USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Київське конструкторське бюро "ЛУЧ" вдруге звертається до уряду через дії Держаудитслужби: У чому причина?

Держаудитслужба провела вже три перевірки на підприємстві за час дії воєнного стану
Українська ракета
Українська ракета "Нептун"
Джерело: wikipedia

Державне київське конструкторське бюро "ЛУЧ", яке випускає такі види озброєння, як ракетні комплекси "Вільха", крилаті ракети "Нептун" та протитанкові ракетні комплекси "Стугна", вдруге намагається звернути увагу Кабміну на критичні наслідки дій Держаудитслужби, яка заявляє про "незаконно отримані прибутки" підприємств ВПК України.

Про це підприємство повідомляє 9 жовтня, через три тижні після першого аналогічного звернення, після якого ситуація лише погіршилася.

В чому ж річ?

Річ у тім, що через 10 днів після першого публічного звернення підприємства щодо хибності висновків Держаудитслужби та пов’язаних з цим загроз 29 вересня Державна аудиторська служба розпочала ревізію "окремих питань" діяльності ДП "ДержККБ "ЛУЧ", в тому числі щодо включення прибутку до складу ціни на продукцію.

"Вже третя за час воєнного стану перевірка ДАСУ викликає здивування та відволікає людські ресурси від розробки та виробництва озброєння. ДП "ДержККБ "ЛУЧ" вимушене повторно звернутися до уряду та вищого політичного керівництва країни через дії та висновки Державної аудиторської служби України", – зауважують на підприємстві.

Там зазначають, що, не зважаючи на прийняту Верховною Радою України постанову №10071 від 21 вересня 2023 року "Щодо підтримки оборонно-промислового комплексу України в умовах воєнного стану", Держаудитслужба опублікувала на власному сайті новину "Верховна Рада України підтвердила правильність дій Державної аудиторської служби, ухваливши постанову №10071".

Разом з тим ДП "ДержККБ "ЛУЧ" за власні обігові кошти розробляє нові системи озброєння, ліквідовує наслідки ракетних ударів, відновлює та замінює пошкоджене обладнання та продукцію, здійснює релокацію виробництва та нарощує виробничі потужності. Ці обігові кошти формуються прибутком,отриманих в тому числі від державних контрактів. Дозволений розмір прибутку прямо передбачений постановою №363 від 3 березня 2021 року, чинною і зараз, наголошують на підприємстві.

Також там додають, що дії ДАСУ щодо вилучення ресурсів у підприємств ОПК суперечать державній політиці та призведуть до критичних наслідків. 

Разом з тим раніше КБ "ЛУЧ" передало українським військовим всю продукцію, підготовлену на експорт.

Про що йдеться в законодавстві?

Раніше ми повідомляли, що Верховна Рада прийняла постанову, яка знімає необґрунтовані претензії Держаудитслужби до вітчизняного ОПК. Зазначалося, що Верховна Рада України ухвалила постанову №10071 на підтримку вітчизняного оборонно-промислового комплексу. За дане рішення проголосували 306 народних депутатів.

Парламентарії цією постановою скасували висновок Держаудитслужби про нібито незаконне отримання прибутків українськими оборонними підприємствами під час виробництва та поставок озброєння для ЗСУ.

Вся річ у тому, що у 2022 році, за даними аудиторів, прибутки оборонних підприємств – постачальників Міноборони та інших сил безпеки та оборони – за 2022 рік завдали збитків державі. Відповідно, за висновками ДАСУ, підприємства повинні повернути прибуток на оборонних закупівлях. Інакше аудитори готові подавати відповідні судові позови.

Тож у прийнятій постанові нардепи зобов'язали урядовців гарантувати виконавцям державних контрактів з оборонних закупівель компенсацію всіх економічно обґрунтованих витрат.

Читайте також:
НАТО обговрює відправку військ в Україну для навчання НАТО обговрює відправку військ в Україну для навчання
РФ може в найближчі тижні здійснити великий наступ, - Reuters РФ може в найближчі тижні здійснити великий наступ, - Reuters
Австрія створила спеціальний фонд на 500 млн євро, щоб підтримати інвестиції в Україну Австрія створила спеціальний фонд на 500 млн євро, щоб підтримати інвестиції в Україну
РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням