USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 5 0 5 4 (+1124)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00

Кабмін призначив нового Уповноваженого з питань зниклих безвісти: Що відомо про Артура Добросердова

У 2021 році Добросердов став заступником начальника слідства Національної поліції
Артур Добросердов
Артур Добросердов
Джерело: відкриті джерела

Кабінет міністрів призначив на посаду Уповноваженого з питань людей, зниклих безвісти за особливих обставин, Артура Добросердова. Про це повідомив представник уряду у Верховній Раді Тарас Мельничук у Telegram.

Чим займатиметься Добросердов?

Серед головних завдань Управління з питань зниклих безвісти за особливих обставин є координація здійснення розшуку осіб, зниклих безвісти за особливих обставин; комунікація з родинами зниклих безвісти за особливих обставин та надання їм консультативної допомоги; моніторинг виконання заходів щодо розшуку; забезпечення функціонування Єдиного реєстру осіб, зниклих безвісти за особливих обставин; розгляд звернень громадян.

Хто ще займатиметься зниклими безвісти?

Нагадаємо, що 12 вересня уряд ухвалив постанову про перехід Секретаріату уповноваженого у підпорядкування МВС. Це означає, що чимала частина повноважень органу передається від Мінреінтеграції до правоохоронців (зокрема, координація розшуку осіб, функціонування реєстру, сприяння утворенню пошукових груп, утворення експертних та робочих груп).

Інша частина функцій переходить до Міноборони та Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими. Останній проводитиме перемовини з гуманітарними місіями, громадськими об’єднаннями, благодійними організаціями та фізособами з ТОТ.

Список для репатріації тіл затверджуватиме голова штабу після погодження його з Об’єднаним центром та Офісом генпрокурора.

Тобто правоохоронці займатимуться координацією розшуку осіб та функціонуванням реєстру, Міністерство оборони пошуком тіл загиблих, а Коордштаб – обміном тілами загиблих.

Що відомо про Доброседова?

Народився у Вінницькій області та закінчив Одеську юридичну академію.

Працював на посаді старшого слідчого прокуратури міста Вінниця. З 2010-го по 2013 рік був заступником прокурора Вінниці.

У 2013–2014 роках обіймав посаду начальника відділу нагляду за додержанням законів органами СБУ, Державної митної служби та Державної прикордонної служби управління нагляду за додержанням законів у кримінальному провадженні прокуратури Вінницької області.

З 2014-го по 2015 рік був начальником відділу нагляду за додержанням законів у сфері протидії корупції та процесуального керівництва у кримінальних провадженнях про корупційні правопорушення прокуратури Вінницької області.

У липні 2015 року був призначений начальником відділу нагляду за додержанням законів органами, які ведуть боротьбу з корупційними злочинами прокуратури Вінницької області.

З січня 2016 року був заступником прокурора Одеської області. У 2021 році був начальником Південного міжрегіонального територіального управління АРМА. А також заступником начальника ГСУ – начальника управління організації досудового розслідування у Нацполіції.

Хто раніше обіймав цю посаду?

Раніше Уповноваженим з питань зниклих безвісти був Олег Котенко.

10 серпня 2023 року Котенко повідомив, що уряд схвалив рішення про ліквідацію Офісу Уповноваженого з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, який, зокрема, займався обміном тіл полеглих військовослужбовців.

11 серпня у Міністерстві з питань реінтеграції окупованих територій заявили, що інформація про нібито ліквідацію посади Уповноваженого з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, не відповідає дійсності. Там розповіли, що 10 серпня відбулася міжвідомча нарада, під час якої розглядалось питання про перехід функціонала щодо зниклих безвісти до МВС, Міноборони та Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими.

13 вересня стало відомо, що Котенко йде у відставку. 

Куди звертатись родичам зниклих безвісти?

Міністерство внутрішніх справ від 1 жовтня 2023 року запустило телефонну "гарячу лінію" Уповноваженого з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин.

Номер "гарячої лінії" – 0 800 103 333.

В Україні з початку війни зникли безвісти 30 тисяч цивільних

В Україні з початку повномасштабного вторгнення зникли 30 тисяч цивільних.

Сюди можуть входити і живі люди, які були розділені зі своїми сім'ями. Це можуть бути люди, які перебувають в ув'язненні без права на спілкування. Це можуть бути люди, які загинули під час бойових дій, але тіла яких не ідентифіковані, і сім'ї не знають, де вони перебувають. Це можуть бути діти, які були незаконно депортовані.

Нагадаємо

Українці, які перебувають у Європі, могли здати зразки ДНК для пошуку своїх родичів, зниклих безвісти за особливих обставин. Експерти відбирали зразки ДНК, які надалі передавали українським слідчим для пошуку та ідентифікації зниклих осіб.

Також уряд спростив систему виплат сім'ям полонених, зниклих безвісти та загиблих військових.

Читайте також:
Посол України в Польщі пояснив, чому обмежили консульські послуги для громадян за кордоном Посол України в Польщі пояснив, чому обмежили консульські послуги для громадян за кордоном
Росія вкрала у ЗСУ технологію ураження цілей, – Bild Росія вкрала у ЗСУ технологію ураження цілей, – Bild
Австралія надасть Україні пакет допомоги на 100 млн доларів Австралія надасть Україні пакет допомоги на 100 млн доларів
"Страждає європейський середній клас": Орбан вкотре "прославився" заявою про Україну