USD
НБУ
39.43
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.75
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 9 3 6 9 0 (+1400)
USD
НБУ
39.43
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.75
Готівка
43.50

Квантова заплутаність: Вчені наблизилися до передачі зображень за допомогою світла

Технологія "Зоряного шляху" стала реальністю
дослідження
Один з етапів дослідження
Джерело: Science Alert

Команда науковців із Південної Африки, Німеччини та Іспанії створила розробку, яка зможе допомогти побудувати безпечні мережі для передачі даних. Головну роль відіграватиме телепортація квантових станів, пише Science Alert.

"Традиційно дві сторони, які спілкуються, фізично передають інформацію одна одній, навіть у квантовій сфері. Але тепер ми можемо "телепортувати" інформацію так, щоб вона ніколи фізично не перетинала лінію зв'язку. Технологія "Зоряного шляху" стала реальністю", – розповів фізик Ендрю Форбс.

Дослідження ґрунтується на ідеї квантової заплутаності: розділені частинки все одно залишаються пов'язаними. Стан однієї частинки може розповісти щось про іншу частинку, навіть якщо між ними велика відстань.

Під час останнього експерименту дослідники змогли вкласти у два фотони набагато більше інформації, ніж зазвичай, – цю інформацію успішно передали з однієї точки в іншу. Вчені вважають, що невдовзі зможуть розпочати кодування зображень для "телепортації".

"Наразі це не найшвидший спосіб передачі інформації. Але його основна перевага – квантовий "водяний знак", який захищає дані. Це ніби "ключ, який ефективно замикає скриньку з цифровою інформацією", – додали дослідники.

Новини за темою: Навколо Меркурія знайшли загадкові "співочі" хвилі

У майбутньому розробку можна буде використовувати, наприклад, для безпечної передачі відбитків пальців у вигляді квантового стану в банк.

"Сподіваємося, що цей експеримент, який демонструє здійсненність процесу, вмотивує подальший прогрес у спільноті нелінійної оптики, розширюючи межі до повної квантової реалізації", – пояснив фізик з Інституту фотонних наук в Іспанії Адам Вальєс.

Що прогнозували 100 років тому про 2023 рік

Ми всі давно звикли до різного роду прогнозів. Деякі ми читаємо в книжках, деякі – у щоденній пресі. Прогнози завжди були дуже популярними, оскільки з давніх-давен людство намагалося (зрештою, і намагається) уявляти, що на нього чекає у найближчі або не дуже близькі роки.

Новини за темою: "Термінатор" і "Матриця" – це квіточки: Які загрози несе суспільству штучний інтелект

Майже 100 років тому група творчих умів наважилася уявити, яким буде життя у 2023 році. Akron Beacon Journal зазначає, що деякі з їхніх прогнозів не виправдалися, а інші виявилися на диво точними.

Більше про це читайте в нашому матеріалі.

Читайте також:
Для бізнесу з 1 червня діятимуть нові граничні ціни на електроенергію Для бізнесу з 1 червня діятимуть нові граничні ціни на електроенергію
Чому саме в травні почали відключати світло і коли ж користуватися пралкою? В Чому саме в травні почали відключати світло і коли ж користуватися пралкою? В "Укренерго" відповіли
В Yasno пояснили, чому відключення світла іноді не збігається з графіками В Yasno пояснили, чому відключення світла іноді не збігається з графіками
Економне використання електроенергії має стати новою звичкою для всіх нас, – Шмигаль Економне використання електроенергії має стати новою звичкою для всіх нас, – Шмигаль