USD
НБУ
39.55
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.43
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 8 2 2 9 0 (+1260)
USD
НБУ
39.55
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.43
Готівка
43.00

Кабмін пропонує збільшити чисельність ДПСУ на 15 тисяч

Чисельність Держприкордонслужби хочуть збільшити до 75 тис. людей
ДПСУ
Джерело: відкриті джерела

Кабінет міністрів зареєстрував у Верховній Раді законопроєкт №11091 "Про внесення зміни до пункту 1 розділу ІХ "Прикінцеві положення" закону України "Про Державну прикордонну службу України". 

Станом на зараз документ передано на розгляд керівництву парламенту.

Проте представник уряду у Верховній Раді Тарас Мельничук повідомив, що документ передбачає збільшення загальної кількості прикордонників на 15 тисяч людей.

"Законопроєктом, з огляду на нагальну необхідність формування та нарощення бойових резервів Держприкордонслужби у складі Сил оборони і забезпечення готовності Держприкордонслужби в післявоєнний період взяти під контроль державний кордон у його міжнародно визнаних межах та адекватне реагування наявними силами та засобами Держприкордонслужби на актуальні й потенційні загрози національній безпеці на державному кордоні, передбачено збільшення на 15 тис. військовослужбовців загальної чисельності Державної прикордонної служби України", – йдеться у дописі.

Ще раніше Мельничук писав, що документ розширює штат ДПСУ до 75 тисяч людей, з яких 67 тисяч – військовослужбовці.

Учать ДПСУ у війні

Два роки тому українські прикордонники серед перших стали на шляху ворожих полчищ та вказали напрям російському воєнному кораблю, а з ним і всім загарбникам. На світанку 24 лютого 2022 року військовослужбовці Держприкордонслужби, які були на охороні кордону, не побоялись першими дати бій оскаженілому ворогу і разом зі складовими Сил оборони України продовжили виконувати бойові завдання із захисту країни від російських окупантів.  

За два роки підрозділи ДПСУ взяли участь у понад 1200 бойових зіткненнях та найскладніших операціях. Звільняли острів Зміїний, обороняли Маріуполь, брали участь у деокупації Київщини, Чернігівщини, Сумщини, Харківщини, правобережжя Херсонщини, обороняли Бахмут, Андріївку, Кліщіївку, Мар’їнку.

За участь у героїчному відбитті нападу ворога протягом двох років державними нагородами було відзначено 2099 прикордонників, 633 із них, на жаль, посмертно. Також 13 прикордонників стали Героями України, 9 з яких – посмертно.

Нині підрозділи ДПСУ продовжують стримувати агресора на лінії зіткнення, здійснювати інженерне облаштування державних рубежів, що межують із Білоруссю та з РФ, у складі мобільних вогневих груп знищують ворожі повітряні цілі.

Від початку повномасштабної війни прикордонники викрили і припинили діяльність майже 360 протиправних груп, які нелегально переправляли осіб через державний кордон. Також Держприкордонслужба протидіє контрабанді, незаконному обігу зброї та наркотиків.

Водночас за ці два роки прикордонники забезпечили безпеку та оформили перетинання кордону більше ніж 70 мільйонів осіб та понад 16,2 млн транспортних засобів на західних і південних рубежах країни.

Читайте також:
Ситуація в енергетиці зараз одна з найскладніших: Кабмін виділив на ремонт понад 7 млрд гривень Ситуація в енергетиці зараз одна з найскладніших: Кабмін виділив на ремонт понад 7 млрд гривень
Міністр розвитку Німеччини 16 годин добиралася до Києва, щоб зустрітися з віцепрем'єром Кубраковим, а його звільнили Міністр розвитку Німеччини 16 годин добиралася до Києва, щоб зустрітися з віцепрем'єром Кубраковим, а його звільнили
Рада дозволила працівникам Рада дозволила працівникам "Укрпошти" використовувати зброю
За 2022–2023 роки нардепи заробили 7 млрд гривень, найбільше – За 2022–2023 роки нардепи заробили 7 млрд гривень, найбільше – "Європейська солідарність"