USD
НБУ
39.52
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.36
Готівка
42.95
Втрати орків: 4 7 0 8 7 0 (+1030)
USD
НБУ
39.52
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.36
Готівка
42.95

Суд визнав підозру ексголові "Нафтогазу" Коболєву необґрунтованою

Апеляційна палата ВАКС тепер має оцінити доводи захисту Коболєва і висновки слідчого судді і вже потім ухвалити рішення про обрання запобіжного заходу
Андрій Коболєв
Джерело: відкриті джерела



Підозра колишньому голові НАК "Нафтогаз України" Андрію Коболєву у справі про премії в "Нафтогазі" необґрунтована. Таке рішення прийняв суддя Вищого антикорупційного суду України, визнавши недоведеними всі твердження прокурора, поінформував адвокат Олексій Носов. 

Він запевняє, що прокуратура вже подала апеляційну скаргу на рішення ВАКС. Відтак, апеляційна палата ВАКС має оцінити доводи захисту Коболєва і висновки слідчого судді і вже потім ухвалити рішення про обрання запобіжного заходу.

В чому підозрюють Коболєва 

НАБУ і САП повідомили колишньому голові правління НАК "Нафтогаз України" Андрію Коболєву про підозру у заволодінні у 2018 році понад 229 млн гривень.  

"Слідство встановило, що очільник компанії (2014–2021 рр.) в травні 2018 року всупереч вимогам законодавства видав наказ про преміювання працівників компанії, на підставі якого йому виплатили майже 261 млн гривень (еквівалент 10 млн доларів) за екстраординарні досягнення. Йдеться про позитивне рішення у справі щодо контракту купівлі-продажу природного газу у 2009–2019 рр.", – говорилося у повідомленні. 

У НАБУ зазначають, що ця сума "суттєво перевищувала нормативно визначені розміри таких виплат" (37,48 млн гривень). "До того ж за ті самі досягнення екскерівникові компанії виплатили премію й у 2017 році у 12,49 млн гривень", – додали в агентстві. 

Загалом упродовж 2018 року підозрюваному, як вважає слідство, незаконно виплатили коштом компанії понад 229,25 млн гривень (різниця між фактично виплаченою премією і максимально допустимим її розміром).

Прокурор просив про арешт для Коболєва з альтернативою внесення застави розміром 365 млн гривень. Проте Вищий антикорупційний суд відмовив в обранні для Коболєва запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Прокурор САП заявив про свою незгоду з таким рішенням. У заяві прокуратури наголошувалося, що незастосування запобіжного заходу може негативно вплинути на подальше розслідування. Крім того, існують ризики того, що підозрюваний може покинути країну або перешкоджати слідству.

 

Читайте також:
Суд продовжив запобіжний захід ексглаві Суд продовжив запобіжний захід ексглаві "Нафтогазу" Коболєву