USD
НБУ
40.64
Готівка
41.00
EUR
НБУ
43.69
Готівка
44.10
Втрати орків: 5 4 5 0 9 0 (+1280)
USD
НБУ
40.64
Готівка
41.00
EUR
НБУ
43.69
Готівка
44.10

Поліція знайшла виконавців замаху на Садикова, їм оголошено підозри. Оновлено

Про затримання громадян Казахстану Каратаєва і Жаканбаєва в поліції наразі не повідомляли
Айдос Садиков
Айдос Садиков
Джерело: відкриті джерела

Поліція знайшла виконавців замаху на казахстанського журналіста-опозиціонера Айдоса Садикова – ними виявилися двоє громадян Казахстану. Спочатку про це написала дружина Садикова Наталя у Facebook.

"Ними виявились двоє громадян Казахстану: Мейрам Каратаєв 9.05.1991 р.н. та Алтай Жаканбаєв 8.02.1988 р.н. Ці мерзотники отримали замовлення, приїхали до Києва 2 червня, жили на орендованих квартирах, стежили за Айдосом і планували злочин", – йдеться в повідомленні.

Крім того, вона зазначила, що Каратаєв є співробітником Департаменту поліції ДВД Костанайської області, який зайняв перше місце в змаганнях зі стрільби серед співробітників.

Стан Садикова залишається без змін.

Оновлено. Згодом на сайті Офісу генпрокурора з’явились підозри Жаканбаєву та Каратаєву. Проте досі невідомо, чи їх затримали.

Слідство встановило, що Каратаєв і Жаканбаєв 2 червня прибули до Києва, де орендували житло за різними адресами. 6 червня Жаканбаєв для стеження за Садиковим придбав автомобіль Opel Vectra. 8 червня вони через сайт Booking забронювали квартиру поблизу місця проживання потерпілого.

Вивчивши розпорядок дня та звички Садикова, Каратаєв і Жаканбаєв 18 червня вчинили замах на життя казахстанського опозиціонера. О 12:14 Каратаєв "швидко наблизився до автомобіля з боку водійського сидіння та здійснив один прицільний постріл… у голову Садикова".

Після чого втекли, а пістолет викинули поблизу паркану на території Київського зоопарку.

Джерело: Офіс Генерального прокурора

Що відомо про замах на вбивство?

18 червня у Києві невідомий здійснив напад на водія припаркованого авто, відкривши по ньому вогонь зі зброї.

Виявилось, що потерпілим є казахстанський журналіст-опозиціонер Айдос Садиков.

Замах стався у Шевченківському районі столиці неподалік будинку, де мешкає подружжя. Постраждалий разом з дружиною-журналісткою живуть в Україні з 2014 року та мають статус біженців. Чоловік наразі у важкому стані у лікарні.

Що відомо про Садикова

Айдос Садиков народився в селищі Карабутак Актюбінської області в Казахстані, неподалік кордону з Росією. Закінчив історичний факультет Актюбінського педінституту.

На батьківщині Садиков зазнав кримінального переслідування. У 2010 році його засудили до двох років позбавлення волі за звинуваченням у "хуліганстві", був звільнений у 2012-му. Тоді кримінальну справу він та його прихильники назвали сфабрикованою. Садиков займався активною громадською діяльністю, організовував акції протесту. Він був головою Актюбінської обласної філії опозиційної Загальнонаціональної соціал-демократичної партії (ОСДП) "Азат", після виходу з партії намагався створити опозиційний громадський рух "Гастат" та незалежну профспілку на підприємствах нафтовидобувної китайської компанії "СНПС-Актобемунайгаз".

Разом із дружиною веде власний YouTube-канал "БАСЕ", де зокрема піддає критиці владу Казахстану та олігархів. Садиков також відомий підтримкою протестів у Казахстані в січні 2022 року, коли для їх придушення вводили війська ОДКБ. У жовтні 2023 року його оголосили в розшук у Казахстані за так зване "розпалювання ворожнечі". Останнє відео на його каналі опубліковане в день нападу. Воно має назву "Президент Казахстану став маріонеткою російських агентів впливу".

Читайте також:
У Києві вводять графіки відключення води? У КМДА попередили городян про новий фейк У Києві вводять графіки відключення води? У КМДА попередили городян про новий фейк
В Україні фіксують спалахи кишкової інфекції. Які симптоми та як не захворіти В Україні фіксують спалахи кишкової інфекції. Які симптоми та як не захворіти
Сміття замість палива: У Києві планують побудувати дві ТЕЦ Сміття замість палива: У Києві планують побудувати дві ТЕЦ
Сховала тіло у валізу і залила бетоном: У Кривому Розі мати жорстоко вбила свою доньку і оголосила про її зникнення Сховала тіло у валізу і залила бетоном: У Кривому Розі мати жорстоко вбила свою доньку і оголосила про її зникнення