USD
НБУ
39.64
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.30
Готівка
42.95
Втрати орків: 4 7 2 1 4 0 (+1270)
USD
НБУ
39.64
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.30
Готівка
42.95

"Куб", "Osa-P" та "С-125 Newa SC": Ракети до яких систем ППО може передати Україні Польща?

Раніше Польща вже передавала Україні засоби ППО, такі як ПЗРК "Piorun", інші ЗРК та винищувачі МіГ-29
С-125
С-125 "Нева"
Джерело: Вікіпедія

Польща розглядає можливість передачі Україні ракет до систем протиповітряної оборони радянського зразка. Принаймні, президент Польщі Анджей Дуда, пообіцяв розглянути таку можливість та обговорити її із міністром оборони. Раніше ж країна вже передавала Україні засоби ППО, такі як ПЗРК "Piorun", інші ЗРК та винищувачі МіГ-29, пише Defense Express.

"Маємо нагадати, що Польща ще з початку повномасштабного російського вторгнення почала передавати до України засоби ППО, почавши з ПЗРК Piorun. Також були помічені ZU-23-2CP, ЗСУ-23-4 "Шилка", Oca-AKM-P1, С-125 Newa SC, з'явилась інформація, що передавались ЗРК "Куб", але достовірно відомо лише про чеські", - зазначають у виданні.

Окрім ґрунтових комплексів, Варшава також передала винищувачі МіГ-29.

"Тобто, у будь-якому випадку, Польща вже багаторазово робила значні та своєчасні внески та допомагала ЗСУ системами ППО і далеко не лише ними", - зауважують автори.

Зазначається, що загалом станом на 2021 рік у Польщі було у строю: 17 батарей С-125 Newa SC, які є глибоко модернізованими комплексами із цифровізацією систем.

Склад батареї: модернізована РЛС Р-18, станція наведення ракет SNR-125, три пускових на шасі танка W-125, транспортно-заряджаючі машини та інші машини забезпечення.

"Ще було 20 батарей "Куб", кожна з яких складається з чотирьох пускових та однієї машини виявлення та наведення. А також 64 ЗРК "Оса", кожна з яких є самодостатнім комплексом з власною системою виявлення та знищення цілей", - додають автори.

Певну кількість з цього вже було передано до України, тому наразі неможливо сказати, скільки ще залишилось у Польщі, наголошують у виданні.

"Але про те, що у Війську Польському ще є ці системи говорять контракти на їх обслуговування укладені на початку 2024 року. Тоді Wojskowe Zakłady Ubezpieczenia (WZA) отримала замовлення на ремонт "Куб", Osa-P та С-125 Newa SC на 84 млн злотих (близько 21 млн доларів)", - зазначають автори.

Водночас у Варшави навряд є можливість безболісно передавати додаткові ракети, а тим паче системи, що пов'язано із поступовим посиленням ППО за програмами Wisła та Narew, за якими стоїть закупівля Patriot з планом на 14 батарей, 23 батареями британських Sky Sabre та додаткової інтеграції британських ракет CAMM до власних систем Pilica.

"Це, за планами рівня 2021 року, дозволяло вивести з експлуатації ЗРК С-125 та "Куб" на рівні 2026 року", - додають в Defense Express.

Новини за темою: Україна отримає близько 140 млн доларів від США на модернізацію ППО

Раніше ми повідомляли, що у Вільнюсі президент України Володимир Зеленський та очільник Польщі Анджей Дуда обговорили передачу Україні радянських ракет для систем протиповітряної оборони. Дуда зазначив, що ще обговорить це питання із міністром національної оборони країни.

Читайте також:
Українським спортсменам рекомендують відмовитися від контактів і спільних фото з росіянами на Олімпіаді Українським спортсменам рекомендують відмовитися від контактів і спільних фото з росіянами на Олімпіаді
Україна вийшла на довоєнний рівень експорту, побивши рекорд у квітні Україна вийшла на довоєнний рівень експорту, побивши рекорд у квітні
Окупанти майже 180 разів обстріляли українські ТЕС від початку війни Окупанти майже 180 разів обстріляли українські ТЕС від початку війни
Ситуація на фронті загострилась, – Сирський Ситуація на фронті загострилась, – Сирський