USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 3 9 3 0 (+950)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00

Київ – святе місце: Байден, Макрон, Джонсон і ще 30 західних лідерів, які були в Україні під час війни

Скоро річниця вторгнення Росії в Україну, і Джо Байден не захотів бути одним із тих слабаків, які не відвідали Київ. Вперше за 15 років президент США з візитом в Україні. І хоча привід не дуже радісний, сам візит – історичний. Рік назад Байден закликав своїх дипломатів збирати валізи і тікати в Польщу, а сьогодні сам президент під завивання сирен повітряної тривоги в темних окулярах впевнено і солідно ходить сонячним Києвом. Рік, який все змінив
Байден Київ
Джерело: Офіс Президента

Зрештою, все стало на свої місця – Україна вистояла у війні, а допомогли нам у цьому наші союзники, які особисто за цей рік відвідали Київ. Згадаємо деякі історичні візити.

15 березня, через три тижні після початку війни, коли у Бучі ще стояли окупанти, а околиці столиці горіли від розривів снарядів, до Києва приїхали Матеуш Моравецький, Петр Фіала та Янез Янша – очільники урядів Польщі, Чехії та Словенії, а також віцепрем’єр Польщі Ярослав Качинський. Вони й увійдуть до історії як ті, хто показав колегам, що "Укрзалізниця" - то непогана штука, якщо викупити все купе на компанію.

Таких сміливців більше не знайшлося. Наступні високопоставлені гості приїздили до Києва вже після вигнання окупантів із-під столиці.

8 квітня до Зеленського прибули президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн, головний у ЄС по дипломатії Жозеп Боррель та прем’єр Словаччини Едуард Геґер. Вони першими з західних лідерів на власні очі побачили жахи Бучі.

А вже наступного дня Київ зустрічав нашого великого друга Бориса Джонсона. Він був разом із канцлером Австрії Карлом Негаммером. Джонсон після переговорів із Зеленським захотів погуляти Києвом, подивитися на місто свободи. Охорона українського президента була шокованою, але хто на неї зважав. Зрештою, лідери України і Британії ще й отримали на Майдані по півнику від харківської художниці.

А 13 квітня УЗ організувала купе для "балтійської четвірки" – президентів Анджея Дуди, Ґітанаса Науседи, Егілса Левітса та Алара Каріса. Великі друзі України приїхали разом висловити підтримку нашій державі, відвідали зруйновані росіянами передмістя Києва. Ці четверо точно можуть почуватися у Києві як удома. 

Був у столиці України і голова Євроради Шарль Мішель. За цей рік він приїздив аж чотири рази, але вперше після вторгнення Росії – 20 квітня. Відвідав Бородянку, зустрівся з Зеленським і Шмигалем. Мішель – наш хлопець.

А ось прем’єр Іспанії Педро Санчес у компанії колеги з Данії Метте Фредеріксен відвідують Бородянку і зустрічаються з Зеленським. Іспанія стане однією з тих країн, які дають нам чимало зброї, і навіть танки.

Ой, а це ж держсекретар США Ентоні Блінкен та міністр оборони Ллойд Остін у Києві. На дворі – квітень, але посланники Байдена вже заявили, що Україна переживе Путіна. І пообіцяли більше зброї. Тоді ще ніхто не знав, що більше означає – "Хаймарси", "Петріот" та "Абрамси".

Генсек ООН теж приїздив до України у квітні минулого року, щоб відвідати Бучу і Бородянку. Там він заявив, що виступає за проведення незалежного розслідування масових убивств цивільних осіб. Росіяни "привітали" Антоніу Гутерреша ракетним обстрілом. Після відсидки у сховищі він заявив, що шокований.

Спікерка Палати представників США Ненсі Пелосі відвідала Тайвань у супроводі авіаносців, тож приїхати у Київ для неї було дуже простою задачкою. Зеленський нагородив її орденом княгині Ольги.

Прем’єр Канади Джастін Трюдо прибув до Києва 8 травня разом з хорватським колегою Андрієм Пленковичем. Вони відвідали Ірпінь і погралися з Патроном.

Сенатори-республіканці на чолі з Мітчем Макконнеллом пересвідчилися, що Україна дає відсіч ворогу, у травні. Ця група завжди голосувала за допомогу Україні і лобіює у Республіканській партії підтримку Києва.

Джерело: Офіс Президента

До візиту Байдена найбільш представницьким паломництвом до Києва був приїзд 16 червня лідерів Франції, Німеччини, Італії та Румунії. Еммануель Макрон, Олаф Шольц, Маріо Драґі та Клаус Йоганніс засвідчили Зеленському свою підтримку та відвідали Ірпінь. Після скандалу зі скасуванням візиту президента Німеччини Штайнмаєра приїзд Шольца продемонстрував, що Київ та Берлін забули про непорозуміння. Зрештою, Німеччина пізніше стала другою країною після США за поставками зброї Україні. Франція дасть нам перші західні танки. А технократ Драґі буде допомагати багато аж до самої відставки. 

До речі, Франк-Вальтер Штайнмаєр теж побував в Україні. Коли відмовився від проросійської дичини. Після того, як президент Німеччини посидів у бомбосховищі з українцями, бажання зрозуміти "глибоку руську душу" у нього поменшало.

Прем’єр Нідерландів Марк Рютте дістався Києва лише у липні. Але то був топвізит. Рютте заявив, що його країна дасть нам зброю, техніку та гроші. Зокрема, важке озброєння, броньовики та самохідні гаубиці. Він також закликав союзників зробити те саме. Рютте нещодавно приїздив до Києва вдруге.

У серпні в Україні був президент Туреччини Реджеп Ердоган. Він вирішив не їхати до Києва, а провів переговори з Зеленським та генсеком ООН Гутеррешем у Львові. Ердоган приїздив на переговори щодо зернової угоди та дипломатичного завершення війни. З першим питанням він розібрався, а от з війною поки ні.  

Щастить нам з Британією. Що не прем’єр-міністр – друг України. Ріши Сунак йде стопами Бориса Джонсона, не шкодуючи зброї і зусиль для перемоги України. 19 листопада він відвідав Київ і також прогулявся українською столицею. А згодом дав нам танки.

Поки що найбільш високопоставленим чиновником Ізраїлю, який приїздив до України, є голова МЗС Елі Коен. Днями він був у Києві, де від нього хотіли почути щось про зброю. Поки не почули, але Ізраїль допомагає нам на іранському фронті.

А фото Джозефа Байдена у Києві ми залишили на завершення. Запам’ятайте одне – президент США перед виборами не приїздив би у країну, яка може програти війну. Байден приїхав у столицю, де будуть святкувати перемогу.

Ой, схоже, у нас є ще дещо. Політики – це круто, але у зірок є величезні аудиторії фанатів по всьому світу. І дехто з селебрітіз наважився завітати до України під час війни. Варто згадати Шона Пенна, який тут жив у бункері і знімав кіно, Анджеліну Джолі, Бена Стіллера, Джесіку Честейн, Лієва Шрайбера, Джека Глісона. Вони доносять правду про нашу боротьбу мільйонам людей.

Читайте також:
Байден планує йти на дебати з Трампом Байден планує йти на дебати з Трампом
Байден підписав закон про надання 61 млрд доларів на підтримку України Байден підписав закон про надання 61 млрд доларів на підтримку України
Допомога Україні та Саміт миру: Зеленський зідзвонився з Байденом Допомога Україні та Саміт миру: Зеленський зідзвонився з Байденом
Польща готова розмістити на своїй території американську ядерну зброю, – Дуда Польща готова розмістити на своїй території американську ядерну зброю, – Дуда