USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 6 9 4 0 (+1510)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Рада прийняла постанову, яка знімає необґрунтовані претензії Держаудитслужби до вітчизняного ОПК

У скандалі з "2,5 млрд гривень збитків державі" поставлено крапку
ЗСУ
Воїни ЗСУ
Джерело: Генштаб ЗСУ

Верховна Рада України ухвалила постанову №10071 на підтримку вітчизняного оборонно-промислового комплексу. За дане рішення проголосували 306 народних депутатів, повідомив парламентар Ярослав Железняк.

Чому ця постанова така важлива

Річ у тому, що народні депутати цією постановою скасували висновок Держаудитслужби (ДАСУ) про нібито незаконне отримання прибутків українськими оборонними підприємствами під час виробництва та поставок озброєння для ЗСУ. Тож у 2022 році, за даними аудиторів, прибутки оборонних підприємств, постачальників Міноборони та інших сил безпеки та оборони за 2022 рік завдали збитків державі. 

Відповідно, за висновками ДАСУ, підприємства повинні повернути прибуток на оборонних закупівлях. Інакше аудитори готові подавати відповідні судові позови.

Тож у прийнятій постанові нардепи зобов'язали урядовців гарантувати виконавцям державних контрактів з оборонних закупівель компенсацію всіх економічно обґрунтованих витрат.

"Кабінету міністрів України гарантувати виконавцям державних контрактів (договорів) з оборонних закупівель компенсацію всіх економічно обґрунтованих витрат, пов’язаних із їх виконанням, а також суми прибутку (постачальницької винагороди) у складі вартості (ціни) товарів, робіт і послуг оборонного призначення, відповідно до умов державних контрактів (договорів)", – йдеться у тексті постанови.

З чого розпочався скандал

Почалося все з того, що працівники Держаудитслужби провели аудит в Міноборони та вирішили, що потрібно вважати прибуток оборонних підприємств, постачальників МО та інших сил безпеки та оборони за 2022 рік збитками держави. Тобто, наприклад, підприємство, яке виробляє зброю, тепер має повернути весь прибуток за минулий рік державі.

Проблема виникла через постанову Кабміну №335, ухвалену в березні 2022 року, через місяць після повномасштабного вторгнення Росії. Чисельність військових зросла в кілька разів і треба було надзвичайно швидко забезпечити їх усім необхідним.

У цій постанові йшлося про те, що на час воєнного стану ціна на товари та послуги для Сил оборони визначається на підставі калькуляції всіх витрат виробника, включно з податками. Це дозволило прискорити закупівлі. 

До повномасштабного вторгнення закупівля незасекречених товарів і послуг для оборонки була відкритою та прозорою, а компанії-постачальники конкурували між собою. Після початку активної війни оборонні закупівлі закрили від громадськості з міркувань безпеки.

Постанова №335 дозволила укладати з компаніями прямі контракти без проведення аукціонів. Постачальники Міноборони працювали так весь 2022 рік і перше півріччя 2023-го.

Однак у самій постанові про прибуток постачальників взагалі нічого не було вказано. Відповідно, у Держаудитслужбі вирішили, що якщо прибутки не вказані, значить, їх не має бути, а отримані раніше треба повернути. 

Через таке трактування й з’явилися 2,5 мільярда гривень "завданих державі збитків"

Після цього Міноборони подало в суд на Держаудитслужбу з вимогою скасувати висновки аудиту.

Своєю чергою ДАСУ почала розсилати листи до державних структур з вимогою повернути прибуток приватних підприємств, у яких закуповували товари чи техніку у 2022 році.

Обурення представників ОПК

Своєю чергою представники вітчизняних оборонних підприємств відкрито обурилися таким діям ДАСУ. До прикладу, ДП "ДержККБ "ЛУЧ" 19 вересня офіційними листами звернулося до Кабміну та РНБО з проханням врегулювання відповідності висновків Держаудитслужби законодавству.

"Надумана позиція посадових осіб Держаудитслужби щодо заборони включення прибутку до складу ціни створила реальні загрози національній безпеці та оборони держави. Висновки Держаудитслужби викликають здивування та обурення, спричинили розбіжності та судові процеси між органами влади у період воєнного стану, а матеріали ревізії передано правоохоронним органам, на підставі яких відкрито кримінальні провадження. В штучному виникненні вказаних загроз зацікавлена передусім Російська Федерація, в інтересах якої ДП "ДержККБ "ЛУЧ" неодноразово зазнавало перепони у вигляді видуманих наклепів, бюрократичних перешкод нашій роботі", – йшлося у листах.

А у Міноборони провели зустріч з дев'ятьма представниками українських оборонних підприємств, де визнали, що дії Держаудитслужби не відповідають реаліям, тобто стану війни

Нагадаємо, ми писали, що Україні на оборону ще потрібно додатково понад 250 млрд гривень до кінця року.

Читайте також:
Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри
Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими "зубами дракона" на Харківщині
Окупанти пошкодили понад чотири тисячі станцій мобільного зв'язку та 25% мереж фіксованого, – Федоров Окупанти пошкодили понад чотири тисячі станцій мобільного зв'язку та 25% мереж фіксованого, – Федоров
США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні