USD
НБУ
39.52
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.36
Готівка
42.95
Втрати орків: 4 7 0 8 7 0 (+1030)
USD
НБУ
39.52
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.36
Готівка
42.95

Боротьба з корупцією: Україна піднялася в глобальному рейтингу Transparency International

Це найвищий показник для країни від часу запуску оновленої методології CPI
Корупція
Джерело: відкриті джерела

У 2022 році Україна піднялась у глобальному рейтингу боротьби з корупцією. За даними Transparency International, наша країна посіла 116-те місце зі 180, отримавши 33 бали Індексу сприйняття корупції (CPI), піднявшись з 32-го місця у 2022-му. 

Це найвищий показник для України від часу запуску оновленої методології CPI. Таким чином за останні 10 років показник України зріс на 8 балів. У 2013 році країна мала лише 25 балів.

Джерело: відкриті джерела

"Охоплена війною Україна є однією з небагатьох країн, які демонстрували суттєву позитивну динаміку – зростання на вісім пунктів із 2013 року. Протягом тривалого часу Україна боролася із системним зловживанням владою, проте зробила важливі кроки щодо покращення нагляду та підзвітності. У червні 2022 року під час активного опору військовому вторгненню парламент ухвалив нову національну антикорупційну стратегію та призначив нового керівника відомства, відповідального за доведення справ про корупцію до суду.

Зміцнення державних інститутів та функцій, схильних до корупції, стало ще одним вкрай важливим фактором досягнутого країною прогресу: як показують результати дослідження, до війни втручання олігархів та інших матеріально зацікавлених осіб у роботу судової системи було одним із головних корупційних ризиків", – пишуть аналітики.

В той же час у звіті відзначається, що війна загальмувала деякі реформи та посилила корупційні ризики. Серед головних експерти вказують привласнення коштів, які виділяються для ЗСУ. Тому, на думку представників Transparency International, міжнародне співтовариство має підтримати український уряд у зміцненні національних антикорупційних органів та громадянського суспільства.

"Тільки незалежний нагляд може забезпечити ефективний та підзвітний розподіл допомоги на розвиток та відновлення, якої так відчайдушно потребує країна", – уточнюють експерти.

На 2023 рік Transparency International надала чотири рекомендації для України:

1. Завершити конкурси й обрати професійних, незалежних і доброчесних керівників органів антикорупційної екосистеми: Агентства з розшуку та менеджменту активів, Національного антикорупційного бюро та Національного агентства з питань запобігання корупції.

2. Провести реформу конституційного правосуддя з урахуванням висновків, наданих Венеційською комісією. Провести прозорий конкурс з відбору суддів Конституційного суду України. Оновити органи суддівського самоврядування для забезпечення нормального функціонування судових установ та запуску повноцінної судової реформи.

3. Відкрити дані, де це можливо і не шкодить інтересам безпеки та оборони. Відновити подання електронних декларацій та їх перевірку НАЗК. Відновити подання звітів політичних партій. Відновити функціонал органів, який обмежили через війну, окрім очевидних і обґрунтованих винятків.

4. Використовувати електронну систему Prozorro для закупівель відновлення України після російського вторгнення. Забезпечити ефективний контроль та моніторинг закупівель.

Корупція в Росії

Росія, за даними Transparency International, отримала у 2022 році лише 28 балів. В організації наголошують, що корупція, конфлікти та безпека тісно переплетені. Нецільове використання, розтрата або крадіжка державних коштів може позбавити самі установи, відповідальні за захист громадян, дотримання верховенства права та охорону миру, ресурсів, необхідних для виконання цього мандату. Злочинним і терористичним групам часто допомагає співучасть корумпованих державних службовців, правоохоронних органів, суддів і політиків, що дозволяє їм процвітати і діяти безкарно.

"Російське вторгнення в Україну в лютому 2022 року стало яскравим нагадуванням про загрозу, яку становлять корупція та відсутність відповідальності уряду для глобального миру та безпеки: клептократи в Росії накопичили великі статки, присягнувши на вірність президенту Володимиру Путіну в обмін на вигідні державні контракти та захист своїх економічних інтересів.

Відсутність будь-яких обмежень щодо влади Путіна дозволяла йому безкарно реалізовувати свої геополітичні амбіції. Цей напад дестабілізував європейський континент, поставивши під загрозу демократію та вбивши десятки тисяч людей", – наголошують аналітики.

Найменш корумповані і найбільш миролюбні

У Transparency International констатують, що більша частина світу неспроможна боротися з корупцією: 95% країн практично не досягли прогресу з 2017 року.

Найменш корумпованою країною світу у 2022-му стала Данія, набравши 90 балів зі 100. На другому місці опинилися Фінляндія і Нова Зеландія – по 87 балів.

"Міцні демократичні інститути та повага до прав людини також роблять ці країни одними з наймиролюбніших у світі згідно з Global Peace Index", – зазначають експерти.

Найбільш жорстокі й корумповані

Сомалі визнана найбільш корумпованою та жорстокою країною світу – 12 балів. За нею йдуть Південний Судан (13 балів) і Сирія (13 балів). Далі – Гаїті (17 балів), Нікарагуа (19 балів), Гондурас (23 бали), Росія – (28 балів).

"26 країн, серед яких Велика Британія (73 бали), Катар (58 балів) і Гватемала (24 бали), цього року досягли історичного мінімуму", – йдеться у звіті.

Ще 10 країн, за даними аналітиків, значно знизили свої показники CPI. Зокрема, Люксембург (77 балів), Канада (74 бали), Сполучене Королівство (73 бали), Австрія (71 бал), Малайзія (47 балів), Монголія (33 бали), Пакистан (27 балів).

Вісім країн покращили CPI за той самий період: Ірландія (77 балів), Південна Корея (63 бали), Вірменія (46 балів), В’єтнам (42 бали), Мальдіви (40 балів), Молдова (39 балів), Ангола (33 бали) та Узбекистан (31 бал). 

У звіті експерти наголошують, що існує чіткий зв’язок між насильством і корупцією, оскільки країни з найнижчими показниками за індексом Global Peace Index також мають дуже низькі показники за CPI. Урядам, яким заважає корупція, бракує спроможності захистити людей, тоді як суспільне невдоволення швидше переросте у насильство. 

"Корупція зробила наш світ небезпечнішим. Оскільки уряди колективно не змогли досягти прогресу в боротьбі з цим, вони сприяють нинішньому зростанню насильства та конфліктів і створюють загрозу для людей усюди. Єдиний вихід полягає в тому, щоб держави виконували важку роботу, викорінюючи корупцію на всіх рівнях, щоб забезпечити роботу урядів для всіх людей, а не лише для небагатьох еліт", – уточнила голова Transparency International Делія Феррейра Рубіо.

Як рахується Індекс сприйняття корупції (CPI)

Індекс сприйняття корупції  – глобальний рейтинг країн за рівнем корупції. Він оцінює рівень корупції в державному секторі на основі думок експертів та підприємців. CPI класифікує 180 країн і територій за сприйнятим рівнем корупції в державному секторі за шкалою від нуля (висока корумпованість) до 100 (дуже чиста).

Читайте також:
Сенат США проголосував за заборону імпорту російського урану Сенат США проголосував за заборону імпорту російського урану
Україна вийшла на довоєнний рівень експорту, побивши рекорд у квітні Україна вийшла на довоєнний рівень експорту, побивши рекорд у квітні
Ворог залишається активним: Плетенчук розповів про стратегію росіян на Херсонському напрямку Ворог залишається активним: Плетенчук розповів про стратегію росіян на Херсонському напрямку
У Росії до 25 років в'язниці засудили українця, звинувативши його в підпалі залізничного обладнання У Росії до 25 років в'язниці засудили українця, звинувативши його в підпалі залізничного обладнання