USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 4 7 4 7 0 (+1200)
USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25

У Києві стріляли в казахстанського журналіста Айдоса Садикова

Садиков був в авто із дружиною
Айдос Садиков
Айдос Садиков
Джерело: відкриті джерела

У Києві невідомий здійснив напад на водія припаркованого авто, відкривши по ньому вогонь зі зброї. Про це повідомила пресслужбу Нацполіції в Telegram. ЗМІ з'ясували, що йдеться про казахстанського журналіста-опозиціонера Айдоса Садикова.

"До столичної поліції на лінію 102 надійшло повідомлення про те, що на вулиці В. Ярмоли чути постріли. На адресу негайно виїхали слідчо-оперативні групи Головного і районного управлінь поліції", – йдеться в дописі.

Попередньо правоохоронці з’ясували, що до припаркованого на вулиці авто, у якому перебував чоловік з дружиною, підійшов невідомий та вистрілив у чоловіка, після чого втік.

У поліції уточнюють, що жінка поранень не отримала.

"На місці події працюють всі служби, вирішується питання надання правової кваліфікації, вживаються заходи із встановлення та затримання нападника", – повідомляють правоохоронці.

У ЗМІ пишуть, що потерпілим є казахстанський журналіст-опозиціонер Айдос Садиков.

Машина Айдоса Садикова
Джерело: відкриті джерела

У прокуратурі розповіли подробиці

Замах стався у Шевченківському районі столиці неподалік будинку, де мешкає подружжя. Постраждалий разом з дружиною-журналісткою живуть в Україні з 2014 року та мають статус біженців. Чоловік наразі у важкому стані у лікарні, повідомляє Київська прокуратура, де вже завели справу за фактом замаху на умисне вбивство.

У відомстві повідомили, що напад стався на громадянина Казахстану.

Що відомо про Садикова

Айдос Садиков народився в селищі Карабутак Актюбінської області в Казахстані, неподалік кордону з Росією. Закінчив історичний факультет Актюбінського педінституту.

На батьківщині Садиков зазнав кримінального переслідування. У 2010 році його засудили до двох років позбавлення волі за звинуваченням у "хуліганстві", був звільнений у 2012-му. Тоді кримінальну справу він та його прихильники назвали сфабрикованою. Садиков займався активною громадською діяльністю, організовував акції протесту. Він був головою Актюбінської обласної філії опозиційної Загальнонаціональної соціал-демократичної партії (ОСДП) "Азат", після виходу з партії намагався створити опозиційний громадський рух "Гастат" та незалежну профспілку на підприємствах нафтовидобувної китайської компанії "СНПС-Актобемунайгаз".

Разом із дружиною веде власний YouTube-канал "БАСЕ", де зокрема піддає критиці владу Казахстану та олігархів. Садиков також відомий підтримкою протестів у Казахстані в січні 2022 року, коли для їх придушення вводили війська ОДКБ. У жовтні 2023 року його оголосили в розшук у Казахстані за так зване "розпалювання ворожнечі". Останнє відео на його каналі опубліковане сьогодні. Воно має назву "Президент Казахстану став маріонеткою російських агентів впливу".

Нагадаємо, у травні цьогоріч у прем'єр-міністра Словаччини Роберта Фіцо стріляли після виїзного засідання уряду. Інцидент стався в місті Гандлова. Постріли пролунали перед Будинком культури, де відбувалося засідання уряду, коли прем'єр вийшов до людей.

Читайте також:
У Києві збільшили суму компенсації за придбання генераторів ОСББ для багатоповерхівок: Як її отримати? У Києві збільшили суму компенсації за придбання генераторів ОСББ для багатоповерхівок: Як її отримати?
Родичі керівництва київської Служби у справах дітей незаконно виїхали за кордон: Прокуратура почала розслідування Родичі керівництва київської Служби у справах дітей незаконно виїхали за кордон: Прокуратура почала розслідування
У Києві все ще фіксується значне погіршення якості повітря. Як діяти, якщо відчули погане самопочуття? У Києві все ще фіксується значне погіршення якості повітря. Як діяти, якщо відчули погане самопочуття?
У Києві вводять графіки відключення води? У КМДА попередили городян про новий фейк У Києві вводять графіки відключення води? У КМДА попередили городян про новий фейк