USD
НБУ
39.43
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.40
Втрати орків: 4 8 9 8 7 0 (+1410)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.40

Куртки, мобілізація та відставка: Головні тези Резнікова з пресконференції

Міністр закликав припинити "френдлі фаєр"
Резников _1
Джерело: Уніан

Міністр оборони України Олексій Резніков дав велику пресконференцію. Не виключено, що приводом для її проведення став гучний скандал щодо закупівлі курток для Збройних сил України. Однак голова відомства говорив не тільки про це, але й про багато чого іншого. Ми зібрали головні його тези.

Про куртки

Резніков наголосив: порушень під час закупівлі курток для військових не було. 

"Питання до Міністерства оборони: Чи завезли ми літні куртки замість зимових? Ні, це неправда, ми завезли зимові за нормальною ринковою ціною, яка була тоді і є зараз", – сказав він.

При цьому заявив, що українські бійці використовували 135 тисяч курток у рамках контракту з турецькою компанією. Решта 45 тисяч курток нині перебувають на складах.

За словами міністра, жоден виробник ніколи не пропонував поставити зимові куртки ціною нижче 80 доларів. А тому заяви журналістів про інші ціни в онлайн-магазинах некоректні.

Чому ж в контрактах фігурувала компанія племінника нардепа від "Слуги народу"?

Резніков пояснив, що Міноборони не надсилало ніяких окремих контрактних пропозицій постачальникам. Вони самі зверталися до відомства через електронну пошту. І всього поставками зимового одягу займалися 30 компаній, з яких 9 – іноземні.

Новини за темою: Справа про куртки для ЗСУ набирає нових обертів: Що з'ясували журналісти-розслідувачі і антикорупційна Рада при МОУ

"Від них (фірми племінника нардепа, – ред.), як і ще від восьми іноземних постачальників, надійшла пропозиція на електронну пошту, і далі вже департамент (Міноборони із закупівель, – ред.) опрацьовував, вів із ними переговори", – розповів міністр.

"Я пропоную припинити френдлі файєр", – звернувся до журналістів глава оборонного відомства.

Про свою відставку

Резніков не обговорював з президентом Володимиром Зеленським питання своєї відставки.

"95% спілкування із Зеленським стосується забезпечення Сил безпеки та оборони. Решта – що робити після перемоги... Він точно знає, що я не просився на цю посаду. Навпаки, я відмовляв його від цього призначення. Він точно знає, що і скільки я зробив, і він точно знає, що якщо він доручить інший важливий проєкт, я з радістю погоджуся. Тому що ця посада – це Голгофа", – уточнив міністр.

Про реформу ТЦК

В Україні найближчим часом буде розпочатий проєкт цифровізації Територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки через обмін інформації з іншими міністерствами, які тримають реєстри.

За словами Резнікова, планується, що до жовтня 90% ТЦК будуть цифровізовані.

Новини за темою: Польська компанія вкрала мільярди гривень і зірвала поставки для ЗСУ, – розслідування

"Буде запущено обмін даними з усіма відомствами, які тримають реєстри, обмін інформації з багатьма міністерствами. Уже підписуються спільні накази з іншими реєстрами, зараз піде обмін даними", – сказав він.

Про мобілізацію

В Україні на цей час немає критичної необхідності оголошувати нову хвилю мобілізації?

"План мобілізації, який був затверджений Верховною Радою, ще не виконаний. Нам немає потреби оголошувати нову мобілізацію для збільшення чисельності, у нас ще є ресурс", – заявив Резніков.

Також додав, що найближчими місяцями питання збільшення планки мобілізації навряд чи буде підніматись.

Читайте також:
"Резерв+": Міноборони презентувало додаток для військовозобов'язаних. Відео
Водії, механіки та оператори дронів: В Міноборони розповіли, які вакансії є найпопулярнішими в центрах рекрутингу Водії, механіки та оператори дронів: В Міноборони розповіли, які вакансії є найпопулярнішими в центрах рекрутингу
В армії зараз є 12 тисяч вакансій: Які найбільш затребувані В армії зараз є 12 тисяч вакансій: Які найбільш затребувані
Не заміна 100 тисяч Не заміна 100 тисяч "бойових", а додаткова виплата: В Міноборони пояснили, хто зможе отримати додаткові 70 тис. гривень