USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Хто з депутатів від партій на місцях пішов на фронт? Рух "ЧЕСНО" оприлюднив список

Найбільший відсоток місцевих депутатів-фронтовиків має "Радикальна партія"
Роман Костенко
Нардеп Роман Костенко, який, приміром, ще з 2014 року брав участь у бойових діях у зоні АТО/ООС, зокрема в обороні Донецького аеропорту, а тепер боронить знову Україну
Джерело: відкриті джерела

Рух "ЧЕСНО" проаналізував дані від партій, представлених у Верховній Раді України, або першої десятки за числом депутатів місцевих рад, міст, областей, районів стосовно тих членів партії, які пішли воювати з початком повномасштабної війни. Про це стало відомо зі списку руху.

Так, "Радикальна партія" має найбільше депутатів на місцевому рівні, які взяли зброю до рук. Друге місце  – у "Свободи", третє – в "Європейської солідарності".

"Росії вигідно запускати наратив про те, що депутати не служать, а замість того відсиджуються в тилу за спинами громадян. Проте, як показує дослідження "ЧЕСНО", значна частина депутатів місцевих рад зараз на фронті і на рівні з іншими захищають суверенітет нашої держави. Важливо, аби партії цінували цей внесок та допомагали громадському сектору висвітлювати здобутки колег на фронт", – зауважила лідерка "ЧЕСНО" Віта Думанська.

І додала, що від "Радикальної партії" на фронт пішли 22 депутати з 71. Це становить 31% від загального числа депутатів рад, що досліджував рух "ЧЕСНО". "Свобода" надала інформацію, що у них 102 із 402 депутатів, які мають мандати у міських, обласних та районних радах, є військовослужбовцями – 25,6%.

Від "Європейської солідарності" служать 13,7% місцевих депутатів на рівні міських, обласних і районних рад  – 328. Ця партія має найбільше число загиблих.

Від "Пропозиції" на військову службу пішли 28 депутатів, що становить 11,1% від загального числа місцевих депутатів. Партія "УДАР" Віталія Кличка повідомила про 10 депутатів зі 120 місцевих, які пішли воювати. Це становить 8,3% від загального числа.

"Батьківщини" на цих рівнях місцевого самоврядування 103 з 1 тис. 597 депутатів перебувають на фронті. Це 6,4% депутатів місцевих рад. Від партії "За майбутнє" військову службу проходять 48 депутатів, це 5,4% від загального числа депутатів рівня міських, обласних і районних рад", – йдеться в аналізі.

Водночас у "ЧЕСНО" зазначають, що не отримали відповідь стосовно числа військових від партії "Українська стратегія Гройсмана". Також "Слуга народу" не надала дані за цей рік. Партія "Голос" поінформувала, що вони не мають можливості зібрати нові дані.

Депутати-ухилянти

Разом з тим не всі народні обранці такі віддані Батьківщині. Державне бюро розслідувань повідомило підозру трьом депутатам Київської міської ради та одному помічнику депутата Київради, підозрюваним в ухиленні від військової служби.

Суд обрав їм запобіжний захід у вигляді нічного домашнього арешту.

За даними слідства, солдати однієї з військових частин, троє з яких мають статус столичних депутатів, а ще один – помічник депутата Київради, впродовж року не з’являлись на військову службу.

Офіційно імена підозрюваних депутатів не зазначаються, однак йдеться про депутатів Київради Ігоря Хацевича, Олега Левченка (обидва – фракція "Європейська солідарність") і Михайла Терентьєва (фракція "УДАР").

Читайте також:
НАТО обговрює відправку військ в Україну для навчання НАТО обговрює відправку військ в Україну для навчання
РФ може в найближчі тижні здійснити великий наступ, - Reuters РФ може в найближчі тижні здійснити великий наступ, - Reuters
Австрія створила спеціальний фонд на 500 млн євро, щоб підтримати інвестиції в Україну Австрія створила спеціальний фонд на 500 млн євро, щоб підтримати інвестиції в Україну
РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням