USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 6 9 4 0 (+1510)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Кожен другий фінансовий застосунок в Україні – російський, – дослідження

За час війни українці сплатили за користування ними 250 тис. доларів
хакери

Ілюстративне фото

Джерело: Reuters

Кожен другий фінансовий застосунок, якими користуються українці, є російським. Про це заявив співзасновник Netpeak Group Артем Бородатюк.

Він зазначив, що загалом нараховано 16 популярних в Україні облікових застосунків, які мають російських розробників. З 1 березня 2022 року по 31 липня 2023 року українці завантажили ці застосунки 700 тисяч разів та сплатили за користування ними 250 тис. доларів.

Чим загрожує використання російських фінансових застосунків

На думку Бородатюка, їх кілька.

1. Фінансова допомога ворогу. Команди розробників сплачують податки, на які будуються ракети, що летять в наші домівки. Це найпростіше.

2. Потенційна шкода нашим захисникам. Застосунки отримують доступ до ваших індивідуальних даних та за законом 152-ФЗ "Про персональні дані" можуть передавати їх ФСБ. Тобто всі ваші історії донатів на ЗСУ: кому, як, скільки – можуть потрапити безпосередньо до ворога.

Новини за темою: Російські хакери намагались зламати планшети ЗСУ для викрадення важливої інформації з поля бою, – CNN

3. Загроза життю. Щонайменше п’ять популярних серед українців російських фінансових додатків запитують доступ до геолокації.

4. Загроза банківським рахункам. В деяких випадках користувачі взагалі надають повний доступ до свого банківського рахунку (тобто не тільки на читання, але й на проведення транзакцій). Наприклад, Zenmoney бере в українців логін та пароль до Приват24.

Російські застосунки
Джерело: відкриті джерела

Він наголосив, що в Україні є альтернативні застосунки, які нічим не гірші від російських.

Читайте також:
Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри
США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії
ЗСУ вночі могли вразити російський МіГ-31 на аеродромі Бельбек у Криму ЗСУ вночі могли вразити російський МіГ-31 на аеродромі Бельбек у Криму
Ситуація у Вовчанську вкрай складна, ворог займає позиції на вулицях міста, – поліція Ситуація у Вовчанську вкрай складна, ворог займає позиції на вулицях міста, – поліція