USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 9 8 7 0 (+1410)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Киянин продає в інтернеті речовину, яка могла стати причиною смерті щонайменше 130 людей у Британії, - розслідування

Продавця отрути з України повʼязують із форумом самогубців
Леонід Закутенко
Леонід Закутенко
Джерело: BBC

ВВC встановила особу українця, який продавав в інтернеті отруту, через яку загинули щонайменше 130 людей у Великій Британії.

Як ідеться в розслідуванні BBC, українець Леонід Закутенко рекламував свої послуги на сайті, який пропагує суїциди, і розповів кореспонденту під прикриттям, що надсилає п’ять посилок щотижня до Британії.

Він постачав ту саму речовину, що й канадець Кеннет Лоу, якого заарештували торік і тепер висунули звинувачення в 14 убивствах та пособництві в самогубстві.

ВВС навмисно не називає речовину, про яку йдеться, але вказує, що навіть невелика її доза може виявитися смертельною. Цю речовину пов’язують із понад 130 смертями у Великій Британії з 2019 року, за словами професорки Лондонського університету королеви Мері Амріти Ахлувалії.

Видання пише, що в Україні її продаж не заборонений законом. У Британії її також можна легально продавати, але лише компаніям, які використовують її з дозволеною законом метою, і перед продажем перевіривши, для чого речовину застосують.

З іншого боку, незаконною і в Британії, і в Україні є допомога в самогубстві, тому продавати цю речовину комусь, знаючи, що людина купує її, щоб убити себе, заборонено в обох країнах.

BBC наводить історію 54-річних сестер-близнючок Лінди та Сари, які померли в Лондоні минулого року після того, як українець надіслав їм отруту.

Як встановили журналісти, Закутенко продавав речовину принаймні з листопада 2020 року. Він пропонує три різні препарати, які відпускають за рецептом і які згадують в онлайн-інструкціях із самогубства. Деякий час українець навіть рекламував свої послуги на тому самому форумі самогубців, що й затриманий канадець Лоу. Відтоді користувачі передавали його контактні дані через приватні повідомлення.

BBC знайшла Закутенка біля його помешкання у багатоповерхівці в Києві, але він заперечив, що продавав смертоносну речовину. Видання стверджує, що попередило владу Британії та пізніше повідомить, які дії вона може вжити.

Нагадаємо, служба безпеки України спільно з Національною поліцією ліквідували ще один міжнародний канал продажу важких наркотиків та психотропів до країн Євросоюзу. У результаті спецоперації на території Тернопільської, Київської, Вінницької, Хмельницької та Черкаської областей нейтралізували злочинну організацію наркоторговців.

Читайте також:
На Прикарпатті наркосиндикат облаштував кілька лабораторій, які охороняли дрони з камерами На Прикарпатті наркосиндикат облаштував кілька лабораторій, які охороняли дрони з камерами
В Україні видали першу ліцензію на роботу в бойових умовах з наркотичними засобами та прекурсорами В Україні видали першу ліцензію на роботу в бойових умовах з наркотичними засобами та прекурсорами
Правоохоронці ліквідували міжнародний канал продажу важких наркотиків до ЄС Правоохоронці ліквідували міжнародний канал продажу важких наркотиків до ЄС
Працювали на торгівців з Близького Сходу та ЄС: В Україні знешкодили п'ять нарколабораторій Працювали на торгівців з Близького Сходу та ЄС: В Україні знешкодили п'ять нарколабораторій