USD
НБУ
39.43
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.75
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 9 3 6 9 0 (+1400)
USD
НБУ
39.43
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.75
Готівка
43.50

В Україні спростили процедуру списання БПЛА та техніки на фронті: Що це означає?

Завдяки спрощенню процедури та скороченню строків списання командири будуть оперативніше отримувати інформацію про потребу у військовій техніці
БПЛА
Джерело: відкриті джерела

Міністерство оборони України спільно з Мінцифрою спростило процедуру списання БПЛА на фронті. Раніше цей процес займав до пів року часу, адже командування не отримувало актуальну інформацію про кількість дронів та не могло забезпечити бригади безпілотниками відповідно до потреб. Тепер же для цього потрібно буде лише кілька тижнів. Про це повідомив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

В Україні спростили процедуру списання БПЛА та техніки на фронті. Відповідне рішення прийняли в Міноборони спільно з Мінцифрою.

Так, міністр цифрової трансформації Михайло Федоров розповів, що раніше процес списання БПЛА займав до пів року часу, адже командування не отримувало актуальну інформацію про кількість дронів та не могло забезпечити бригади безпілотниками відповідно до потреб. Тепер же для цього потрібно буде лише кілька тижнів.

"Тепер військові зможуть списувати пошкоджені або знищені дрони за спрощеною процедурою і всього за кілька тижнів. Завдяки цьому держава зможе ефективніше забезпечувати Сили оборони безпілотниками на фронті", – зазначив Федоров.

За його словами, досі щоб отримати нові дрони, потрібно було списати старі, які були знищені або пошкоджені під час бойового завдання. Це займало у військового до шести місяців паперової роботи.

"Тепер процес відбуватиметься значно швидше", – наголосив міністр.

 Що передбачає новий наказ Міноборони?

  • командири рот, батальйонів та бригад можуть списувати знищені БПЛА вартістю до 1,5 млн гривень без погодження з вищим керівництвом;
  • дрони-камікадзе або інші ударні БПЛА можна списувати без розслідування та десятків папірців;
  • деталі пошкоджених "пташок" можна використовувати для модернізації та відновлення інших безпілотників.

Своєю чергою в Міноборони уточнили, що йдеться не лише про БПЛА, а про будь-яке втрачене у бою військове майно.

"Міністерство оборони України усунуло зайві бюрократичні процедури. Тепер не потрібно проводити окреме розслідування по кожній одиниці та отримувати погодження від вищого керівництва", – йдеться у повідомленні.

Також в Міноборони додали, що завдяки спрощенню процедури та скороченню строків списання командири оперативніше отримуватимуть інформацію про потребу у військовій техніці.

"Процес списання техніки стає простим і швидким, адже час – головний ресурс на війні. Ми шукаємо і знаходимо рішення, які полегшують службу наших воїнів, а не змушують їх займатись стосами паперів. Наказ про списання є одним із таких рішень. Будемо впроваджувати більше", – повідомила заступниця міністра оборони України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Катерина Черногоренко.

Михайло Федоров нагадав, що раніше вже було спрощено імпорт безпілотників, процедуру допуску до експлуатації, скасовано мито та ПДВ, а також було створено спеціальні зони для випробування дронів. За його словами, процедура списання дронів – це останній блокер, який заважав розвитку ринку БПЛА.

Новини за темою: Україна планує збільшити витрати на виробництво ракет і дронів до 1,5 млрд доларів

Раніше ми писали, що Україна купує 60% від світового виробництва дронів Mavic, не враховуючи інших закупівель БПЛА. Про це заявив прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

Крім того, за словами глави уряду, Україна самостійно виробляє потужні БПЛА, які сьогодні роблять "певні технологічні прориви".

Читайте також:
Кожне рішення Заходу про допомогу ухвалюється з запізненням на рік, - Зеленський Кожне рішення Заходу про допомогу ухвалюється з запізненням на рік, - Зеленський
Росія розпочала пропагандистську кампанію серед німецькомовних і закликає воювати в Україні Росія розпочала пропагандистську кампанію серед німецькомовних і закликає воювати в Україні
Націоналізація Націоналізація "покинутого" житла на ТОТ України: РФ хоче вкрасти понад 13 тисяч домівок
Помилки у Помилки у "Резерв+": Відповіді на найпоширеніші питання від Міноборони