USD
НБУ
39.47
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.18
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 2 9 8 0 (+1040)
USD
НБУ
39.47
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.18
Готівка
43.00

"Коли західні зразки озброєння стануть на бойове чергування, на військово-космічні сили РФ чекають чорні дні", – начштабу дивізіону ЗРВ

Зенітка
Джерело: відкриті джерела

Чому росіяни змінили тактику масованих ракетних обстрілів та застосовують авіаційні бомби? Чому не можна стверджувати, що вся система ППО сконцентрована навколо Києва? Що дозволяє нам успішно боротися з "Шахедами" та в чому секрет майстерності розрахунків ППО. Про все це в інтерв’ю UWN розповів начальник штабу Окремого зенітного ракетного дивізіону.

Як останнім часом змінилася тактика росіян?

Ми мусимо визнавати, що росіяни вчаться. Тактика застосування масованих ракетних ударів зараз у них відійшла на другий план. На мою думку, це пов’язано з двома факторами.

Перше – це дорога вартість таких ударів, проблема з поповненням боєзапасу, ракетними комплектуючим, ракетами типу "Калібр", Х-101, Х-555.

Зараз вони застосовують тактику авіаційних бомб – їх простіше модернізувати. Не скажу, що вони суперточні, наразі загрожують лише прифронтовим регіонам нашої країни.

На превеликий жаль, росіяни мають велику кількість таких бомб. Вони можуть дозволяти собі два-три удари, а з задіянням авіаційної ланки – до чотирьох ударів на день. Це, повторюся, завдає шкоди прифронтовим регіонам – страждає дуже сильно Херсонщина, Донбас, останнім часом додались Чернігівщина та Сумщина.

Але, на мою думку, коли це нам буде зручно і буде не зручно для ворога, коли західні зразки озброєння стануть на бойове чергування, на військово-космічні сили недоросійської федерації чекає неприємний сюрприз і чорні дні.

Зараз, на жаль, ще таких можливостей не маємо, але був момент, коли вони дуже сильно розслабились, ми показали майстерність і знищили Су-34. Тоді він зайшов ближче, ніж можна було. Зараз вони вибрали таку тактику, що вони не заходять в зону ураження комплексів. Але ті комплекси, які нам пообіцяли західні партнери, вони мають набагато більшу дальність ураження, і тому, я думаю, це питання і вирішиться з керованими авіабомбами.

Для нас буде дуже загрозливо, якщо Росія таки домовиться з Китаєм про постачання зброї?

Якщо вони почнуть отримувати зброю, це взагалі нічого не змінить з нашого боку. Можливо, стануть технологічнішими, але вони використовують це все безграмотно. Тому я не впевнений, що це буде нести колосальну загрозу. І також я не впевнений, що Китай їм буде допомагати високотехнологічним озброєнням. Якщо вони і будуть допомагати, то це тим, що Росія їм давно передавала. А з цим мотлохом ми вже давно успішно боремося. А зараз з надходженням допомоги нового рівня, то взагалі без шансів.

Чи є панацеєю система Patriot?

Джерело: відкриті джерела

Так. Але, на щастя, у нас велика за площею країна, нам треба більше таких комплексів і, я думаю, що військово-політичне керівництво мусить розв'язувати це питання.

Коректно говорити, що ППО сконцентровано навколо Києва?

Зараз у нас більш ешелонована оборона в районі Києва, там деякі зразки озброєння стоять. Але у нас по всьому кордону, всі зони перекриття – в нас комплекси ППО розтягнуті.

На цей час систему ППО ми доволі суттєво модернізували. До ППО зараз відносимо не тільки зенітно-ракетні війська і комплекси ППО малої дії, ми також доволі успішно застосовуємо тактику малих вогневих груп для боротьби з тими самими "Шахедами".

Нещодавно був удар, і наша мобільно-вогнева група знищила три "Шахеди" зі старої радянської установки ЗУ-23-2. Такі малі вогневі групи у нас розкидані по всієї Україні. До них залучають всіх: і представників Територіальної оборони, і представників НГУ, Повітряні сили відповідно. Кожен підрозділ відряджає від себе по декілька таких вогневих груп. Вони озброєні різними зразками озброєння, які ми можемо собі дозволити, – ЗРК, ПЗРК, стрілецька зброя, з якої "Шахеди" успішно знищуються.

Чому не варто говорити та публікувати не лише місця "прильотів", а й місця пусків?

Цього в жодному разі не можна робити. Росіяни звідки беруть інформацію про те, що у них вийшло? Тільки від наших ЗМІ.

Вони, на превеликий жаль, не такі дурні, як нам би хотілося. Вони, наприклад, дуже часто роблять пуски з Бєлгородщини, а потім аналізують собі, що таким-то маршрутом було запущено така-то кількість БПЛА "Шахед-136", долетіло стільки-то в таку-то точку."Ми в точку випустили чотири "Шахеда", долетіло три. Висока ймовірність, що цим маршрутом можна пускати". Ми їм цими публікаціями спрощуємо роботу.

Насправді свобода слова – це прекрасно, але це був великий бич для нас на початкових етапах війни. Зараз люди вже більше розуміють і не викладають цих "прольотів" з геолокацією. Росіяни не розуміють, де саме пропав той запущений "Шахед". Вони його пустили і тільки зі ЗМІ або від колаборантів та зрадників, дізнаються результат.

Новини за темою: Начштабу дивізіону ЗРВ: Під час останньої ракетної атаки РФ лише два "Кинджали" з шести досягли цілей

Що потрібно бійцю для того, щоб стати частиною розрахунку ППО? Чи довгий це процес навчання?

Дивлячись якої ланки. Якщо на радянський парк озброєння, то це насправді треба мати трошки досвіду.

В середньому грамотного бійця треба готувати десь пів року і, на превеликий жаль, через набиті шишки. Зараз у нас такої можливості немає, за це велика ціна платиться. І на цей час, слава Богу, у нас вистачає грамотних розрахунків.

Щоб стати частиною розрахунку ПЗРК, ЗУ, в принципі, оператором достатньо бути. На мою думку, три місяці в центрі підготовки, ПЗРК менше – місяць і практичних навичок із заздалегідь злагодженим розрахунком. Розрахунок в середньому чотири чоловіки, тобто, якщо одного менш досвідченого посадити до трьох досвідчених, то через місяць у нас буде чотири досвідчених військовослужбовці.

Ви чи ваші колеги проходили навчання за кордоном?

Мій підрозділ ще не проходив такі навчання. Такі матеріали вже надані, наше навчання не за горами.

Але я знаю ряд людей, які проходили ці навчання. Через три місяці… наші люди просто унікальні, у нас у всіх шалена мотивація, бажання прикривати мирних жителів і нищити русню по можливості.

За три місяці у нас люди роблять неможливе і опановують зразки озброєння, які вивчають рік. Наприклад, та сама система Patriot. Американці стверджували, що мінімальний термін навчання – вісім місяців. А наші хлопці впоралися набагато швидше, і це було великим відкриттям для американців.

І що найцікавіше, серед цих людей – не лише військовослужбовці. У нас зараз багато хлопців із цивільного життя і вони вносять шикарний колорит в наше військове життя. Оскільки кадрові військові з часом трошки дивляться на все як "на квадратне і кругле", а людина, яка приходить з цивільного життя, вносить у все це багато креативу.

У нас в строю мобілізовані з початку збройної агресії, вони вже досвідченні воїни, які мають просто шалений досвід. У нас є позитивні моменти і ми маємо говорити про це.

Читайте також:
США готують найбільший пакет військової допомоги Україні на 6 мільярдів доларів, - ЗМІ США готують найбільший пакет військової допомоги Україні на 6 мільярдів доларів, - ЗМІ
Україна, ймовірно, зможе піти у серйозний контрнаступ у 2026 або 2027 роках, – The Economist Україна, ймовірно, зможе піти у серйозний контрнаступ у 2026 або 2027 роках, – The Economist
Лише четверта частина заявок про зруйноване та пошкоджене житло проходить верифікацію Лише четверта частина заявок про зруйноване та пошкоджене житло проходить верифікацію
В Україні створять реєстр осіб, які постраждали від агресії РФ: Рада підтримала законопроєкт В Україні створять реєстр осіб, які постраждали від агресії РФ: Рада підтримала законопроєкт