USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 5 0 9 9 0 (+1150)
USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25

Українських водіїв перевірятимуть на стан алкогольного та наркотичного сп’яніння по-новому

Якщо тест показав позитивний результат, необхідно підтвердити наявність наркотичного засобу або психотропної речовини за допомогою лабораторного дослідження
драгер
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

Кабінет міністрів вніс зміни до правил перевірки водіїв на стан сп’яніння або наркотичного впливу за кермом. Відповідну постанову вже опубліковано на сайті уряду.

Нові правила передбачають, що медичний огляд водіїв у закладі охорони здоров’я може проводитися у будь-який час доби за допомогою спеціальних технічних засобів, які відповідають вимогам законодавства. Також можуть застосовуватися тести на вміст наркотичних засобів або психотропних речовин у крові водія.

Якщо тест показав позитивний результат, необхідно підтвердити наявність наркотичного засобу або психотропної речовини за допомогою лабораторного дослідження.

Що ще необхідно для проведення огляду?

Минулого року Кабмін вніс зміни, згідно з якими, патрульні поліцейські зобов’язані фіксувати огляд за допомогою нагрудної камери під час зупинки транспортного засобу. Цей запис долучатимуть до матеріалів справи або протоколу, відповідно до Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Це ухвалили у зв’язку з тим, що у ситуаціях, коли запис на камеру неможливий, раніше вимагалося залучення двох свідків. Однак знайти двох свідків при порушенні правил дорожнього руху не завжди можливо, особливо у віддалених районах або в нічний час з малою інтенсивністю руху.

Яка допустима доза алкоголю?

Нагадаємо, в Україні для водіїв допустима доза алкоголю у крові становить 0,2 проміле. Це близько до нульового вмісту алкоголю у крові.

Якщо перевірка показала підвищений рівень дози алкоголю, водієві загрожує штраф у розмірі 17 тисяч грн. Також порушника позбавляють прав водія на один рік. За повторного порушення штраф збільшується до 34 тисяч грн. У цьому випадку права забирають на три роки.

Найсуворіше покарання передбачено за повторне порушення протягом одного року. Тоді у водія конфіскують його транспортний засіб, позбавляють посвідчення водія на 10 років і позбавляють волі на 15 днів. Крім цього, порушник зобов'язаний виплатити штраф у розмірі 51 тисяча грн.

Читайте також:
"Втома" від Шмигаля: Чи можлива відставка прем'єр-міністра України та уряду і що кажуть нардепи та закон?
Зеленський Зеленський "втомився" від Шмигаля і збирається його звільнити
В Україні дозволили збільшувати бронь від мобілізації для чиновників і працівників держпідприємств В Україні дозволили збільшувати бронь від мобілізації для чиновників і працівників держпідприємств
В уряді прогнозують зменшення видатків на оборону В уряді прогнозують зменшення видатків на оборону