USD
НБУ
39.64
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.30
Готівка
42.95
Втрати орків: 4 7 0 8 7 0 (+1030)
USD
НБУ
39.64
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.30
Готівка
42.95

Листи з бомбами в Іспанії розсилали російські агенти, – NYT

Таким чином Кремль хотів залякати країни Європи, які допомагали Україні
Поліція Іспанії
Джерело: відкриті джерела

Представники ультраправого угруповання за завданням російських спецслужб наприкінці 2022 року здійснили кампанію з розсилки в Європі листів з бомбами. Іспанські слідчі, пише The New York Times, провели розслідування за шістьма епізодами, коли листи з вибухівкою отримали посольство України, офіційна резиденція прем'єр-міністра Педро Санчеса, посольство США та інші дипломатичні установи.

Передісторія

Наприкінці листопада минулого року посольство України в Іспанії отримало підозрілий лист. Він був начинений вибухівкою, яка здетонувала після того, як співробітник посольства його відкрив. Чоловік отримав поранення. 

Пізніше в ЗМІ стала з'являтися інформація про те, що такі ж листи з бомбою були розіслані ще за кількома адресами в Іспанії.

Далі низка дипломатичних установ європейських країн отримали коробки з плямами крові, всередині яких були очі тварин.

Кампанія терору проти українських дипломатів, яка відбувалася, безпрецедентна за своїми масштабами не лише в контексті України, але і на світовому рівні, заявляв тоді голова МЗС України Дмитро Кулеба. 

За його словами, за кілька діб підозрілі пакунки надійшли до посольств в Італії, Польщі, Португалії, Румунії та Данії, а також у консульства в Гданську. 

Що говорить слідство

"Американські та європейські офіційні особи вважають, що російські офіцери військової розвідки наказали групі бойовиків, яка дійсно базувалася в Росії, здійснити цю кампанію, головними цілями якої були прем'єр-міністр, міністр оборони та іноземні дипломати, інші посадові особи", – йдеться у статті.

Журналісти пишуть, що слідству вдалося вийти на угруповання під назвою "Російський імперський рух". Воно має центр підготовки бойовиків в Санкт-Петербурзі, в його розпорядженні – ціла мережа агентів і прихильників в Європі.

NYT нагадує, що влада США визнала це угруповання глобальною терористичною організацією і стверджує, що воно пов'язане з російськими спецслужбами. За даними видання, представники угруповання приїжджали в Іспанію, де місцева поліція зафіксувала їх контакти з місцевими ультраправими організаціями.

Журналісти також поспілкувалися з європейськими та американськими офіційними особами з цього приводу. Вони стверджують, що Кремль таким чином показував Заходу, що може влаштовувати теракти в країнах Європи, які допомагають Україні.

Також це могла бути перевірка силовиками своїх "проксі-груп" на випадок, якщо Кремль вирішить використовувати їх для ескалації конфлікту в країнах Європи.

"Це виглядає як попереджувальний постріл. Це Росія посилає сигнал про те, що вона готова використовувати терористів, щоб атакувати тилові райони Заходу", – заявив екскоординатор Держдепартаменту США по боротьбі з тероризмом Натан Сейлз.

Нагадаємо, громадянам Німеччини наприкінці року на поштові адреси почали надходити листи, нібито від українського консульства в Дюссельдорфі з пропозицією за грошову винагороду вступати до іноземного легіону в Україні. Тоді МЗС України заявляло, що жодних таких кампаній не проводиться і такі листи – це фейк.

Читайте також:
Велика Британія дозволяє Україні бити по РФ своєю зброєю і надаватиме понад 3 млрд доларів допомоги щороку Велика Британія дозволяє Україні бити по РФ своєю зброєю і надаватиме понад 3 млрд доларів допомоги щороку
Розмістивши ядерну зброю в космосі, РФ може зробити навколоземну орбіту непридатною, - Пентагон Розмістивши ядерну зброю в космосі, РФ може зробити навколоземну орбіту непридатною, - Пентагон
Пережив ампутацію на Пережив ампутацію на "Азовсталі" і потрапив у полон до окупантів: Важкий фронтовий шлях офіцера Нацгвардії
Макрон заявив, що не змінив думки про введення військ в Україну і знову назвав умови Макрон заявив, що не змінив думки про введення військ в Україну і знову назвав умови