USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 4 7 4 7 0 (+1200)
USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25

Київський картонно-паперовий комбінат може припинити роботу через мобілізацію чоловіків

Через брак чоловіків Київський картонно-паперовий комбінат, який виробляє в тому числі і туалетний папір, може зупинити роботу
Київський КПК
Київський КПК
Джерело: відкриті джерела

На Київському картонно-паперовому комбінаті (ККПК) б'ють на сполох: через мобілізацію на підприємстві уже бракує чоловіків. А у разі тотальної мобілізації, виробництво взагалі може припинити роботу. Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна".

На Київському КПК стверджують, що є суто чоловічі вакансії, які неможливо замінити жінками. Зупинка виробництва крім відсутності необхідної продукції у споживачів може спричинити складність функціонування всієї Обухівської громади, де, власне, розташоване підприємство.

"Великий бізнес, зокрема Київський картонно-паперовий комбінат австрійського Pulp Mill Holding, вже моделює наслідки кадрового дефіциту. Побоювання залишитися без здатності забезпечувати необхідні виробничі процеси підприємства через нестачу персоналу не безпідставні – наразі у лавах ЗСУ – кожен 10-й співробітник комбінату", – йдеться в повідомленні пресслужби.

На підприємстві розповіли, що на дільницях, де раніше працювали переважно чоловіки, сьогодні можна побачити жінок, адже ККПК розпочав програми з професійного навчання, завдяки яким можна опанувати нову професію за рахунок підприємства – наприклад, водійки навантажувача.

Водночас, наголошують на комбінаті, є працівники, замінити яких складно, а іноді й неможливо. Зокрема, щоб стати машиністом папероробної або картоноробної машини, необхідно близько п'яти років, оскільки потрібно опанувати низку поетапних робіт.

Ще незамінність фахівців паперової галузі обумовлена і тим, що виробництво паперу пов'язане з підвищеним рівнем шуму, температури, вологості та вібрації, тому люди, які працюють у цехах, повинні бути фізично витривалими.

"На підприємстві є й професії, де за вимогами охорони праці можуть працювати лише чоловіки. Тому варіант заміни їх жінками неможливий. Якщо таких співробітників мобілізують, зупиниться виробництво", – застерігають на комбінаті.

Постраждає вся громада

На підприємстві прогнозують, що у разі зупинки ККПК споживачі залишаться без санітарно-гігієнічної продукції, а великі виробники українських товарів – без картонної тари. Крім того, зупинка підприємства може кардинально вплинути на життя Обухівської громади.

"До складу Обухівської міської територіальної громади входить 25 населених пунктів: 24 села та місто Обухів. Із 50 тис. осіб населення понад 2 тис. працює на Київському КПК, і у 2023 році третину кошторису громади становили податки ККПК. Тому призупинення діяльності комбінату загрожує важкими наслідками", – цитують у пресслужбі секретаря Обухівської міськради Ларису Іллєнко.

За її словами, у цьому випадку значно зменшаться надходження до місцевого бюджету, що вплине на соціально-економічний розвиток громади та торкнеться практично всіх галузей, зокрема освіти та медицини.

"У сфері ЖКГ виникне проблема з очищенням побутових стоків. Зникне опалення у багатоквартирних житлових будинках – споживачах підприємства, а це понад 20 тисяч абонентів. Але хочеться сподіватися, що громада зможе і надалі розраховувати на плідну співпрацю з комбінатом. З огляду на складні умови мобілізації, Київський картонно-паперовий комбінат стоїть перед серйозними викликами. Відповідь на питання, чи зможе підприємство зберегти свою стабільність, і надалі залишається відкритою. Чи зможемо подолати кадровий голод і продовжувати роботу, покаже час", – вважає вона.

Київський КПК – головне підприємство однойменної групи компаній, одного з найбільших підприємств Європи щодо випуску картонно-паперової продукції зі штатом понад 2,5 тис. працівників. У 2023 році комбінат випустив продукції (гофротари, паперової продукції санітарно-гігієнічного призначення, литої тари для яєць) на 7 млрд 568 млн гривень, а в січні – травні поточного року – на 3 млрд 173 млн гривень.

Дефіцит кадрів через мобілізацію

Дефіцит кадрів на ринку праці в Україні лише загострюється, адже вакансій стає все більше, кількість шукачів незначно, але зменшується, тож конкуренція продовжує падати.

Зокрема, згідно з дослідженням Європейської Бізнес Асоціації, 74% роботодавців, опитаних у рамках дослідження ринку праці України, відзначили, що відчувають дефіцит кадрів. Ще 17% опитаних зіткнулися з кадровим голодом частково.

Серед проблем, які існують на ринку праці в Україні, роботодавці назвали вигорання і втому співробітників, неготовність рекрутерів і роботодавців до співпраці з кандидатами 40+, диспропорції між зарплатними очікуваннями кандидатів та фінансовими можливостями бізнесу, відсутність стратегічного управління демографічними процесами тощо.

Наприклад у Києві спостерігається велика нестача працівників на комунальних підприємствах. Причиною цьому стала міграція та мобілізація в армію.

Нещодавно Кабінет міністрів змінив порядок бронювання військовозобов'язаних працівників критично важливих підприємств паливно-енергетичного комплексу (ПЕК) та інформаційно-технологічної (ІТ) галузей. Вони отримали бронювання без будь-яких обмежень.

Разом з тим парламент України ухвалив за основу законопроєкт №11084 про компанії, що належать до так званого "білого бізнесу" у сенсі дотримання податкового законодавства. Проте, як писали ЗМІ, Офіс президента відмовився від ідеї "економічного бронювання".

Читайте також:
Близько 27 тис. засуджених потенційно можуть мобілізуватися в обмін на умовно-дострокове звільнення, – Мін'юст Близько 27 тис. засуджених потенційно можуть мобілізуватися в обмін на умовно-дострокове звільнення, – Мін'юст
В Україні дозволили збільшувати бронь від мобілізації для чиновників і працівників держпідприємств В Україні дозволили збільшувати бронь від мобілізації для чиновників і працівників держпідприємств
Мобілізація, ювілейний саміт НАТО та старт Олімпійських ігор: Про які події липня варто знати українцям Мобілізація, ювілейний саміт НАТО та старт Олімпійських ігор: Про які події липня варто знати українцям
На Закарпатті за 200 метрів до кордону затримали 17 чоловіків, які нелегально хотіли потрапити до Угорщини На Закарпатті за 200 метрів до кордону затримали 17 чоловіків, які нелегально хотіли потрапити до Угорщини