46.30

Литва на кордоні з РФ встановила "зуби дракона"

Впровадження лінії оборони є одним із кроків у посиленні охорони литовського державного кордону, який є зовнішнім кордоном Європейського Союзу й НАТО
Литва зуби дракона_2
Посилення кордону
Джерело: скріншот

Литва встановила засоби контрмобільності території поруч із мостом, який сполучає країну з РФ, а також бродів вздовж річки Німан. Про це повідомили в пресслужбі Міністерства оборони Литви.

У литовському відомстві пояснили, що впровадження лінії оборони є ще одним кроком у посиленні охорони литовського державного кордону. Який, до речі, є ще й зовнішнім кордоном Європейського Союзу та НАТО.

"Міст Луїзи є власністю Росії, тому можемо встановлювати перешкоди тільки перед мостом. Тут рух ворожих сил можуть перекрити наші "їжаки", "зуби дракона" та колючий дріт. Крім усіх зазначених заходів, на опорах передбачається також встановити резервні перешкоди - комплекти металевих балок", - розповів глава Міноборони Лаурінас Кащюнас.

Посадовець додав, що в броду ворогу також заважатимуть не тільки круті схили річки, а й міни, "зуби дракона", "їжаки" і колючий дріт. І слід бути готовим до всього що б не трапилося, зазначив міністр.

Кащюнас переконаний: у разі військового вторгнення ворожим силам знадобиться набагато більше часу та ресурсів, щоб подолати інженерні перешкоди. І це дасть литовським військовим більше часу для підготовки до оборони.

Усього ж біля кордонів із Росією та Білоруссю у Литві створюють 27 зон, захищених інженерними засобами. До кінця 2024 року  литовській армії мають намір передати"зуби дракона", збірні "їжаки", "іспанські коні" та бетонні дорожні загородження на суму понад 4 мільйони євро. Додатково планують придбання "зубів дракона" приблизно на 2,5 мільйона євро.

До того ж у намірах - поглиблення меліоративних канав, формування алей дерев уздовж доріг та збереження лісових масивів на відстані до 20 кілометрів від кордону та довкола головних доріг і путівців, зміцнення бродів Німану.

У Міноборони Литви припускають, що країні може знадобитися близько 600 мільйонів євро для реалізації всіх заходів мобільності протягом десяти років.

Новини за темою: Литва розслідує понад 50 справ про порушення санкцій проти РФ і Білорусі

Раніше ми повідомляли, що російська влада вирішила в односторонньому порядку змістити морські кордони країни з Литвою і Фінляндією в Балтійському морі.

Читайте також:
РФ продала вкраденого зерна з т.о. територій України на майже мільярд доларів РФ продала вкраденого зерна з т.о. територій України на майже мільярд доларів
Путін збільшив чисельність російської армії: З грудня кількість солдатів зросте на 180 тисяч Путін збільшив чисельність російської армії: З грудня кількість солдатів зросте на 180 тисяч
ЄС продовжив індивідуальні санкції проти Росії ЄС продовжив індивідуальні санкції проти Росії
Литва виділяє Україні 10 млн євро на закупівлю ракет-дронів Литва виділяє Україні 10 млн євро на закупівлю ракет-дронів "Паляниця"